A kutyák ezeket a karácsonyi dalokat szeretik a legjobban

2021. december 19.
Sajnáljuk Mariah Carey-t, de a több mint ezer kutya megkérdezésével készült felmérés eredménye szerint a négylábú kedvencek a Wham örökzöldjét, a Last Christmas-t szeretik a legjobban.

A Jingle Bells-től a Last Christmas-ig, nem csak az ember az ember az egyetlen faj a Földön, aki bevallja vagy sem, de igenis szereti a karácsonyi dalokat. Több mint ezer kutyát vont be a Guide Dogs jótékonysági szervezet abba vizsgálatba, melyben azt keresték, melyik karácsonyi dal a kutyák kedvence. Mariah Carey ugyan az első helyről lemaradt, mivel a kutyák 10 százaléka a Last Christmas-t találta a legszebbnek, ám a második helyre befutó Jingle Bells (9 százalék) után az All I Want For Christmas is You lett a harmadik (6 százalék).

karacsony-zene-kutya

A gazdik szerint a kutyáik a hangsúlytalan ritmusrészeket tartalmazó dalokat jobban szerették, mint a csendesebb, lassabb vagy instrumentálisabb zenéket. Az is megállapítható volt, hogy a kutyák 90 százaléka kifejezetten élvezte a muzsikát, és különbséget tudott tenni az egyes dalok között. Voltak, amik energikusabbá tették a kutyákat (23 százalék) és voltak, amikre jobban tudtak aludni (11 százalék). A gazdik negyede tapasztalta úgy, hogy a zene segített megnyugtatni és biztonságban érezni kedvenceiket. 

“Az idei karácsony nagyon szokatlan élmény lehet a kutyák egy új generációjának, hiszen a járvány miatti lezárások alatt született vagy örökbe fogadott állatoknak új tapasztalás lehet a nagyobb családi összejövetel vagy az utazás. Az otthonuk zajosabb és zsúfoltabb lehet, változhat a napi rutin. A zene gyakran segít, hogy egy kutya az ilyen stresszes, változásokkal teli időszakban megnyugodjon. És meglepő módon kulcsszerepet kaphatnak a karácsonyi dalok ebben idén” – mondta Dr. Helen Whiteside állatorvos, a felmérést végző szervezet állategészségügyi felügyelője, hozzátéve, hogy a felmérés is bizonyítja: a zene a gazdi és a kutyája számára szórakoztató és vidám közös élmény lehet, ami erősítheti a kötődést. 

A már említett három dobogós karácsonyi dalon kívül a kutatás szerint a kutyák nagyon szerették még Chirs Rea Driving Home for Christmas-ét, Michael Bublé It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas című dalát és Paul McCartney A Wonderful Christmas Time-ját.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!