3 óvintézkedés, amit a TikTok-praktikák kipróbálása előtt meg kell tennünk

2022. március 31.
Egy dolog nézni megbűvölve a kutyaszőrt összeszedő rollerről vagy a koszt a padlóról felszedő videókat, megint más dolog a való élet. Mielőtt teljesen megbíznánk egy-egy TikTok-takarítási trükkben, érdemes utánajárnunk, nem veszélyes-e egyáltalán. Mutatjuk, mik azok az óvintézkedések, melyeket sosem szabad elhagynunk, mielőtt belevágnánk a TikTok-praktikákba.

Lassan nem telik el úgy nap, hogy valakitől ne kapnánk egy tippet, amit a TikTokon látott, és szerinte nekünk is ki kell próbálnunk, el kell olvasnunk vagy meg kell kóstolnunk. A főzéstől a sminken át divatig, a TikTok az a hely, ahonnan folyton érkeznek az ötletek és inspirációk arra, hogyan csinálhatjuk a hétköznapi dolgokat még jobban, hatékonyabban, egyszerűbben. Beleértve a takarítást is.

takaritas-tiktok-praktika

Miért lehetnek veszélyesek a TikTok-praktikák?

Az egyik oka annak, hogy a TikTokon keringő takarítási trükkök veszélyesek lehetnek, a különböző vegyszerek keverése. „Eleve a tény, hogy előszeretettel vegyítenek minden, a mosogató alatt található vegyszert, veszélyes – jelentette ki Wayne Edelman, egy professzionális takarítócég vezetője, aki mind szakemberként, mind a veszélyes takarítási praktikák megtapasztalójaként állítja ezt. – Személyesen estem áldozatul egy ilyen háztartási praktikának, amikor egy mosogatókefe fejét csavarral rögzítettem egy akkumulátoros csavarhúzóra, hogy gyorsabban és erősebben lesikálhassam a szennyeződést. . Elméletben ez egy zseniális ötlet” – mesélte Edelman.

A sztori vége azonban már közel sem ekkora sikertörténet: takarítás közben elájult és nehézlégzés alakult ki nála, mivel fehérítőt használt takarítószerként. „Már késő volt, mire rájöttem, hogy a zárt fürdőszobában belélegzem a vegyszer gőzét, amit csak intenzívebbé tett az akkumulátoros kefe. Kellett néhány nap, mire a légzésem újra normális lett – mondta. – Az már mellékes, hogy a fehérítős pára elszínezte a nadrágomat és még a zoknimat is. Szakemberként elég nagy luftot rúgtam, tudnom kellett volna, hogy a ruháimban is kárt tehet, és a tüdőmre is gondolnom kellett volna. Soha többé nem próbálok ki ilyeneket védőruha nélkül.”

Ha tehát ki akarjuk próbálni, mi történik, ha egy-két vegyszert összekeverünk, ne tegyük. A fehérítő és az ammónia, a hidrogén-peroxid és az ecet, illetve egy sor dugulás elleni szer veszélyes gőzöket hozhat létre, ha vegyülnek. Ha nem figyeltünk jól kémiaórán, vagy nem vagyunk vegyészek, nem biztos, hogy fejből tudjuk, melyek a veszélyes elegyek, így inkább ezzel ne kísérletezzünk.

Mit tegyünk, mielőtt belevágunk egy TikTok-takarítási trükkbe?

Semmi bonyolultra nincs szükség, mielőtt nekilátnánk a takarításnak TikTok-módra. Először is gondoskodjunk a helyiség megfelelő szellőzéséről, nyissuk ki az ablakokat. Ezután kétszer, de inkább háromszor is ellenőrizzük, valóban keverhetők-e azok a vegyszerek, melyeket használni szeretnénk. Harmadsorban pedig viseljünk védőeszközöket. A gumikesztyű és védőszemüveg akkor is jól jöhet, ha nem a TikTokról vesszük a takarítási tippeket, a bőr és a szem védelme egy egyszerű, régimódi fürdőszoba- vagy konyhatakarítás esetén is hasznos lehet.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!