Itt van az ősz, itt van újra: 7 módszer, hogy ne veszítsük el a jókedvünket a szürke időben

2021. szeptember 27.
Villámcsapásszerűn köszöntött ránk a szürke, őszi idő a szinte nyári meleg után. Ideje elővenni minden praktikánkat, hogy a napsütésben megszokott jókedvünk megmaradjon a lehangoló hidegben is.

„Vannak bizonyos előfeltevéseink és elvárásaink azzal kapcsolatban, hogy kellene mennie a dolgoknak, vagy milyennek képzeljük. És általában ez egyáltalán nem egyezik azzal, ami valóban megtörténik – mondta Rakhi Chand pszichoterapeuta. – Nehéz lehet elengedni dolgokat. Ahogy romlik az időjárás, azt érezzük, hogy a nyár nem volt elég hosszú, és ettől még lesújtóbb érzés lehet, hogy csökken a hőmérséklet és esik az eső.” Szerencsére számtalan dologgal segíthetünk magunknak, hogy a kedvünk ne legyen olyan borongós, mint az idő.

osz-idojaras-jokedv

Azonosítsuk a szezonális depresszió tüneteit

„Sokan éreznek szomorúságot, kiábrándultságot, amikor a nyár véget ér – mondta Kerry McLeod mentálhigiéniás szakember. – A szezonális hangulatzavar rengeteg embert érint, ám ez nem egyszerűen annyit jelent, hogy az időjárás hatással van ránk. Ez sokkal erősebb hatás, a vezető tünete pedig a depresszió érzés, különösen azokon a napokon, amikor még szürkébb és hidegebb az idő.” De megjelenhet energiahiány, rosszkedv és koncentrációs zavarok formájában is.

„A legfontosabb, hogy felismerjük, valóban problémánk van. Rengeteg dolgot tehetünk, hogy megőrizzük a mentális egészségünket a szürke hónapokban is, napfény nélkül. Ilyenkor sokkal fontosabb, hogy mozogjunk, együnk egészségesen, beszélgessünk sokat, és aludjunk megfelelő mennyiséget és minőségben.”

Mesterséges fény

A fényterápiás lámpa vagy doboz segíthet, hogy úgy érezzük, mégiscsak süt ránk a nap. „Már a nyolcvanas évek óta kutatják a fényterápia hatását a szezonális hangulatzavar kezelésében, és jó eredményeket értek el vele” – mutatott rá Chand.

Szedjünk D-vitamint

Amikor már nem jut elég természetes napfény a szervezetünknek, ideje elkezdeni a D-vitamin pótlását. Bár egyelőre a kutatások még nem bizonyították teljesen, ám a részeredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefüggésben állhat a depressziós tünetekkel. 

Mozogjunk többet

Csak azért, mert szeles vagy esős (esetleg mindkettő) odakint az idő, még nem jelenti azt, hogy bent kell maradnunk a lakásban. „Hagyjuk az időjárásjelentést. Könnyebb elindulni, ha nem várjuk meg, míg elered az eső, még akkor is, ha tudjuk, hogy jó eséllyel esni fog. Vigyünk magunkkal megfelelő ruhát a biztonság kedvéért, de ne az időjósokhoz igazítsuk a szabadban töltött időnket” – javasolta Andy Baddaley korábbi olimpikon középtávfutó. 

Beszélgessünk a barátainkkal

„A rossz idő miatt könnyebben mondjuk le a baráti találkozókat és zárkózunk be otthonunkba, ám ha nem élünk társasági életet, sokkal rosszabb lesz a kedélyállapotunk – mutatott rá a mentálhigiéniás szakember. – Tervezzünk, és ha minden kötél szakad, legalább videóhíváson beszélgessünk ismerőseinkkel. Már ez is fényévekkel jobbá teheti a hangulatunkat.”

Keressünk új kihívásokat

„Ahelyett, hogy bosszankodunk a romló időjáráson, vágjunk bele új kihívásokba, lehetőleg odakint. Egy közepes intenzitású séta egy dimbes-dombos helyen még nedves időben is kivitelezhető, ám ha jól felöltözünk, a kaland biztosan feltölt – javasolta a pszichológus. – Ahogy mondani szokták, nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék.”

Járjon át a boldogság, amikor kisüt a nap

Néha azért elcsíphetjük még a nap egyre bágyadtabb sugarait, ilyenkor nyissuk ki az ablakot, menjünk a közeli parkba, és hagyjuk, hogy átjárjon a fény és a melegség. Legyen ez a legfontosabb teendőnk ilyenkor” – mondta Chand.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!