Hasról akarsz fogyni? Ebben az időpontban eddzél!

2022. június 11.
A legtöbb nő álma, hogy célzottan a hasáról tűnjenek el a zsírpárnák. A tudomány végre közelebb vitt a megoldáshoz: nem mindegy, mikor edzünk! A nőknek kifejezetten a reggeli órákban kell mozogni ahhoz, hogy hasról fogyjanak. Ez ráadásul a vérnyomásukra is jótékony hatással van.

Míg a nőknél az esti sportolás a törzs izmainak erősítésére jobb, addig a reggeli órákban történő testmozgás a hasi zsírtól való megszabadulást segíti, derült ki a New York-i Skidmore College kutatóinak vizsgálatából. A férfiaknál az esti edzés az, ami csökkenti a vérnyomást, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és a fáradtságérzetet, emellett több zsírt égetnek ahhoz képest, mintha reggel mozognának.

has-fogyas-edzes-idopont

A kutatásban nemcsak a különböző mozgásformák hatásait elemezték a nap különböző időszakaiban a nőkre és férfiakra, de a vérnyomást és a táplálkozási szokásokat is megfigyelték. „Ha egy nő a hasi zsírtól szeretne megszabadulni, reggel eddzen. Ha erősítené a felsőtest izmait, akkor az esti testmozgás a leghatékonyabb” – mondta a kutatás vezetője, Paul Arciero. 

Reggeli sport, egészségesebb ételek

A zsírvesztéshez elengedhetetlen, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be az étkezéssel a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk. A kutatók azt is megfigyelték, hogy ha valaki reggel sportolt, akkor a nap folyamán az egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választotta inkább. „Ennek szerepe lehet az eredményeinkben, bár alapvetően nem volt különbség a reggel és este sportoló vizsgálatban résztvevők tápanyagbevitele között” – mondta a kutatás vezetője, aki emiatt nem is értékeli úgy, hogy ennek a tényezőnek kulcsfontosságú szerepe lenne.

A rendszeresség a lényeg?

Ben Carpenter személyi edző szerint viszont pont ilyen apróságokon múlhat a fogyás. „A hatásban szerepe lehet a hormonális változásoknak, melyek a cirkadián ritmussal vannak összefüggésben – magyarázta a személyi edző. – A testi folyamatok minden embernél különbözőek, sőt, még ugyanannál az embernél is eltérőek lehetnek egyik és másik nap.” Emiatt fontos az, hogy kitartóan ragaszkodjunk a napi rutinunkhoz, mert a testnek idő kell, hogy alkalmazkodjon, és az eredmény csak hosszabb távon mutatkozik meg. „A legjobb időpont az edzésre az, amikor rendszeresen, hetente többször végezni tudjuk.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!