Kevesebb kardio, több súlyzós edzés a gyors zsírégetés titka

2021. július 30.
Ha az a célunk, hogy fokozzuk az edzés közbeni zsírégetést, ideje leszállnunk a spinning kerékpárról, és felkapni néhány súlyzót. A szakemberek szerint ugyanis az erősítő edzés hatásosabb a fizikumunk átalakítására, mint a kardiózás. Sőt, az edzők arra is meg mernek esküdni, hogy nem lesz automatikusan gyerekfej nagyságú bicepszünk.

A szakemberek szerint bizonyos súlyzós edzések azért hatékonyak a zsírégetés fokozására, mert az egész test együttes munkájára szükség van ahhoz, hogy elvégezzük ezeket. Így egyszerre növeljük a felhasznált energia mennyiségét és építjük az izmokat. Ha az a célunk az edzéssel, hogy megváltoztassuk a testünk összetételét és felépítését, erősebbek és izmosabbak akarunk lenni, a súlyzóknál kell keresnünk a megoldást, nem a lépcsőzőgépnél vagy a futópadnál. Akkor érhetjük el leghatékonyabban célunkat, ha bizonyos mozdulatokra koncentrálunk, lassan végezzük ezeket és fokozatosan növeljük a nehézséget. Emellett természetesen az étrendünkben is szükség lehet változtatásokra, hogy az új mozgásformát minél jobban támogassuk. 

kardio-sulyzo-edzes-zsiregetes

Több izom, maximális kalóriaégetés

Különösen a szabadsúlyos edzések lehetnek hatékonyak a testünk átformálásában, mint például a kettlebell, a kézi súlyzók és a súlyemelés, mivel ezek az egész testet megmozgatják. „A súly felemelése, stabilizálása – különösen, ha nagyobb súllyal végezzük –, egyszerre ad feladatot a lábnak, a hátnak, a hasizmoknak és a karnak. Mivel minden izom egyszerre dolgozik, több energiára van szüksége a szervezetnek” – mondta Noam Tamir személyi edző, aki olyan klasszikus gyakorlatokat javasol a súlyokkal, mint a fekvenyomás, kitörés, guggolás vagy az olimpiai súlyemelés, ami különösen hatékony a nagy izomcsoportok, a fenék- és combizmok megmozgatására. 

A nagyobb izomerő gyorsítja az anyagcserét

Igaz, hogy a kardio mozgásformák több kalóriát égetnek, miközben a gyakorlatokat végezzük, ám a súlyzós edzés előnyei azután is tartanak, hogy kiléptünk az edzőteremből. „Ahogy abbahagyjuk például a futást vagy lépcsőzést, megáll a kalóriaégetés – mutatott rá Sarah Carr személyi edző. – Amikor súlyzózunk, nem áll meg itt a testünk. A testünk a regeneráció alatt és még azután is hosszú időn át égeti a kalóriákat.”

Az izomszövet növekszik, így egyre több energiára van szüksége a működéséhez nemcsak edzés közben, hanem egész nap, így az anyagcsere felgyorsul. A szakértők ezért azt javasolják, legyünk türelmesek a fogyással, mivel még az is lehet, hogy a testtömegünk a nagyobb izommennyiség miatt nőni fog, ám az anyagcserénk erősödik ezzel párhuzamosan. A lassú súlyvesztés tehát a fenntartható eredmény záloga.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!