Ennek a szobának a felújítása a legstresszesebb a kutatások szerint

2022. július 13.
A lakás vagy ház felújítása még úgy is roppant stresszes és kimerítő folyamat, hogy tudjuk, a végén csodás, új otthonunk lesz. Minden helyiség renoválásának megvannak a kritikus pontjai, mégis van egy olyan szoba, melyhez ha hozzá kell nyúlni, sokkal több stresszel jár, mint a ház többi részének felújítása.

A Toolstation építőipari cég megbízásából végezték azt a felmérést, melyben megvizsgálták, mit bántak meg az emberek legjobban a lakásfelújítással kapcsolatban, és milyen érzéseik voltak az egész folyamattal kapcsolatban. 

A felújítók közel fele – 49 százalék – mondta azt, hogy a konyha átépítése a legstresszesebb. Ennek hátterében a szakemberek szerint az állhat, hogy a konyha a legtöbb otthon központi helyisége, és ha itt építési munkák folynak, hatalmas kihívást jelent a főzés és étkezés megoldása. 

felujitas-stressz

A második legstresszesebb helyiség felújítás szempontjából a fürdőszoba. Az emberek 22 százaléka viselte ennek a helyiségnek a renoválását a legrosszabbul, mivel akadályozta a vécézési és fürdési lehetőségeket – különösen ha vízvezeték áthelyezés is történt – a felújítás, illetve a legtöbb ember szerint ebbe a helyiségbe a legnehezebb megtalálni a tökéletes burkolatot. 

Vannak olyan szobák, amiknek kifejezetten sétagalopp a felújítása az előzőekhez képest: ilyen az ebédlő például, ami nélkül remekül lehet boldogulni a megkérdezettek szerint, csak a vacsoravendégségeket kell kicsit későbbre halasztani. 

A legtöbben azt bánták meg a felújítással kapcsolatban – 56 százalék –, hogy saját kezűleg vágtak bele a munkálatokba, míg 31 százalék alábecsülte, mennyi probléma adódhat a renoválás közben. A megkérdezettek 16 százaléka mondta azt, hogy túl sokat fókuszált az esztétikumra, és inkább a funkcionalitásra kellett volna a hangsúlyt helyezni, míg 16 százalék azt kívánta, bárcsak ne a legolcsóbb megoldást választotta volna. 

Ám minden jó, ha a vége jó: a résztvevők 86 százaléka elégedett a felújítás végeredményével, és alapvetően ez a lényeg, csak addig kell túlélni valahogy. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!