Ezért jársz jól, ha minél több sütőtököt eszel

2021. november 07.
Az ősz beköszöntével az egész internetet elárasztják a sütőtökös receptek, de arról sokkal kevesebbet hallani, hogy miért is éri meg fogyasztani ezt az édeskés ízvilágú, élénk narancssárga zöldséget. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere összeszedett nektek egy listát a sütőtök jótékony hatásairól.

Immunerősítő, segít megküzdeni a megfázással

A sütőtöknek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, éppen ezért az őszi megfázásos időszakban is jó szolgálatot tehet. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A-, C- és E-vitaminokat, emellett karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag.

Tipp: préseld le a nyers sütőtököt (akár gyümölcsökkel vegyítve), és fogyaszd, ha meghűltél. A sütőtökben lévő anyagok természetes gyulladáscsökkentők, így jótékonyan hat a lé a gyulladt nyálkahártyára és segít megküzdeni a megfázásos tünetekkel.

Védi a szemet

A sütőtöknek kiemelkedően gazdag a béta és alfa karotinokban, amelyek az A-vitamin előfutárai, ami pedig javítja a látást. Sőt, kiemelkedően fontos szerepe van az időskori szürke hályog és a pupilladeformáció megelőzésében.

sutotok-jotekony-hatasai

Tipp: már napi egy csésze sütőtök fedezi a napi A-vitamin-szükséglet 100%-át. A zöldségleveseket és a ragukat dúsítsuk kockára vágott sütőtökkel.

Segíti az izmok regenerálódását

Edzés után elfogyasztott sütőtök segíti az izmok és a szervezet regenerálódását. A magas káliumtartalma hozzájárul ahhoz, hogy mielőbb visszaálljon a szervezet elektrolitszintje egy keményebb edzés után. A keményítőtartalma pedig hozzájárul az izomtömeg növeléséhez.

Tipp: edzés után készíts sütőtökös smoothie-t!

Megelőzi a bőr idő előtti öregedését

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti a bőr öregedést, ráadásul a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. A C- és az E-vitamin természetesen védi és táplálja a bőrt, serkentik a kollagéntermelését. A B5-vitamin késlelteti az öregségi foltok megjelenését a bőrön.

sutotokos-rizotto

Tipp: sütőtök pürét kisebb adagokban fagyassz le, amelyet a későbbiekben a legkülönbözőbb formákban használhatsz: muffin vagy amerikai palacsinta tésztájába tehetsz, humuszhoz keverhetsz, a rizottót dúsíthatod vele, de akár tésztához is készíthetsz belőle mártást.

Okosít és védi a prosztatát

Nemcsak magát a zöldséget, de a magjából készült tökmag olajat is érdemes, akár egész évben rendszeresen fogyasztani, hiszen a magas omega-3 zsírsav tartalma mellett – ami elengedhetetlen a idegrendszer és a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez – kedvező hatása van a húgyutakra és a prosztatára is.

sutotok-leves

Tipp: a sütőtökkrémleves tetejére érdemes egy keveset önteni. Nemcsak gusztusosabb lesz a tálalás, de a leves ízét is feldobja.

Ha pedig még több sütőtökös receptetek keresel, nézd meg ezt a videómat is:

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!