„Egy órával az esküvő után hívtuk fel a szüleinket” – Miért jó a titkos esküvő?

2022. augusztus 10.
Nem csak az olyan hírességek döntenek úgy, hogy nem értesítenek senkit előre az esküvőjükről, mint Jennifer Lopez és Ben Affleck. És nem csak azért választja ezt az utat sok ember, hogy így csökkentse a költségeket, a stresszt és kerülje el a kínos perceket a leendő anyósával és apósával.

Ahelyett, hogy a koronavírus-járvány utáni korszakban bepótolnák a házasulandók a hatalmas lagzikat, egyre rövidebbek a vendéglisták és egyre kisebb a buli az esküvő után. Sőt, egyre több pár dönt úgy, hogy egyenes titkos esküvőt tart csupán. 

Legutóbb Jennifer Lopez lepte meg azzal a hírrel rajongóit, Las Vegasban titokban hozzáment Ben Affleckhez, ahol egyetlen vendég sem volt a korábbi házasságaikból származó gyerekeiken kívül. Nem sokkal utánuk A vezércsel színésznőjéről, Anya Taylor-Joyról is kiderült, hogy titokban hozzáment a zenész Malcolm McRae-hez, míg Lindsay Lohan szintén egy titkos ceremónián házasodott össze Bader Shammas üzletemberrel. 

titkos-eskuvo

Miért olyan jó titokban házasodni?

„Nekünk csak egy kellemes, laza nap volt” – mondta a 29 éves személyiségfejlesztő tréner, aki kapcsolatuk 10. évfordulóján mondta ki az igent párjának, a 37 éves logisztikai koordinátornak. Csupán négy embernek mondták el, akik között a szüleik nem szerepeltek, és a rövid polgári esküvő után fagyit ettek és pezsgőztek. „Annyi barátom esküvőjén voltam, és minden iszonyatosan stresszesek voltak, minden méregdrága volt – mondta az újdonsült feleség. – Nem akartunk azon aggódni, vajon ízlik-e az embereknek az étel vagy jól érzik-e magukat. Ráadásul négy ember előtt is nagyon izgultam, nem hiszem, hogy többet elbírtam volna.”

A nagy nap okozta szorongás és nyomás miatt sok pár dönt a titkos esküvő mellett. „Tényleg egyre gyakoribbak a titkos esküvők – jelentette ki Landis Bejar párkapcsolati terapeuta. – Az emberek nem akarnak a középpontban lenni, el akarják kerülni azokat a körülményeket, amikkel egy esküvő jár. Egyszerűen csak össze akarnak házasodni minden járulékos dolog nélkül.”

Az 55 éves férfi számára, aki 48 éves kedvesével tette hivatalossá kapcsolatát 2016-ban, a titkos esküvő sokkal őszintébbnek is érződött. „Gyakorlati okokból házasodtunk össze, így azt kérni az ismerőseinktől, hogy utazzanak oda az esküvőnkre, elég megtévesztő lett volna – mondta a férfi. – Így viszont egy kedves, romantikus gesztus lett belőle.” A pár már 20 éve élt együtt, amikor úgy döntöttek, hogy összeházasodnak, részben azért, hogy külföldön dolgozhassanak. Gyerekeiknek is csak az autóban mondták el a házasságkötő terem felé menet, hova is mennek valójában. „Azért sem akartuk elmondani, mert nem akartuk, hogy bárki azt higgye, beteg valamelyikünk, vagy hogy csak az ajándékokra fáj a fogunk. Fotós azért volt, de a kedvenc képeim azok, amiket a telefonunkkal készítettünk.”

Számít a pénz

Bár az A-listás hírességeknek a pénz nem számít, a csillagászati ár, amibe egy világra szóló lagzi kerülhet, plusz stressz a földi halandók számára. (Még J.Lo sem kért Elvist az esküvőre, mert az csak extraköltség lett volna.)

Amikor a 43 éves tanárnő hozzáment 2014-ben 38 éves párjához, a titkos esküvő megszervezése 3 hónapig tartott és 280 ezer forintba került. „A ruhám egy fast fashion boltból volt, de akciósan csak 21 ezer forintot kellett fizetni érte. Cipőt nem vettem, mert kánikula volt és a lábam bedagadt. Egyikünknek sem a külsőségek a fontosak, így nagyon laza volt az egész, de nekünk így volt tökéletes.”

A másik nagy stresszforrás az esküvőknél a vendéglista. Különösen, ha faragni akar a pár a költségeken. „Nagyon nehéz összeállítani a vendéglistát, ha egy pár kis esküvőt szeretne, különösen ha nagy a család. Gyakran egyszerűbb azt mondani, hogy titokban összeházasodunk, és elmondjuk majd később mindenkinek” – mondta a terapeuta. 

A korábbi párok mind egyetértenek abban, hogy ha nem titokban házasodtak volna össze, biztosan meg kellett volna hívniuk olyan embereket, akiket alapvetően nem akartak, és akikkel évtizedek óta nem is beszéltek. „Ahelyett, hogy valakit kihagynánk, inkább kihagyunk mindenkit.”

A titkos esküvő nem egyenlő a kis esküvővel

„A titkos esküvő más, mint a kis esküvő – mutatott rá Bejar. – Ha van egy közös titkunk, csak kettőnknek, amin hetekig dolgozunk és senki más nem tud róla, újszerű lehet, erősítheti az intimitást a kapcsolatban, sőt, akár még szexi is lehet.”

Akármennyire élvezi a pár a tervezgetést és a titkolózást, arra nincs garancia, hogy valaki, aki várta az esküvői meghívót, nem sértődik meg. „Nálunk is volt, aki megsértődött” – mondta a 43 éves menyasszony. „Egy 146 fős termet béreltünk ki, és csak öten voltunk. Így az esküvő előtti este azt mondtam a páromnak: még van idő, ha valakit szeretnél, hogy ott legyen, hívd fel. Bár elég gyorsan kell döntenie, de még ott lehet az esküvőnkön. Nem akarta.” A legtöbb párhoz hasonlóan, akikkel a párterapeuta találkozott, ők sem bánták meg a titkos esküvőt. 

„Azt azért nem árt tudatosítani, hogy a titkos esküvő esetleg sért néhány embert – mondta a terapeuta. – Lehettek olyan várakozásaik, hogy ott lesznek, és úgy érzik, kihagytuk őket. Jó felkészülni a reakcióikra. Gondoljuk át, mit mondunk majd, mi az álláspontunk.”

A legtöbb családtag szerencsére jól fogadta, még ha meglepődve is. „Amikor felhívtuk a szüleinket a ceremónia után nagyjából egy órával, a férjem anyukája azt hitte, viccelünk. De mindenki boldog volt és támogató.”

„Egyedül azok az emberek húzták a szájukat, akiket nem is ismerünk igazán jól – mondta a menyasszony. – Ugyanakkor a titkos esküvő azt is jelentette, hogy elfelejtettem a dátumot. Arra a napra, amikor az esküvőnk volt, véletlenül jegyeket vettem egy kézilabdameccsre is.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!