6 okos ötlet, amit egy apró dán lakásból elleshetünk

2022. február 03. |

A Koppenhágában élő Büsra Demirhan apró otthona igazi paradicsom azok számára, akik szeretnének új ötleteket találni arra, hogyan lehet a lehető leghasznosabban, mégis ízlésesen és szellősen berendezni egy 47 négyzetméteres lakást.

Nem véletlenül választotta a hónap Instagrammerének Büsra Demirhant a dán Bolig Magasinet című magazin: aprócska, ám mégis tökéletesen berendezett otthonából, ahol párjával ketten élnek, rengeteg inspirációt meríthetünk. Okos megoldásokkal és szűk költségvetésből is úgy alakította ki lakhelyüket, hogy nem is érezzük olyan picinek. Mutatjuk a hat kedvenc ötletünket!

Kerek asztal

Bár kisebb a hasznos felülete, mint egy szögletes asztalnak, pont ezért nem is foglal akkora helyet, ráadásul egészen szűk helyre is beilleszthetjük anélkül, hogy egybeolvadna azzal. Ami még a kerek asztal mellett szól, hogy akkor sem akadunk bele az asztal sarkába, ha nincs tér ahhoz, hogy folyton kikerüljük.

Plusz tárolók

Minden olyan helyet tárolásra használhatunk egy kis lakásban, ami egyébként haszontalan tér lenne. Különösen igaz ez a konyhaszekrényre, amiben a felső, nehezen elérhető részen akár ritkán használatos dolgokat is eldughatunk szem elől. Az is nagyon hasznos és szép megoldás, ahogy a fa pohártartó illeszkedik a felső és alsó szekrény közé. 

Válasszuk a keskenyet

A keskeny bútorok ideálisak a kis helyekre, például vitrines szekrényből is. Így nem kell döntenünk, hogy vagy tárolunk vagy közlekedünk egy-egy összekötő helyiségben. 

Használjuk a falat, ahol lehet

Ha a síkképernyős tévét keretben a falra helyezzük, rengeteg helyet spórolhatunk a nappaliban. A falhoz rögzített bútorok különösen hasznosak egy kis lakásban, így maximálisan kihasználhatjuk a függőleges teret, és sokkal szellősebbé teszik a helyiségeket.

Faltól falig tükrös gardrób

Ne féljünk például a nappali egyik felét teljesen arra használni, hogy kialakítsunk egy tárolót. Nagy szükség van erre. A zárt gardrób nem csak segít, hogy tiszta és zsúfoltságtól mentes legyen a tér, de a teljes tükrös felület vizuálisan nagyobbá is teszi a szobát.

Legyünk kreatívak

A korábbi kamra/ruhatároló lett Büsráék hálószobája. Egy sima, egyszerű függöny szolgál ajtóként, így teremtve meg a helyiség meghitt, intim hangulatát.

Forrás: My Scandinavian Home Fotó: Büsra Demirham/Instagram

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód