Ha sokakhoz hasonlóan mégis együtt teszed őket a tányérodra, számíthatsz némi kellemetlenségre: savasodás, puffadás, reflux és gyomorfájdalom alakulhat ki, pluszban pedig a vonalaidnak sem teszel jót ezekkel az ételpárosításokkal.
Paradicsomos-húsos ragu tésztával
Rengetegen eszik együtt ezt a kombinációt, ami a jól ismert fehérje és szénhidrát nem túl szerencsés párosítása miatt ellenjavallt. A rendkívül sokféleképp felhasználható darált hússal készült paradicsomos szószt nem is nagyon lehet mással elképzelni, csakis tésztával, pedig ez az örök klasszikus igencsak próbára teszi az emésztőrendszered működését: puffadást, túlzott teltségérzetet okozhat, az érzékenyebbeknél pedig gyomorfájdalom, hasfájás is kialakulhat a fogyasztása után.
6 étel, amit sosem lenne szabad vacsorára enned
Az ideális vacsora könnyű és egészséges fogásokból áll, amelyek kalóriákban sem bővelkednek. Ha rosszul választasz, nemcsak gyorsabban gyarapodhat a súlyod, hanem alvásproblémákra és emésztési gondokra is számíthatsz. Akad a listában jó pár meglepő étel, amit este jobb kerülni!Hús és sajt
Ez is igen kedvelt párosítás, pedig nem tesz túl jót a testednek, ugyanis a húsfélék és a tejtermékek emésztése jóval hosszabbra nyúlik az átlagosnál – kimondottan rossz hír ez, ha szereted a sajtburgert vagy a sajttal töltött rántott húst… Sokkal szerencsésebb, ha kimarad a sajt, és helyette friss zöldség kerül a húsfélék mellé a tányérra: így nem terheled meg túlzottan a gyomrodat és a bélrendszeredet, és az alakodra is vigyázol, mert jóval kevesebb kalóriát és zsírt veszel magadhoz.
Gyümölcslé, tej és gabonafélék
Neked is hasonlóan épül fel egy kényelmes álomreggeli? Sajnos nem épp egészséges napkezdő kombináció, pedig azt hihetnénk, hogy szuperegészséges. Ennek az az oka, hogy a tejben lévő kazein és a gyümölcslében lévő savak kárt tesznek azokban a gabonában lévő enzimekben, amik jótékonyan hatnak a szervezetre. Szóval nem a legjobb ötlet tejbe kevert gabonapehellyel és narancslével indítani a napot, ahogy a tejeskávé, szendvics és frissen préselt gyümölcslé sem nyerő választás. Nem ritka az sem, hogy fogyasztásuk után hányinger, túlzott savasodás és gyomorégés jelentkezik.
Joghurt és friss gyümölcs
Meglepő, de igaz, hogy az egészségesnek tartott joghurt és friss gyümölcs párosítása is okozhat galibát az emésztőrendszeredben. Hiába könnyű és gyorsan elkészíthető, esztétikus és nem mellesleg finom, a joghurtban lévő enzimek a gyümölcscukorral karöltve fokozhatják az ételallergia kialakulásának esélyét, arról nem is beszélve, hogy jelentős savtartalmuk miatt a reflux kellemetlen tüneteit is előidézhetik.
Fotó: Getty Images