Miért vagyok mindig éhes? – 8 ok, amiért folyton korog a gyomrunk

2021. november 17.
Vannak teljesen banális okai is annak, hogy folyamatosan éhezünk valamilyen ennivalóra, de olyan dolgok is húzódhatnak a háttérben, melyek aggodalomra adnak okot. Mutatjuk, mit kell tudnunk az éhségről.

Korog a gyomrunk, majd’ elájulunk, és a legkisebb ingerre is harapni tudnánk. Túl jól ismerjük ezeket a jeleket: éhesek vagyunk, ideje valamit enni. „Az éhség a meghatározása szerint egy testi szükséglet, mely azt jelzi, hogy a testünknek tápanyagokra van szüksége, hogy tovább működhessünk – mondta Risa Groux tápanyagszakértő. – Mint egy gépjárműnek az üzemanyagra, a testünknek úgy van szüksége ételre, hogy legyen energiája a túlélésre és a növekedésre. Ha a tank egyszer kiürül, újra kell töltenünk.”

Biológiai nézőpontból az éhség folyamata az alábbiak szerint zajlik: a testünk egy ghrelin nevű hormont termel a gyomrunkban, mely azt a jelzést küldi az agynak, hogy ételre van szükségünk. A hormon szintje evés előtt megnövekszik, miután ettünk lezuhan, és egy másik, a zsírsejtek által előállított hormon, a leptin azt üzeni az agyunknak, hogy nincs szükség több ennivalóra, elegendőt ettünk ahhoz, hogy legyen energiánk. 

ehseg-hol-faj

Van, amikor ebbe a folyamatba hiba csúszik. Például ehetünk többet, mint amire szükségünk van, miközben arra gondolunk, miért vagyok mindig éhes?! Ennek sok oka lehet, a teljesen ártalmatlantól az aggodalomra okot adóig. A szakember elmagyarázta, mire figyeljünk. 

Az éhség tipikus okai

Ahogy a tápanyagszakértő elmondta, az étel üzemanyag, amire a szervezetünknek szüksége van. Mivel a testünk okos és összetett, hagyja, hogy élvezzük az ételt. Ám lehetnek olyan helyzetek, amikor úgy érezzük, folyton éhesek vagyunk.

Nem ettünk egy ideje. A legnyilvánvalóbb oka annak, hogy a hasuk ételt követel, ha nem ettünk már egy ideje. Az éhség pedig azzal jár, hogy az emésztőrendszerünkben kellemetlen érzetek keletkeznek és gyengének érezzük magunkat a tápanyaghiánytól. Ez a testünk természetes válasza a fogyatkozó energiára. Egyénenként változó, ki mennyire érzékeny ezekre az érzetekre, és számos tényező befolyásolhatja. Az emberek általában 3-5 óra után érzik az éhséget, ám ez hosszabb idő is lehet, ha valaki nagyon kiadósat evett korábban. 

Edzés után vagyunk. Egy intenzív kardiotréning után alig várja a testünk, hogy újra együnk, mivel rengeteg kalóriát és tápanyagot felhasználunk a testi erőfeszítésekhez. Ez pedig éhséghez vezet. „Az izomerősítő tréning közben az izomszöveten mikroszakadások keletkeznek. Ezek stimulálják a még erősebb izmok épülését, melyhez nagy mennyiségű fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szükség – magyarázta a tápanyagszakértő.  –Ezek nélkül az értékes makrotápanyagok nélkül edzés után nem erősebbek, hanem inkább gyengébbek és sérülékenyebbek leszünk.”

Nem aludtunk jól éjszaka. „Hisszük vagy sem, ha nem alszunk eleget, éhesek leszünk – montda Kathleen Winston, a Phoenixi Egyetem alváskutatója. – Alvás közben az agyunk és az immunrendszerünk erősödik, ennek következtében képes lesz a szervezetünk a ghrelin hormon megfelelő szabályozására. Ha gyakran szenved csorbát az éjszakai pihenésünk, az étvágyat irányító hormon szintje magasabb lesz, így folyton éhesnek érezzük magunkat.”

Nem eszünk elég fehérjét, zsírt és rostot. Nemcsak akkor lehetünk éhesek, ha hosszú ideig nem eszünk, hanem akkor is, ha nem a megfelelő ételekkel próbáljuk csillapítani az éhségünket. A tápanyagszakértő rámutatott, hogy mindannyiunknak kiegyensúlyozott táplálékra van szükségünk, melyben található fehérje, zsír és rost is ahhoz, hogy úgy érezzük, jóllaktunk. „A fehérje szabályozza az éhség-jóllakottság hormonok termelődését” – mondta Groux. “A jó minőségű zsír segíti a teltségérzet jelzését leadó hormon termelődését és lassítja az emésztést, így tovább tart a jóllakottság érzése.”

„A sok rost hozzájárul a megfelelő bélflóra kialakulásához, a vízben oldódó rostok pedig csökkenti az éhségérzetet és telítettségérzést adnak” – tette hozzá a tápanyagszakértő.

Várandósak vagyunk vagy szoptatunk. Ez két olyan állapot, amikor a testünknek sokkal több kalóriára és tápanyagra van szüksége, hogy megfelelően tudjuk táplálni a magzatot. A várandósság alatt 300-zal több kalóriára van szükség egy nap, míg szoptatás alatt ez akár 500-1000 kalóriával több tápanyagot is jelenthet. 

Aggodalomra okot adó éhség

Az éhségnek nem csak ártalmatlan okai lehetnek. Vannak olyan fizikai és mentális betegségek, melyek tünetei között megtalálható a szinte állandó éhségérzet. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, hogy megtaláljuk a – remélhetőleg megnyugtató – választ arra a kérdésre, miért vagyunk folyton éhesek?

Valamilyen betegséggel küzdünk. A pajzsmirigy-túlműködés egy olyan betegség, melyben a test több hormont termel, mint amire szükségünk van. Ez jelentkezhet folyamatos mardosó éhségérzettel is. Más betegségek tünetei között is szerepel a folyamatos éhség: kettes típusú diabétesz, bélférgesség vagy az egyes típusú diabétesznél megjelenő hipoglikémia is okozhatja. 

A vércukorszint folyamatos ingadozása is összefüggésben van az éhséggel. „Amikor a vércukorszint magas, vagy diabéteszünk van, megnövekszik az éhségérzet és folyamatosan szomjasak vagyunk – mondta Groux. – Ez azért van, mert a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, hanem kiürül a vizelettel. A hipoglikémia során a vércukorszint nagyon alacsony, azért éhezik a testünk, hogy az evéssel emeljük a vércukorszintet.”

Kibillent a hormonháztartásunk az egyensúlyból. Egy átmulatott éjszaka után pizzára vagy más, szénhidrátban gazdag ételre éhezünk? Ez teljesen normális válaszreakció, ám azt is jelentheti, a hormonjaink nem úgy működnek, ahogy kellene. „Az alkoholfogyasztás megzavarhatja az agy önszabályozó folyamatait, ezért lehet az, hogy az emberek többet esznek, amikor alkoholt isznak” – mondta Groux. 

Amikor stresszesek vagyunk, akkor is tapasztalhatjuk, hogy legszívesebben folyton édességet vagy más cukros, zsíros ételt ennénk, hogy azzal vígasztaljuk magunkat. Ezt egy másik fajta hormonális anomália okozza: a kortizol, amit a stressz miatt termel a testünk. 

Étkezési rendellenességgel küzdünk. Szélsőséges esetben a különböző étkezési rendellenességek, az anorexia, bulimia vagy más testképzavarok jelentkezhetnek egészségtelen étkezési mintázat formájában is. „Az ilyen problémával élők gyakran veszélyes mértékben megvonják maguktól a kalóriákat és más tápanyagokat, a testük pedig folyamatos éhséggel jelzi, hogy a működéshez szüksége lenne ezekre a makrotápanyagokra – magyarázta Minchen. – Bőrproblémák, hajhullás, szorulás, szapora szívverés, folyamatos fáradtságérzet, a menstruáció elmaradása mind következménye és korai jele lehet a szervezet összeomlásának, ami a krónikus éhség és tápanyagmegvonás következménye, életveszélyes állapot” – figyelmeztetett a szakember.

Forrás: Real Simple Fotó: Unsplash