Kik laknak az arcodon? Apró atkák, akik köszönik, jól vannak!

2022. május 18.
Ismerkedjünk meg az arcunkon lakó apró lényekkel, melyek a pórusainkban termelődő faggyúval táplálkoznak. A Demodex nevű mikroszkópikus pókszabású atka az emberi bőrön él. Hozzávetőleg 2,5 millió apró állatka hemzseg a testünkön, és cserélgetjük a párunkkal és közeli hozzátartozóinkkal őket. De kell aggódnunk miattuk?

Orr, szempilla, száj – részek, amik mindenkinek az arcán ott vannak. De mi történik, ha még közelebbről nézzük, mikroszkopikus szinten az arcunkat? Megláthatjuk, milyen aktív élet zajlik éppen most is a bőrünk felszínén. A pórusaink belsejében aprócska atkák élnek, akiket Demodexnek hívnak. Bőrünk albérlői nagyjából 0,3 milliméter hosszúak, ami nagyjából a fele egy bankkártya vastagságának. 

demodex-bor-atka

A Demodex szinte teljesen átlátszó, mikroszkóp nélkül nem is látható, és minden felnőtt ember bőrén ott éldegél belőle több millió. Aggodalomra azonban semmi ok, nem ártanak nekünk, sőt, valójában hasznára vannak bőrünknek. 

Ez a hadseregnyi atka felfalja az elhalt bőrsejteket, faggyút, a szőrtüszőkben és az arcunkon található hormonmaradványokat. Ez nem hangzik valami nagyvilági életnek, sőt, miután teleették magukat az elhalt bőrsejtekkel, nagyjából két hét alatt elpusztulnak, és lebomlanak a szőrtüszők belsejében. Alapvetően tehát sokat köszönhetünk nekik, ami a bőrünk tisztaságát illeti.

Különösen az arcon és a szempillákon érzik jól magukat, ám a testünk bármely bőrfelületén megtalálhatók, csak kisebb számban. 

Ha most azonnal kényszert éreznénk rá, hogy lesikáljuk a Demodex atkákat, jó, ha tudjuk, hogy feleslegesen fáradoznánk: nem lehet lemosni vagy leradírozni a bőrünkről őket. De miért is kellene, hiszen teljesen ártalmatlanok és fontos részei a szervezetünk védekező rendszerének. Ha megfelelő mennyiségben találhatók meg a bőrünkön, sokkal kevésbé vagyunk érzékenyek a fertőzésekre is. Tekintsünk tehát rájuk inkább úgy, mint egy kedves, barátságos szomszédra, akit azonban közelről nem feltétlenül szeretnénk látni.

Forrás: BBC Science Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!