Csíkmentes ablaktisztítószerek két összetevőből

2022. július 16.
A kristálytiszta ablakokon keresztül beszűrődő napsütés meleg, otthonos érzést kelt nappalinkban. De hogyan juthatunk el idáig?

A boltokban kapható ablaktisztítók csíkmentes fényt ígérnek, a házi készítésű ablaktisztító készítése viszont költséghatékony, kényelmes és biztonságos. Ráadásul ugyanazt a csillogó eredményt nyújtja, mondja Ken Fisk, a Window Genie szolgáltatási igazgatója.

Ráadásul a rendszeres takarítás nem csak a megjelenésről szól. „Az ablakok rendszeres tisztítása segít meghosszabbítani az ablakok élettartamát” – mondja Fisk. A rendszeres dörzsölés eltávolítja a piszkokat és ásványi anyagokat, amelyek károsíthatják az ablakokat, és felhalmozódhatnak a széleken, megnehezítve azok kinyitását és bezárását. De nem számít, mennyire piszkosak az ablakaink, mert vannak egyszerű házi készítésű ablaktisztító receptek, amelyekkel újjávarázsolhatjuk őket.

Gyors tipp: Negyedévente tisztítsuk meg ablakainkat, tavasszal és ősszel végezzünk belső takarítást – bár előfordulhat, hogy ezt gyakrabban kell megtennünk, ha gyerekeink vagy házi kedvenceink szeretnek foltokat hagyni.

Házi készítésű ablaktisztító alkohollal

Ha gyors, csíkok nélküli eredményre vágyunk, a szakértő alkohol és víz keverékét ajánlja. Az ablakmosás során az alkohol gyorsan elpárolog – megakadályozva a vízfoltok kialakulását. Elpusztíthatja a baktériumokat és vírusokat is, így ez a házi készítésű szer jó választás a gyerekek által hagyott ragadós ujjlenyomatok eltávolítására.

A tisztítószer elkészítéséhez használjunk spray-s palackot. Először is címkézzük fel az üveget! Ezután keverjünk el egy csésze vizet negyed csésze alkohollal, és jól rázzuk fel. Fújjunk bőséges mennyiséget az ablakra, és töröljük le egy mikroszálas kendővel!

Házi készítésű ablaktisztító ecettel

Az ecet nem csak főzéshez és tudományos kísérletekhez jó. Hatékony és megfizethető univerzális tisztítószer, amely ablakokon is használható. Mivel az ecet savas, feloldja az ablakokon felhalmozódó szennyeződéseket, és el is pusztíthat néhány baktériumot. Ráadásul kényelmes is, hiszen az ecetes ablaktisztítót előre elkészíthetjük, és korlátlan ideig tárolhatjuk.
A tisztítószer elkészítéséhez keverjünk össze egy csésze vizet negyed csésze ecettel egy spray-s palackban! Permetezzük az ablakra az oldatot, és töröljük le egy mikroszálas vagy pamutkendővel!

Házi készítésű ablaktisztító mosogatószerrel

Nagyon piszkos ablakok esetén, különösen a külső oldalon, a szakértő szappanos víz használatát javasolja. A mosogatószer zsírtalanító, így ez a házi készítésű tisztítószer gyorsabban lebontja az ablakokon lévő összes szennyeződést, mint a többi.
Ennek a receptnek az elkészítéséhez adjunk négy csepp mosogatószert két csésze meleg vízhez! Elkészíthetjük spray-s palackban, de ha sok ablakunk van, összekeverhetjük mosóvödörben is. Mártsunk egy mikroszálas vagy pamutkendőt a keverékbe, töröljük át az üveget, hagyjuk állni fél percig! Ezután öblítsük le a kendőt, és töröljük át az ablakot!

Mivel kell törölni az ablakot?

Bár a legtöbben a megfelelő ablaktisztító szer megtalálására koncentrálnak, ez csak a kihívás fele. Arra is érdemes odafigyelni, hogy mivel töröljük le az ablakokat – mondja Fisk.
A gumis lehúzó a fenti szerek bármelyikéhez használható, de minden egyes lépés után meg kell tisztítani nedves mikroszálas vagy pamutkendővel.
Ha nincs kéznél ilyesmi, használjunk puha, szöszmentes, pamut- vagy mikroszálas kendőt! Mossuk ki és szárítsuk meg a törlőkendőket, mielőtt az ablakok tisztítására használnánk, mert így megszabadulunk minden szösztől, amely elhomályosítaná a kilátást. Takarításkor tartsunk kéznél két kendőt – egyet a törléshez, egyet pedig a nagyon szennyezett foltok dörzsölésére!

Gyors tipp: A tisztítókendők mosásakor hagyjuk ki az öblítőt! „Az öblítő taszítja a vizet, amikor az ablakot tisztítjuk” – mondja Fisk.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!