Önelfogadás: ami működik, és ami nem

2022. szeptember 17.
Önelfogadás. Csak fogadd el magad! Fogadd el önmagadat úgy, ahogy vagy. A csapból is ezek a mondatok folynak. De miért olyan nehéz a valódi önelfogadás, és hogyan lehet mégis megtenni? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus segít benne.

Tippekben manapság nincs hiány. Tedd ezt, tedd azt, ne csináld ezt, hagyd abba azt, helyette inkább próbáld ki ezt, meglátod, jobb lesz majd! Néhány korábbi bejegyzésemben – például ittitt és itt – én is megosztottam pár tippet arról, hogy hogyan tudjuk növelni az önbizalmunkat, és hogyan tudunk elégedettek lenni önmagunkkal. Ezek a tippek tényleg sokat tudnak segíteni abban, hogy a mindennapjainkat magasabb önbecsüléssel és elégedettebben éljük. De mi a helyzet az önelfogadással?

onbizalom-onelfogadas-tipp-pszichologus-coach

A rengeteg tippet látva az lehet az érzésünk, hogy manapság valahogy mindenki tudja (az eszével), hogy mit kellene csinálni ahhoz, hogy az ember jobban érezze magát és boldogabb legyen.

Hogy lehet akkor az, hogy mégsem szaladgál körülöttünk olyan sok boldog és elégedett, önbizalomtól duzzadó emberke?

Az a helyzet, hogy hiába elérhetőek ezek a tippek, a legtöbben mégsem teszik meg őket. De miért? Azért, mert ésszel tudni valamit nem elég. Ez a felszíni szint. Ha ezen a szinten valamiről valamit tudunk, az csak egy információ. És ha egy információ a felszínen marad, és nem megy lejjebb, akkor nem válik a részünkké, és nem lesz belőle valódi belső tudás. Először is kezdjük azzal, hogy mit NE tegyünk.

Ami nem működik

Gyakori tipp az önelfogadás gyakorlására, hogy állj a tükör elé, és mondd magadnak mondjuk tízszer: „Szeretem magam. Elfogadom magam.” Vagy a hosszabb verziót: „Szeretem és elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok.”

Nos, azt nem mondom, hogy ez a technika soha senkinél nem működik. Inkább úgy mondanám, hogy vannak, akiknél ez beválik, de náluk is viszonylag alacsony hatásfokkal. Hogy miért? Azért, mert ez egy racionális kijelentés. Olyan, mintha azt mondanád: „most éppen olvasok”. Ez egy információ. Az elméd elfogadja ezt a kijelentést, de nem kapcsolódik hozzá sem érzelem, sem pedig cselekvés. Ezért ez a kijelentés nem hat rád mélyen, hanem a felszínen marad, és a legtöbbször hamar el is tűnik onnan.

A lelkünkre és az érzelmeinkre nem úgy tudunk hatni, hogy racionálisan kijelentünk valamit az érzelmeinkRŐL, hanem úgy, hogy olyan dolgokat gondolunk, mondunk és teszünk, amelyek erőteljes érzelmi reakciókat váltanak ki belőlünk.

Próbáld ki: mondd azt magadban, hogy „szeretem a csokifagyit”, majd pedig azt, hogy „hú tudok egy helyet, ahol isteni csokifagyit adnak! Még ropogós kis csokidarabkák is vannak benne! Imádom, ahogy a számban lágyan szétmállik az a mennyei csokikrém!”

Nos, melyik mondat váltott ki belőled erőteljesebb érzelmi reakciót?

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!