Ezek a legjobb reggelik, ha fogyni szeretnél

2021. november 28.
Egészséges reggelire vágyunk? Nem kell feltétlenül teljesen mást ennünk ébredés után, mint eddig, viszont érdemes az alábbi ételeket beiktatnunk, különösen ha fogyni szeretnénk.

A finomított élelmiszereket persze kerülnünk kell, ha egészséges, tápláló, mégis fogyókúrás reggelire vágyunk. Ha kiegyensúlyozott étkezéssel indítjuk a napot, elegendő energiához juthatunk a munkához, sporthoz, nem törnek ránk hirtelen éhségrohamok és még fogyhatunk is. A kutatások szerint a rendszeresen reggelizők sokkal kisebb eséllyel szednek magukra súlyfelesleget, és hatékonyabban érik el és tartják meg az egészséges testsúlyt. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik nem hagyják ki a reggelit, általában többet fogyasztanak a legfontosabb tápanyagokból, mint a rost és a vitaminok. 

legjobb-reggeli-fogyokura

A kiegyensúlyozott reggeli tartalmaz fehérjét, összetett szénhidrátokat, rostot és egészséges zsírokat, melyek hosszú ideig segítenek a teltségérzet megőrzésében. Mi az, amit a szakemberek szerint ne hagyjunk ki a reggelinkből? Mivel turbózhatjuk fel a szokásos napindító menüt? Mutatjuk. 

Málna

Egy csésze málna körülbelül 8 gramm rostot tartalmaz (ez kétszerese, mint amennyi ugyanekkora mennyiségű eperben, és ugyanannyi, mint amennyi hasonló mennyiségű babban található). Arról már sok szakember beszélt, miért fontosak a rostok az egészségünk szempontjából, ám a fogyókúrában sem elhanyagolható fontosságúak: segítenek megelőzni az elhízást, elősegítik az optimális testsúly elérését. Egy két éven át tartó vizsgálatban a tudósok úgy találták, hogy akik napi 8 grammal több rostot fogyasztottak minden 1000 kalória mellett, közel két és fél kilogrammal többet fogytak. 

Zabkása

A zabkása számos élettani előnyén túl hatékonyan segítheti a fogyást. Ennek hátterében egyrészt a magas rosttartalma áll. Másodsorban pedig a lassú felszívódású szénhidrátok – mint amilyen a zabkása is – megemésztése több energiát igényel a szervezetünktől, így több kalóriát égetünk el közben. A lassú felszívódású szénhidrátok nem emelik meg a vércukorszintet, így a testünket nem serkenti a zsír tárolására, az alacsonyabb vércukorszint pedig segíti a zsírégetést.

Joghurt

A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmányban, melyet a Harvard Egyetem tudósai készítettek, megvizsgálták, melyik ételek vannak leginkább összefüggésben a testsúly változásával. A joghurt az egyik legelőkelőbb helyen végzett. Egy másik érv a joghurt mellett az, hogy a benne található fehérje az izmok szálkásítását is segíti, nem csak a fogyást. Válasszuk a cukormentes, natúr joghurtot, és együk friss gyümölcsökkel, így elkerülhetjük a szükségtelen pluszkalóriák bevitelét reggeli közben. 

Mogyoróvaj

Nálunk is egyre kedveltebb az amerikaiak egyik nemzeti eledele, a mogyoróvaj, mely szintén szerepelt a Harvard Egyetem kutatóinak listáján. Ezt valószínűleg a rengeteg egészséges növényi zsírnak köszönheti, melyet tartalmaz. Nem mindig volt jó híre az olajos magvaknak, sokáig úgy vélték, magas a kalória- és zsírtartalma. Ám zsír és zsír között is hatalmas különbség van: egy reggeli alatt elfogyasztott mennyiség legfeljebb 200 kalóriát tartalmaz, emellett azonban van benne 7 gramm fehérje és 2 gramm rost is, ami máris más megvilágításba helyezi a mogyoróvajat. 

Tojás

Egyetlen tojás 6 gramm fehérjét és 70 kalóriát tartalmaz, ami a szénhidrátokkal összehasonlítva sokkal tovább biztosítja a telítettség érzést. Egy friss kutatás szerint pontosan kétszer annyi ideig. Emellett az az energia sem elhanyagolható, amit egy reggelire elfogyasztott lágytojásból nyerhetünk, és akkor még nem is beszéltünk a kalcium- és antioxidáns-tartalmáról. 

Már azt is megcáfolta a tudomány ráadásul, hogy a tojássárgája a koleszterinszintünk ellensége lenne: a legtöbb ember számára teljesen egészséges, ha reggelire megeszik akár minden nap egy egész tojást.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!