Ez a vitamin lehet a szem alatti karikák elleni titkos fegyver

2020. november 10.
Állandó gondot okoznak a szemed alatt éktelenkedő sötét karikák? Itt az idő, hogy megismerkedj a sokoldalú K-vitaminnal, amely hozzájárul a bőr rugalmasságához és a szem alatti karikák halványításához is.

Vannak olyan termékek és összetevők, amiket minden „skincare-mániás” ember polcán megtalálunk: ilyen az A-vitamin (retinolként is ismerhetjük) a bőr textúráját javító B3-vitamin (más néven niacinamid), vagy a kollagéntermelést támogató C-vitamin. A jól bevált kedvencek mellé azonban érdemes lehet beilleszteni a szépégipar 2020-as felfedezettjét, a K-vitamint is.

Sokoldalú zseni

Vizsgálatok igazolják, hogy a K-vitamin hozzájárul a sebek, vágások és zúzódások gyorsabb gyógyulásához, ezért gyakran használják műtétek és kozmetikai eljárások (például lézeres kezelések) után. Emellett megtalálhatjuk szemkrémekben is, mivel növelheti a bőr rugalmasságát és segítheti a szem alatti sötét karikák halványítását.

Táplálékként fogyasztva kimutathatóan segíti szervezetünket a csontok felépítésében, javítja a memóriát és hozzájárul az idő előtti öregedés megelőzéséhez. A véralvadás kialakulását is gátolja, ami miatt elképzelhető, hogy a jövőben a sérült hajszálerek miatt bekövetkezett kellemetlenségek (mint például a rosacea) kezelésében is alkalmazzák majd.

Olvass tovább!

Nem csoda, hogy felfedezéséért Henrik Dam 1943-ban Nobel-díjat kapott. „Gyakran elfeledett vitaminnak is nevezik, mivel becslések szerint az emberek 99%-ának K-vitamin-hiánya van. Ezért úgy gondolom, hogy a jövőben egyre nagyobb arányban lesz jelen a bőrápolási termékekben és a táplálékkiegészítőkben is” – részletezte a K-vitaminban rejlő lehetőségeket Shabir Daya gyógyszerész, a Victoria Health társalapítója a brit Stylist portálnak nyilatkozva.

k vitamin bőrápolás
Hogyan illeszthető a bőrápolási rutinba?

A K-vitamin nagy előnye, hogy minden bőrtípuson alkalmazható, használata az érzékeny bőrűeknek sem fog kellemetlenséget okozni, fényérzékenységet sem idéz elő. A K-vitamint tartalmazó termékek többségét úgy tervezték, hogy naponta kétszer – reggel és este – használjuk őket. A legjobban akkor járunk, ha más, már bevált összetevők hatását turbózzuk fel vele. Sötét karikák ellen koffeint vagy retinolt tartalmazó termékekkel érdemes kombinálnunk. A retinol bizonyítottan fokozza ugyanis a kollagéntermelést, amitől a bőr kevésbé lesz vékony és áttetsző, az alatta lévő sötétlila erek pedig a K-vitaminnak köszönhetően halványulnak.

Kattints tovább!

Hogyan növelhetjük a K-vitamin-bevitelünket?

Az „elfeledett vitamint” táplálékkiegészítőkben fitonadion (Phytomenadione) néven érdemes keresni, de természetes táplálék formájában is könnyen bevihető. Magas K-vitamin-tartalmú ételnek számítanak a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a fodros kel. „A vitamin zsírban oldódik, ezért bevitelének növelésekor a megfelelő zsírfogyasztást is szem előtt kell tartanunk. Érdemes arra is figyelni, hogy az antibiotikumok gátolják a vitamin felszívódását, az alkoholfogyasztás pedig csökkenti szervezetünk vitamintároló képességét” – tette hozzá Daya.

Szöveg: Veres Renáta Fotó: Getty Images