5 tipp, hogy a február ne a szürkeségről szóljon

2022. február 20.
Újból itt van az év leghosszabbnak tűnő és legszürkébb hónapja. Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba. Íme 5 tipp arra, hogy nézőpontot válthassunk és gyakoroljuk, hogyan tudjuk emlékezetessé tenni a leghétköznapibb pillanatokat is.

Mindfulness, tudatos jelenlét

A mindfulness arra a folyamatra utal, amikor figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai, élményei felé fordítjuk, és tudatosítjuk a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat. Pár éve nagy hype övezte az ennél sokkal egyszerűbben megfogalmazott, hygge-életérzést, annak okán, hogy a dánok évek óta az egyik legboldogabb nemzet a világon, tehát biztosan tudják, hogyan kell jól élni. Mind a hygge, mind a mindfulness arra mutat rá, hogy próbáljuk ténylegesen megélni és értékelni az egyszerű dolgokat élményeink tudatosításával. Ez a képesség persze nem csak úgy spontán talál ránk: megteremthető, gyakorolható és fejleszthető. Kezdhetünk például azzal, hogy a hétköznapi rohanásban is képesek vagyunk lelassulni és értékelni egy díszesen kivilágított épületet, vagy megcsodálni egy csokor virágot, és beszívni annak nyugtató illatát.

tipp-februar-szurke-hygge

Énidő

A járvány kezdete óta kifejezetten népszerű lett a mentális egészséggel foglalkozni, és végre oda is eljutottunk, hogy nem ciki pszichológushoz járni. Az önismeret-fejlesztés, az önszeretet gyakorlása és saját cselekvő erőnk megélése a három legfontosabb dolog, amivel tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat magunkkal – és így a saját mindennapjainkkal. Teremtsük meg az időt, amikor befelé nézünk, magunkra figyelünk! Ez lehet akár a reggeli arcápolási rutinunk elvégzése, vagy a lefekvés előtti, nyugtató tea komótos elfogyasztása. Keressünk olyan tevékenységeket, melyek ténylegesen feltöltenek, flow-élményt okoznak, és ne teljesítési céllal, csak a cselekvés öröméért csináljuk őket.

Minőségi társasági idő

A dánok a zord időjárásuk és a kulturális szokásaik miatt jellemzően inkább otthon töltik az időt és szeretik rendszeresen megvendégelni a barátaikat, családtagjaikat A már említett hygge fő színtere is a meghitt otthon, hiszen míg más nemzetek nagyobb társaságokkal külső helyszíneken, éttermekben, bárokban találkoznak, addig a dánok otthon szerveznek kisebb összejöveteleket. Kifejezetten kedves szokás az is, hogy a dánok tudatosan ölelkeznek, mert tudják, ez azonnal oxitocint szabadít fel.

Tudatos emlékteremtés

Meik Wiking, Az ​emlékteremtés művészete című könyvében azt írja, az első tapasztalások mindig maradandó élményt nyújtanak, így akár célzottan teremthetünk magunknak boldog emlékeket. Próbáljunk ki olyan ételkülönlegességeket, amiket még sosem kóstoltunk! Figyeljünk tudatosan az ízekre, éljük át őket, akár a szemünket is becsukhatjuk. Írjunk össze egy listát, csupa olyan tevékenységgel, amit még nem próbáltunk! Ezeknek nem kell nagyszabású dolgoknak lenniük, a lényeg az első tapasztalás, az újdonság és az élmények tudatos megélése.

Kellemesen megnyugtató környezet

A belső jóllét kiegészítője lehet a megnyugtató külső környezet. A napfény és a fabútorok használata természetes nyugalmat teremt a lakásban. Télen viszont nem mindig süt a nap, épp ezért a dánok kitartóan hisznek benne, hogy a gyertyák, a fények vagy a kandalló lángjai is jótékonyan hatnak a lelkünkre. Épp ezért állítólag ők égetik el a legtöbb gyertyát is évente – 6 kilót fejenként! A JYSK puha takarói, illatgyertyái, dísztárgyai mind-mind segíthetnek nekünk bensőségessé varázsolni az otthoni (vagy akár az irodai) teret, így az apró részletek a közvetlen környezetünkben is egyensúlyt és békét teremtenek.

Fotó: JYSK

Olvass tovább!