Jelek, amikből tudhatod, hogy magnéziumhiányod van

2022. június 18.
A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, ami a szervezetben több mint 300 biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Ha nincs belőle elég, azt a tested igyekszik mielőbb a tudomásodra hozni, például ezekkel a tünetekkel.

Az, hogy szervezeted kellő magnéziumhoz jusson, több szempontból is lényeges, hiszen ez az értékes ásványi anyag hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez, kedvezően hat az izmokra és a csontokra, szabályozza a szívritmust, jótékonyan hat az immunredszer működésére, miközben az anyagcsere-folyamatokat is támogatja. Te tudod, hogy milyen tünetek utalnak magnéziumhiányra?

Magnéziumot tartalmazó ételek

A magnéziumot szerencsére viszonylag egyszerűen és többféleképp is pótolhatod, ha a tested jelzi számodra, hogy a szükségesnél kevesebb áll rendelkezésére. Magadhoz veheted magnéziumban bővelkedő ételekkel, mint amilyen például a banán, az avokádó, a zöld levelű zöldségek (használd ki, hogy itt a sóskaszezon!), a hüvelyesek, a diófélék, a különféle magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és az étcsokoládé.

A helyesen összeállított étrend mellett táplálékkiegészítőkkel segítheted elő a megfelelő magnéziumbevitelt, egy másik nagyszerű alternatíva pedig a magnéziumos testápolók, krémek használata, amelyek a bőrön keresztül, extragyorsan felszívódva juttatják be szervezetedbe ezt a fontos anyagot.

Tünetek, amik magnéziumhiányra figyelmeztetnek

  • Ha a magnéziumhiány enyhe, viszonylag gyakran gyötörhet hányinger, kialakulhat étvágytalanság, ugyanakkor ingerlékenyebbnek, gyengének, levertnek és kedvetlennek érezheted magad akkor is, ha erre látszólag nincs különösebb okod.
  • Ha a magnéziumhiány jelentősebb, izomgörcsök, izomrángás, bizsergés, zsibbadás, alvásproblémák, szívritmuszavar és különféle görcsök hívhatják fel a figyelmedet a bajra.
  • Ha a magnéziumhiány súlyosabb, a laborvizsgálat során nemcsak a magnéziumszinted alacsonyabb a kelleténél, hanem kalciumból és káliumból is hiány mutatkozhat.

Magnézium táplálékkiegészítő

Ne várd meg a panaszokat!

Bizonyos élethelyzetekben érdemes fokozottabban odafigyelni arra, hogy a szervezeted kellő magnéziumhoz jusson, így elejét veheted a hiány kialakulásának. Ilyenkor érdemes többet enni a magnéziumban bővelkedő ételekből vagy a fent említett módokon ráerősíteni a magnézium bevitelére.

  • Stresszesebb időszakban, amikor igencsak próbára vannak téve az idegeid, sokat segíthet a plusz magnéziumbevitel abban, hogy jobban bírd a gyűrődést
  • Komolyabb fizikai próbatétel esetén is szükség lehet a magnéziumbevitel növelésére, főleg akkor, ha közben fokozottan izzadsz is, a verejtékezéssel ugyanis sok ásványi anyagot veszíthetsz (nem csak magnéziumot!)
  • Jól teszed, ha akkor is odafigyelsz a magnéziumra, ha fogyni szeretnél
  • Antibiotikum-kúra alatt és vízhajtó gyógyszerek szedése mellett tanácsos pótolni a magnéziumot
  • Veseproblémák, különböző felszívódási zavarok, cukorbetegség, valamint gluténérzékenység esetén is érdemes magnéziumpótlásról gondoskodni
  • Aki sok zsíros ételt, nagyobb mennyiségű alkoholt vagy sok cukrot tartalmazó szénsavas üdítőt fogyaszt, szintén jól teszi, ha beépíti étrendjébe a magnéziumban gazdag ételeket

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?