4 ok, amiért a testednek szüksége van arra, hogy maszturbálj

2022. október 04.
Egyre aggasztóbb felmérések számolnak be a szexuális aktivitásunk csökkenéséről, pedig a rendszeres önkielégítés tényleg „semmibe nem kerül”. Ellenben nagyon fontos egészségügyi előnyökkel járhat!

1. Csökkenti a stresszt

Ha stresszoldásról van szó, általában egy gyertyafényes fürdő vagy egy kellemes, vezetett meditáció jut eszünkbe. Pedig a maszturbálással hihetetlenül sokat tehetünk azért, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek! A Journal of Sexual Medicine-ben publikált tanulmány szerint az orgazmus – függetlenül attól, hogy partnerrel vagy egyedül éljük át – oxitocint szabadít fel a testünkben, és csökkenti a stresszhormonként is ismert kortizol szintjét. Vagyis képes rólunk leolvasztani a stresszt.

2. Jobb alvást biztosít

Egy 2019-es tanulmány, amelyet a Frontiers in Public Health folyóiratban tettek közzé, 778, főként 20-as vagy 30-as éveiket taposó, heteroszexuális vizsgálati személy válaszait vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy az önkéntesek 54 százaléka saját bevallása szerint jobban aludt, miután önkielégítésből származó orgazmust élt át. A Femme Funn női szexuális játékmárka friss felmérése szerint a megkérdezettek 95 százaléka jobb minőségű éjszakai alvást tapasztalt orgazmus után.

orgazmus-maszturbalas-egeszseg-elonyok

3. Erősíti a medencefeneket

A medencefenék olyan izmokból áll, amelyek támasztják a húgyutakat és a reproduktív szerveket, illetve segítenek a hólyag és a belek működésének szabályozásában. A női testben gyakorlatilag a medencefenék tartja a helyén a hólyagot és a méhet. A terhesség – a természetes öregedés és bizonyos műtétek mellett – a medencefenék működési zavarát okozhatja, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a gyakori vizelés, székrekedés vagy a fájdalmas szex. Számos módja van a medencefenék erősítésének a Kegel-gyakorlatoktól kezdve az egyéb tornákig. Egyes szakértők szerint azonban a maszturbálás is segíthet a medencefenék megerősítésében. Jessa Zimmerman okleveles szexterapeuta az Insidernek azt mondta, az orgazmus során fellépő összehúzódások erősítik a medencefenék izmait, ami akár az inkontinencián is segíthet.

4. Segíthet magabiztosabbá válni

A maszturbálás a mentális egészségünkre is pozitív hatással lehet: egy 2013-as felmérésben a megkérdezett 800 nő túlnyomó része azt mondta, a rendszeres maszturbálás segít nekik magabiztosabbá válni – különösen szexuális téren. Egyre több bizonyíték igazolja, hogy ha a nők lehetőséget kapnak rá, hogy csak a saját szexuális örömükre fókuszáljanak, és felfedezhessék saját testüket, akkor az hosszú távon is javíthatja szexuális életük minőségét és általános önbizalmukat.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!