Az acai por jótékony hatásai

2021. október 18.
Segíti az emésztést, védi a csontokat és még anti-aging hatással is bír – Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal az acai port mutatja be nektek!

Rengeteg smoothie-t és zabkását készítek, imádom őket, főleg azért, mert tele lehet rakni mindenféle értékes tápanyaggal, zöldséggel és superfood porokkal. Ráadásul jobban szeretem minél természetesebb formában bejuttatni a vitaminokat és ásványianyagokat. Éppen ezért mindig keresem az újdonságokat. Legutóbb az acai porbaba futottam bele, amiről kiderítettem, hogy milyen jótékony hatásai is vannak. Ha érdekel, akkor olvass tovább!

Mi az az acai?

Az amazóniai őserdőben őshonos fa, amelynek a kis bogyói nagyon gazdagok tápanyagban. Egy-egy bogyó általában 1 cm-es átmérőjű, 1 fürtön akár 500-900 szem is lehet. Leginkább az áfonyához lehet hasonlítani.

Ebben a lila bogyóban létfontosságú zsírsavak, vitaminok, aminosavak és ásványi anyagok, valamint nyomelemek bújnak meg. Az antioxidáns-tartalma többszöröse az áfonyáénak, ráadásul egy csészényiben mindössze 70 kalória található. Igaz, nálunk hamarabb juthatunk acai porhoz, mint friss gyümölcshöz.

Az acai por 7 jótékony hatása

acai-por

1. Csökkenti az öregedés látható jeleit

Az anti-aging hullámot szinte mindenki szeretné meglovagolni, de ez a gyümölcs, vagy a belőle készülő por nem üres ígéreteket tartalmaz, hiszen a benne található értékes anyagoknak köszönhetően nemcsak a bőrsejtek, hanem a test összes sejtjének egészségéhez hozzájárulhat, és megelőzheti vagy lassíthatja az öregedés jeleinek felbukkanását.

2. Jó hatással van az idegrendszerre

Meglepő módon omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely többek között segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét, illetve koleszterinszintünkre is jó hatással van, de még az idegrendszerünket is támogatja, illetve a koncentrációs képességünk javulásához is hozzájárulhat.

3. Segíti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően segíthet abban, hogy emésztésünk megfelelően működjön, sőt még a vércukorszint szabályozásában is hatékonyan a segítségünkre lehet.

4. Az acai por immunerősítő

Kiemelkedő antioxidánsforrás, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, amelyek segíthetnek abban, hogy immunrendszerünk, illetve sejtjeink védekezőképessége minél erősebb legyen, és megvédje a szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól, nagyobb eséllyel kerülhessük el a szezonális betegségeket.

5. Védi a csontokat

Az acai bogyóban található nagy mennyiségű kalcium a csontoknak is nagyon jót tesz. Ráadásul, ha megfelelő növényeket, megfelelő mennyiségben fogyasztunk el a táplálkozásunkkal, akkor a tejtermékek fogyasztásáról is lemondhatunk, ha azokra, mint kalciumforrásokra tekintettünk. Egy korábbi a videómban részletesen beszéltem már az alternatív kalciumforrásokról.

6. Segíti a szexuális aktivitást

Az őslakosok az acai bogyót olyan céllal is fogyasztják, hogy növeljék a vágyat és a teljesítőképességet. A brazil kutatók véleménye szerint az acai bogyó úgy járul hozzá a szexuális teljesítőképesség fokozásához, hogy javítja a fogyasztó állóképességét, és erejét is növeli, mely más fizikai tevékenységek elvégzéséhez is szükséges lehet.

7. Segíti a fogyást az acai por

Az acai por fogyasztása segíti a szervezet méregtelenítését, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a test megszabaduljon a feleslegesen felgyülemlett pluszkilóktól. Emellett javítja az emésztést, a szervezetünk könnyebben le tudja bontani az ételt, így megakadályozza, hogy testünk felesleges zsírraktárokat alakítson ki. Ráadásul még az anyagcsere is felgyorsul, ami több energia felhasználást is jelent.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!