Ilyen lesz a lakásunk 2022-ben a szakértők szerint

2022. január 22.
Mi jön? Mi marad? Mi változik? Olyan kérdések, amik minden embert foglalkoztatnak, aki változtatni, frissíteni szeretne kicsit az otthonán. Kristálygömbünk ugyan nincs, de a keresőmotorok adatainak elemzése lehet, hogy még jobb is, ha a lakberendezési trendek érdekelnek.

Számos olyan dolog lesz, ami friss, azonnal megragadja a figyelmet, és biztos, hogy mindenkinél felbukkannak majd ezek az új elemek, aki azt tervezi 2022-ben, hogy átalakítja lakását, hogy valami újat vigyen bele. 

Érzelmi menekülőszoba

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marché Central (@lemarchecentral)

A Pinterest adatainak elemzéséből az derült ki, hogy 2022-ben az érzéseinkre és a mentális egészségünkre sokkal jobban figyelünk, mint korábban. A lakásokban egyre többen terveznek külön kuckót az elvonulásra, a gőz kieresztésére, ahol megnyugodhatnak, a hobbijuknak élhetnek és például zenét hallgathatnak. Attól függően, mekkora az otthonunk, ezek a terek akár egész szobát, vagy éppen csak egy apró sarkot foglalnak el, melyet nagyobb helyiségekből választhatunk le. 

Természetes elemek

lakas-trend-2022

A Worth Global Style Network előrejelzése szerint 2022-ben az egészség jegyében a természet minden előnyét igyekszünk majd átültetni az otthonunk belső tereibe. Ez egyrészt rengeteg növényt jelent, másrészt a zöld szín dominanciáját és a természetes bőr és rattan reneszánszát az anyagokban. A nemzetközi trendfigyelő vállalat azt is jósolja, hogy több olyan anyagot használunk majd, mely a természetet utánozza, mint a nagy köveket és göcsörtös fákat.

Kék részletek

Bár mindenhonnan azt hallani, 2022 legnépszerűbb színe a zsályazöld lehet. Ám ez nem azt jelenti, hogy más színek ne lennének menők idén. Jeremiah Brant dizájner szerint például a kék biztosan azok között lesz, amik népszerűek lesznek. „A halvány és texturált árnyalatok lesznek biztosan kiemelten népszerűek a kékből” – mondta a dizájner, aki például a nappalijába választott egy csodás szürkéskék színt a falaknak. De a kiegészítőkben, dekoratív textilekben is megjelenik majd ez a szín.

Kerekded formák

lakas-trend-2022

Szintén a Pinterest 2022-es trendelemzéséből derül ki, hogy a kerek, ívelt bútorok és elemek, különösen a boomer és X generáció körében örvendenek majd nagy népszerűségnek. Nem meglepő, hiszen puha élek és sarkok sokkal megnyugtatóbban hatnak, mint a hegyes és éles formák. Azoknak, akik a végletekig akarnák fokozni ezt a trendet, akár az íves falak, konyhapultok is játszhatnak egy lakásfelújításnál. 

A gyógyító otthon

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Color And Wood/Peet (@colorandwood)

Nemcsak a felhasznált alapanyagok, de a színek a gyógyulást, megnyugvást és a stresszoldást segítik elő. A dísztárgyak, a személyes belső terek segítik feldolgozni az elmúlt évek traumáit és szorongását. 

Visszatérés a művészihez

lakas-trend-2022

Mi mással tudnánk kifejezni jobban önmagunkat, mint a művészettel? A személyes terekben külön kis galériát alakíthatunk ki a kedvenc alkotóinktól származó dísztárgyaknak, régi, emlékekkel bíró tárgyaknak. „Ez újabb rétege lehet annak, hogyan tegyük még személyesebbé az otthonunkat” – mondta a dizájner.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!