- A jégsaláta a káposztafélék családjába tartozik. Mivel nincs különösebben erős íze, a levelei roppanósak, ezért a gyerekeknél ez a salátaféle a legnépszerűbb.
- Tévhit, hogy egyáltalán nincs semmiféle tápanyag a jégsalátában.
- Mint a legtöbb leveles zöld esetében, a jégsalátánál is a magas növényi rosttartalom az egyik legnagyobb egészségügyi haszna.
Nincs nagyon még egy olyan salátaféle, aminek olyan roppanósak lennének a levelei, mint a jégsalátának. Sokan nemcsak ezért szeretik, hanem mert gazdaságos, könnyen felhasználható és jól illik sokféle más étel mellé is.
De van egy nagy kérdés, mely újra és újra felmerül a jégsalátával kapcsolatban: tényleg egészséges, van értelme ennünk? Vagy ha egészségesebben akarunk élni és étkezni, másféle salátát érdemes választanunk?
A jégsaláta és a tápanyagok
Az internet remek táptalaj a pletykák és híresztelések számára. Sajnálatos módon a jégsalátával kapcsolatosan is időről időre szárnyra kapnak olyan mítoszok, hogy nincs semmi tápértéke, ezért nem is túl jó fogyasztanunk, ha egészségesen akarunk étkezni.
Tény, hogy vannak olyan salátafélék, melyekben több a tápanyag, mint a jégsalátában. Ám ez nem azt jelenti, hogy semmi haszna annak, ha a jégsalátát választjuk. 100 gramm felaprított jégsaláta ugyanis az alábbi tápanyagokat tartalmazza:
- 8 kalória
- 0,5 gramm fehérje
- 0 gramm zsír
- 1,7 gramm szénhidrát
- 0,7 gramm rost
- 10 mg kalcium
- 80 mg kálium
- 286 IU A-vitamin
A legtöbb zöldséghez hasonlóan a jégsaláta egyik legnagyobb haszna, hogy természetes rostforrás. Ez a tápanyag segíti az emésztést, a bélmozgást és a teltségérzetet. Bár csak 1 gramm rostot tartalmaz egy adagnyi jégsaláta, minden apró morzsa számít, hiszen a nyugati társadalmakban a felnőttek 80 százaléka nem fogyaszt elegendő rostot.
A rost mellett a jégsaláta tartalmaz létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat is: az A-vitamint az immunrendszertől a csontok egészségén át a látásig nagyon sokféle területen használja fel a szervezetünk, a magnézium és kalcium szintén létfontosságú az egészségünkhöz.
Azt pedig nem lehet nem észrevenni, hogy a jégsalátában alig van kalória, így remekül hozzájárul az ideális testsúly megőrzéséhez.
Egészséges tehát a jégsaláta?
Mivel a legtöbben nem eszünk annyi gyümölcsöt és zöldséget, mint kellene, pedig a rost számos krónikus betegség és bizonyos ráktípusok kockázatát csökkenti.
Van különbség a jégsaláta és például a római saláta között. Bár mindkettőben hasonló mennyiségű kalória, szénhidrát, rost és fehérje van, a római salátában több a folát, A-vitamin és K-vitamin.
De mint saláta, a jégsaláta is egészséges választás: alacsony kalóriatartalmú, koleszterinmentes és nagyon kevés a sótartalma. A benne lévő rosttal és vitaminokkal pedig csak nyerhetünk.
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images