Minimalizáld a karácsonyi stresszt!

2021. december 24.
Az ünnepi időszak gyakran nem kívánt vendégeket is hoz magával: a stresszt és a depressziót. Nem is csoda, hiszen az ünnepek gyakran egészen szédületes elvárásokat támasztanak elénk – a főzés, vásárlás, sütés, takarítás és mások szórakoztatása eléggé kimerítő. Ha pedig mindezt megfejeli még a koronavírus-járvány terjedése is, akkor csak még többet fogunk stresszelni a karácsony miatt. Szerencsére néhány gyakorlati tanáccsal minimalizálható az ünnepeket kísérő stressz.

Ne tagadjunk!

Ha nem tudunk együtt lenni szeretteinkkel, legyünk tisztában azzal, hogy normális, ha szomorúságot és gyászt érzünk. Rendben van, ha időt szakítunk a sírásra és az érzéseink kifejezésére. Nem kényszeríthetjük magunkat arra, hogy boldogok legyünk csak azért, mert jön a karácsony.

A közösség ereje

Ha magányosnak vagy elszigeteltnek érezzük magunkat, keressünk társasági eseményeket vagy számunkra szimpatikus közösségeket, online támogató csoportokat. Az is segíthet, ha egy barátunkkal vagy családtagunkkal beszélünk az aggodalmainkról, de az önkéntes munka is jó módja annak, hogy szívünkbe költöztessük az örömöt – ráadásul barátságokat is köthetünk.

Legyünk reálisak!

Az ünnepeknek nem kell tökéletesnek lenniük. Ha felnőtt gyermekeink vagy rokonaink nem tudnak eljönni az otthonunkba, találjunk alternatívákat a közös ünneplésre: találkozzunk virtuálisan, videóhívás közben.

Tegyük félre a különbségeket!

Próbáljuk meg elfogadni családtagjainkat és barátainkat olyannak, amilyenek, még akkor is, ha nem felelnek meg minden elvárásunknak. Tegyük félre a sérelmeket egy megbeszélésre alkalmasabb időpontig, és legyünk megértőek, ha mások idegesek vagy elkeserednek, amikor valami balul sül el – valószínűleg ők is érzik az ünnepi stressz hatásait.

Tanuljunk meg nemet mondani!

Ha igent mondunk, amikor nemet kell mondanunk, sértettnek és levertnek érezhetjük magunkat. A barátok és a kollégák megértik, ha nem veszünk részt minden projektben vagy tevékenységben. Amennyiben mégsem tudunk nemet mondani, amikor a főnökünk túlórát kér tőlünk, próbáljunk meg valami mást „kiradírozni” a napirendünkből, hogy bepótoljuk az elveszett énidőt.

Ne hagyjunk fel egészséges szokásainkkal!

Az ünnepi étkezések előtt együnk egészséges nasikat, és ne essünk túlzásba az édességekkel, sajtokkal vagy italokkal. Aludjunk sokat és iktassuk be a napi rutinunkba a rendszeres fizikai aktivitást. Próbáljunk ki légzőgyakorlatokat, meditáljunk, jógázzunk. Kerüljük a cigaretta- és alkoholfogyasztást. Legyünk tudatában annak, hogy a túl sok információ stresszt okoz, és csökkentsük a hírek és a közösségi média böngészésével eltöltött időt.

Vegyük át az irányítást!

Ne hagyjuk, hogy az ünnepek megrémítsenek minket. Tanuljuk meg felismerni a stresszt kiváltó tényezőket, hogy időben leküzdhessük őket, mielőtt még idegösszeomlást kapunk. Egy kis tervezéssel, illetve némi pozitív gondolkodással békére és örömre lelhetünk az ünnepek alatt is.

Forrás: Mayo Clinic Fotó: Unsplash

Olvass tovább!