Khloe Kardashian esete a retusmentes bikinis fotóval: mit kell látnunk mögötte?

2021. április 18.
A Kardashian-Jenner klánnak hatalmas felelőssége van abban, hogy napjainkban az Instagram-tökéletes, mérgező szépségelvárások uralkodnak. Ám még ők is megérdemelnek némi szimpátiát.

Pár hete jelent meg az interneten egy Photoshop-mentes kép Khloe Kardashianról, amint egy icipici Kardashian-típusú bikiniben pózol a medence partján. Mondanunk sem kell, hogy a Kardashian-gépezet beindult, és mindent megtettek azért, hogy kitöröljék a fotót a netről, jogi lépésekkel fenyegetve minden olyan közösségioldal-felhasználót, aki a Twitteren, Instagramon vagy Redditen megosztja a fotót. 

khloe-kardashian-bikini-foto-retusalas

Az semmit sem számított, hogy az internet népének egyöntetű véleménye szerint Khloéról rég nem készült ennyire jó kép, és fiatalabbnak, boldogabbnak és egészségesebbnek tűnt rajta, mint eddig bármikor. „Ha úgy néznék ki, ahogy Khloe azon a szerkesztésmentes fotón, mindenkinek magam küldeném el a képet” – írta egy nő viccelődve. 

Való igaz, hogy máshogy néz ki: nem az pórusmentes, flegma arcú, agyonfilterezett lény néz ránk a képről, ami az alapelvárás a Kardashian-Jenner Instagram-képektől. A nővérek úgy őrzik képeiket, mintha szent tárgyak volnának. A családot még azzal is megvádolták, hogy a kisgyerekeik fotóját is megszerkesztik: a zavaróan hibátlanul jó arc és a jó test kötelező a családban, és Khloe képe most ezen a tökéletes rendszeren ütött derült égből villámcsapásként lyukat. 

Súlyosbítva azt, ami amúgyis

Napokkal a kép internetre kerülése után Khloe egy videót posztolt az Instagram Live-jára, melyen kibújt egy melegítőből, hogy bizonyítsa, ő aztán nem photoshopolt. Emellett négyoldalas nyilatkozatot tett közzé, hogy elmondja a saját álláspontját az ügyben: „szinte kibírhatatlanul nehéz azoknak az elvárásoknak megfelelve élni, melyeket a közvélemény nekem állít”, írta, megjegyezve, hogy évekig őt hívták az emberek a kövér nővérnek, a csúnya testvérnek és folyamatosan azt sulykolták, hogy műtétre van szüksége, miután lefogyott. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Khloé Kardashian (@khloekardashian)

Bár a folyamatos kritikák és a külseje miatti zaklatás okán mindenképp megérdemli a szimpátiát, azért az üzenet nem cseng őszintén pont a Kardashian-családtól, az Instagram-arc és a vékony-vastag testalkat (lapos, kidolgozott has, izmos combok, lehetetlenül vékony derék és hatalmas fenék) őseitől. 

Gyakran pont a pozitív testkép (megérdemled, hogy a lehető legjobban nézz ki, kislány!) égisze alatt kerestek milliárdokat, azokat a termékeket népszerűsítve, melyekkel a nők állításuk szerint olyanná válhatnak, mint ők: deréktformáló fűzők, étvágycsökkentő nyalókák, fit tea (a hashajtó tea szalonképes néven), laposhas-turmixok, fogyókúrás tabletták, ajakdúsító szájfény és alakformáló fehérnemű még a várandós nőknek is. Más szóval nehéz lenne olyan hírességeket találni, akik ennyit tettek volna a teljesen lehetetlen és természetellenes szépségideálok elterjedéséért, majd ilyen sokat profitáltak volna belőle. 

Ugyanakkor a Kardashian-nők sokkal kevésbé hétköznapi, és sokkal költségesebb módon tökéletesítgették magukat. Az Instagramjukon rendszeresen megosztják látogatásaikat a bőrgyógyásznál, plasztikai sebésznél, mikor lézeres kezelésre mennek, vagy éppen izgalmas napi edzésrutinjukat a legmenőbb személyi edzőkkel. Hatalmas munka van abban, amit a Kardashian-szépségideálnak nevezünk. És ahogy Khloe is megjegyezte közösségi oldalán, ezekkel a teljesen elérhetetlen sztenderdekkel a Kardashianek egyszerre vannak nyomás alatt, és fokozzák is a nyomást a többi nőn.

Megkönnyebbülés és feloldozás

„A lehetetlen Kardashian szépségideál, ami híressé tette őket, túlnőtt rajtuk és a valóságon, amit ők maguk képesek lehetnek élni – mutatott rá Emmaline Rasmussen regisztrált dietetikus és holisztikus coach. – Igen, jól néz ki és mélyen sajnálom, amiért olyan nyomás alatt van, hogy meg kell szerkesztenie a képeit, amiket megoszt a világgal, mikor a valódi kép is gyönyörű, és a Photoshop előtti alakja is hibátlan.”

Rasmussen olyan fiatal nőkkel dolgozik, akik nyíltan beszélnek arról, hogyan hatott az Instagram és a Kardashian-modell az önértékelésükre. „Ez a család teljesen befolyása alá vonta a pácienseim elvárásait saját megjelenésükkel, különösen a testükkel kapcsolatban. Megszakad a szívem, amikor egy nő vagy fiatal lány saját magát egy megszerkesztett képhez hasonlítja, ami szemmel láthatóan az emberi lehetőségek határán túl van.”

Olvastad már?

Mary Sheehan 26 éves Twitterező szintén látta Khloe Photoshop-mentes képét, és a megkönnyebbülés furcsa érzése járta át, amikor realizálta, hogy leginkább a filterek és a Facetune, nem az invazív plasztikai műtétek felelősek azért, hogy a Kardashian lány folyton máshogy néz ki a képein, és annyit változott az elmúlt évek alatt. „Rengeteg mém született arról, hogy Khloénak minden hónapban más arca van, ám a retusmentes képen sokkal inkább fiatalkori önmagához, mint ahhoz a bőrtextúra nélküli online lényhez hasonlított, akiről rendszeresen megoszt képeket” – mondta Sheehan. 

Ablak a Photoshopolt sztárvilágra

Amikor Khloe és testvérei fotóit nézzük, nyilvánvaló, hogy nem spórolnak a Photoshoppal. Sőt, nem ritka, hogy annyira megszalad a kezükben az ecset, hogy még a könyöküket, térdüket vagy éppen a csuklójukat is elmaszatolják. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Khloé Kardashian (@khloekardashian)

A retusmentes fotó, hasonlóan a hírességek sminknélküli képeihez, ablakot nyitnak arra, milyen mértékben harapódzott el a képszerkesztő programok és kamerafilterek használata, és ez hogyan változtatja meg a feltevéseinket egy személyről. 

Elszalasztott lehetőség Khloénak

A retusálásmentes fotó kiszivárgása egy elszalasztott lehetőség volt Khloe számára, aki mindig a legalábecsültebb nővér volt a Kardashian-lányok közül. Felhasználhatta volna arra például, hogy a testünk elfogadását hirdesse, a legsebezhetőbb pontján erősítve meg a nőket, pont úgy, ahogy a farmermárkájának, a Good Americának a weboldala is hirdeti. És pont ez az, ami olyan szomorúvá teszi ezt az incidenst. Khloe, a nővér, aki a saját bevallása szerint mindig küzdött azért, mert túl magas, túl nagy, túl bizonytalan, a tökéletes – és a tökéletesen ellentmondásos – alakja lett a mai egészségtelen, Instagram-filterszerű testideálnak. Beszélhetett volna arról, milyen boldogtalanná teszi az életet a testdiszmorfiás zavar, és hogy mindig kamerakészen kell állnia.

Ehelyett inkább a rajongókat fenyegette jogi lépésekkel, és közzétett egy videót, hogy bizonyítsa, milyen dögös a teste. (Ez is bizonyítja hogy testdiszmorfiás zavarban szenved, vagyis attól az állapottól, amikor valaki teljesen másnak látja a testét, mint amilyen valójában. Maga Khloe beszélt egyszer évekkel ezelőtt egy vörös szőnyeges esemény előtt.)

Beteg kultúra, beteg társadalom

Samantha DeCaro pszichológus, az étkezési és testképzavarok szakértője szintén megnézte a nagy vihart kavart felvételt, és csodálattal vegyes rémületet érzett. A pszichológus úgy véli, az emberfeletti erőfeszítés, mellyel a Kardashian csapat próbálta eltüntetni a retusmentes fotót az internetről, már önmagában is annak tünete, milyen szinten beteg a kultúránk. „Olyan kultúrában élünk, ahol rettegünk az öregedéstől és a kövérségtől. És itt van valaki, virtuálisan végtelen erőforrásokkal, aki megpróbált megfelelni ezeknek az elérhetetlen szépségideáloknak – mondta DeCaro. – Lenyűgöző, hogy még ő maga sem érzi érzelmileg biztonságban magát annyira, hogy teljes valójában láttassa magát.”

„A fotó eltávolítása pedig mindenki számára fájdalmas, mivel indirekt módon azt az üzenetet közvetíti, hogy valódi önmagunkként nem érezhetjük magunkat biztonságban mi sem – magyarázta a pszichológus. – Khloe valószínűleg a jól ismert félelemmel nézett farkasszemet, hogy önmaga nem elég értékes, és mindannyian tudunk azonosulni ezzel valamilyen szinten ebben a kultúrában. A fotóalapú platformok, mint amilyen az Instagram, erősítik azt a hitet, hogy elsősorban a megjelenés számít.”

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a nők valami mást akarnak, többet. Ezt mutatja az olyan Instagram-oldalak népszerűsége is, mint a @celebface, ahol olyan képeket láthatunk a hírességekről, melyeken látszanak a finom ráncok, szem alatti karikák, amik az Instagramon általában nem kerülhetnek napvilágra. Ám gyakran támad olyan érzése az embernek ezekkel az oldalakkal kapcsolatban, hogy a hírességek inkább önmagukért tesznek ki ilyen képeket, semmint azért, hogy a természetes szépséget ünnepeljék. 

Khloénak lehetősége lett volna változtatni. Képzeljük csak el, milyen felemelő lett volna, ha saját maga osztja meg a bikinis képet a titokzatos idegen helyett. Ő lehetett volna az új kor Kardashianje. A mindenki más Kardashianje. „Egy olyan valód kép, mint amilyen Khloe felvétele volt, mindannyiunknak segít szembenézni a veszélyes szépségideálokkal – mondta DeCaro. – Mindannyiunknak javára válna, ha erősebb lenne a testtel kapcsolatos sokszínűség a közösségi oldalakon, beleértve a különböző alakot, méretet, nemet, rasszt, etnikumot és fogyatékosságot. 

Természetesen Kardashian képe őhozzá tartozik, az ő döntése, mit tesz vagy nem tesz a valódi testpozitív üzenet érdekében. Reménykeltő ugyanakkor, hogy egyre nő azon hírességek száma, akik elutasítják a filtereket, és valami sokkal valódibbat akarnak közvetíteni: gondoljunk csak Ashley Grahamre például, aki megmutatta szülés utáni striáit és gyerekvállalás előtti narancsbőrét, vagy éppen Serena Williamsre, aki retusálásmentesen szerepelt a Harper’s Bazaar borítóján 2019 augusztusában. 

Ráadásul nem kell várnunk arra sem, hogy a hírességek tegyék meg az első lépést. Nekünk is van lehetőségünk ebben az ügyben, mi irányítjuk a saját Instagramunkat. „Nagyon fontos, hogy észrevegyük, és meghúzzuk a saját határainkat a közösségi oldalak esetén, korlátozzuk az itt töltött időt – mondta a pszichológus. – A közösségi oldalak lehetnek hasznosak, ha arra használjuk eszközként, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal, és nem arra, hogy másokhoz hasonlítsuk magunkat.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvastad már?