Az unokaöcséd hirtelen vegán lett, és más karácsonyi katasztrófák: így éld túl őket

2021. december 19.
Oltásellenes vendég, macskaallergia, félig átsült hús kontra éhes vendégek. Hogyan nézzünk szembe emelt fővel az ünnepi fiaskóhelyzetekkel? És hogyan hozzuk ki a legtöbbet belőlük?

Ez az évnek az az időszaka, amikor verejtékben úszva ébredünk fel, és próbáljuk kitalálni mi az oka. Magunkon felejtettük az zoknit az ágyban? Tuberkulózisunk van talán?! Valószínűleg egyik sem, csupán közeledik karácsony, amikor idén mi játsszuk a vendéglátó hálátlan szerepét, azon dolgok listája pedig hosszú és aggasztó, amik félresikerülhetnek december 25-ig.

Mielőtt még végigvennénk, milyen katasztrófahelyzetek alakulhatnak ki idén karácsonykor, jusson azért eszünkbe a tavalyi év, amikor a koronavírus-járvány döntötte el helyettünk, hogy egyáltalán nem karácsonyozhatunk együtt szeretteinkkel. Biztosan lesznek idén is bosszantó, kínos vagy éppen zavarbaejtő helyzetek, de ha előre felkészülünk a gyors megoldással, végül egészen jó karácsony kerekedhet idén. 

karacsony-kinos-vendegseg

Túl későn raktuk be a húst a sütőbe

A vendégek már éhesen várnak az ebédlőben, ám a sült még mindig félig nyers? Ha tudunk, mindenképp nyerjünk még egy kis időt. Ám ha már tényleg az utolsó utáni pillanatban vagyunk, vegyünk egy mély levegőt, és vágjunk bele azokba a részekbe, melyek a leghamarabb sülnek át. Ha pedig mindenre elszántak vagyunk, szeleteljük fel a húst, és süssük át egy jól felhevített serpenyőben, így néhány pillanat múlva már tálalhatunk is. 

Az unokaöcsénk múlt héten vegán lett

Kiderül egy rokonról, hogy hirtelen a növényi étrendre tért át, ám minket erről senki sem értesített? Ilyenkor egy alapvetően húsevő család konyhájában nehéz olyan húshelyettesítőket találni, ami teljesen kiválthatja az állati eredetű élelmiszereket, hiszen amikor egy tini úgy dönt, vegán lesz, a sajt és a tojás sem jöhet szóba. 

Érdemes egy adag tofut beszerezni már karácsony előtt, hogy ha vészhelyzet adódik, pár perc alatt finom és növényi fogást tálalhassunk a váratlan vegán vendégnek. 

Az egyik vendég oltásellenes

Amikor az oltásellenességre gondolunk, különösen ami a családunkat illeti, általában a saját vagy közeli hozzátartozónk egészségéért aggódunk. Való igaz, hogy aki nincs beoltva, könnyebben megfertőződik a Covid–19-cel, sőt nagyobb valószínűséggel fertőz meg másokat is. Ha ez döntő fontosságú számunkra, még a vendégség előtt beszéljünk a meghívottakkal arról, be vannak-e oltva.

Az egyik vendég allergiás a macskákra, nekünk pedig van három

Tavaly előtt még valószínűleg nem merültek volna fel ilyen problémák, ám azóta jött a koronavírus, a karantén, home office, és a gondolat, miért ne fogadhatnánk be mindjárt három házi kedvencet is? Idén a vendégség előtt tehát még alaposabban porszívózzunk, szellőztessünk, amit egyébként is megtettünk volna valószínűleg, és mindenképp beszéljünk az allergiás vendéggel, hogy készülhessen megfelelő gyógyszerrel, ha felerősödnének a tünetei.

Már rég aludnánk, de a vendégek nem akarnak menni

Ez szintén egy olyan konfliktushelyzet, amit megelőzhetünk azzal, ha már a meghíváskor tisztázzuk a vendégekkel: ki az, akinek szüksége van szállásra, és ki az, aki taxival, sofőrszolgálattal vagy gyalog hazatér. És hány órakor. Ezekkel a gyakorlati jellegű részletekkel már jó előre tisztázhatjuk, meddig tart a karácsonyi vendégség. Ugyanakkor még így is előfordulhat, hogy lesznek olyanok, akik nem érzékelik, hogy ideje lenne asztalt bontani. Ilyen esetben ne próbálkozzunk apró üzenetekkel, nyugodtan álljunk a vendégek elé és mondjuk el: fáradtak vagyunk, és szeretnénk lefeküdni aludni, és ez nem azt jelenti, hogy kevésbé szeretjük őket. 

A pár, akit meghívtunk, már ki nem állhatja egymást

Ez a legkellemetlenebb dolog a járványban. Rég nem látott embereket hívunk meg, párokat, legalábbis akik még egy éve azok voltak. Azóta viszont a karantén nem hogy összekovácsolta, hanem inkább szétválasztotta őket, de annyira, hogy nem bírják ki anélkül, hogy ne fújjanak egymásra. De nyugodjunk meg: ha tényleg annyira ki nem állhatják egymást, valószínűleg mondták volna már a karácsonyi meghívás előtt is. Ha viszont ez a vacsora mellett válik nyilvánvalóvá, nem tehetünk mást, mint próbáljuk minél jobban kizárni a témát az asztal mellett, őket pedig a lehető legtávolabb tartani egymástól.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!