Ehet a kutyánk fagyit?

2021. május 31.
Süt a nap, itt a jó idő, akármennyire ellenállt az időjárás, a nyár lassan csak győzelmet arat. Ami azt is jelenti, hogy egyre gyakrabban eszünk fagyit. És ha négylábú barátunkkal sétálunk el a fagylaltoshoz, biztosan számíthatunk a kérlelő, ártatlan és könyörgő pillantásokra kutyánktól, ahogy a tölcsérünkben tornyosuló vaníliafagylaltra néz. Vannak gazdik, akik beadják a derekukat, és kutyájuknak is adnak fagyit. Ám biztosan nem ártunk ezzel?

A válasz általánosságban az, hogy nem. A kiskutyák az anyatejet is képesek feldolgozni még kölyökkorukban, ám ahogy nőnek, a tejet lebontó enzim eltűnik a szervezetükből, és laktózintolerancia alakul ki náluk. Így ha több gombóc fagyival kínáljuk kedvencünket, biztosan elnyalogatja, ám arra is számítanunk kell, hogy az emésztését felborítja a nyalánkság, ami gázképződéstől a hasmenésig, hányásig sok mindent okozhat.

kutya-fagyi

Ráadásul nem csak a tejjel van probléma. Az íztől függően a fagyi tartalmaz olyan összetevőket, melyek sokkal súlyosabb reakciókat is kiválthatnak a kutyáknál. A valódi cukor nem ajánlott a kutyáknak, hiszen súlygyarapodást okozhat náluk, míg a cukorhelyettesítők, mint a xilit, pedig egyenesen mérgezőek a kedvencünk számára. Ahogy a csokoládé vagy a kakaó is. A kávé- vagy teaízű fagyiban található koffein szintén rossz hatással van a szervezetére, és az olajos magvak vagy a mazsola is okozhat allergiás reakciókat, gyakrabban, mint az embernél. Ezek az összetevők tehát mind károsak a kutya számára már önmagában is, és könnyű elsiklani felettük, mikor egy adag fagyit vásárolunk számukra a melegben. 

Ha mégis szeretnénk a kutyánknak valamilyen hűsítő finomságot, biztonságosabb, ha fagyasztunk néhány karika banánt, és aprítóban krémesítjük. Ugyanilyen jó lehet a zsírszegény joghurt lefagyasztva. Ha pedig a fagylaltosnál állva szeretnénk megkínálni a kutyánkat is valamilyen finomsággal, válasszuk a vízzel készült, sorbet típusú fagyikat, hogy elkerüljük a tej okozta panaszokat, és a cukrot se vigyük túlzásba.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!