Tényleg kell vitaminokat adni a gyerekeknek?

2022. október 05.
Teljesen érthető, hogy minden szülő aggódik gyermeke egészségéért, de vajon kell-e vitaminokat, táplálékkiegészítőket adni a kicsiknek? Mondjuk a szakértői választ!

Gumivitamin, rágótabletta, mókás formájú pirulák és ízesített probiotikumok, babáknak, kisgyerekeknek és kamaszoknak tervezett formulák – a gyerekeknek adható vitaminok és táplálékkiegészítők tárháza az elmúlt években szinte végtelenre duzzadt, de felmerülhet a kérdés: tényleg szüksége van a kicsiknek ezekre?

gyerekek-vitamin-egeszseg

Dr. Denise Scott gyerekorvos a PureWow oldalán vázolta a tudomány álláspontját a kérdésben. A rövid válasz, hogy a gyerekeknek jó eséllyel nincs szükségük semmilyen multivitaminra. A hosszabb az, hogy attól függ. Az Amerikai Gyerekorvosi Társaság szerint a legtöbb gyermeknek nincs szüksége extra vitaminokra és táplálékkiegészítőkre, hiszen a gyerekek jó eséllyel már a táplálkozással beviszik a szükséges mennyiséget (még a válogatósabbak is). A gyerekeknek adható tejitalokba, gyümölcslevekbe és müzlikbe sok esetben amúgy is tesznek extra vitaminokat.

Vannak azonban esetek, amikor a gyerekek jobban járnak az extra vitaminokkal. Ilyen lehet, ha a gyerekre igaz az alábbi állítások valamelyike:

  • A gyerek extrém válogatós, és csak nagyon kevés elemből álló étrendet követ
  • Azoknak a pubertáskorban lévő lányoknak, akik nem fogyasztanak tejet, érdemes lehet kalciumot és D-vitamint szedniük. A menstruáló lányoknak az extra vas is jól jöhet
  • A vegán és vegetáriánus gyerekeket érdemes monitorozni – különös tekintettel a vas, a cink és a D-, illetve B12-vitaminok szintjét
  • A gyerek valamilyen felszívódási zavarral él (például Crohn-betegség vagy cisztikus fibrózis miatt)
  • A nagy tengerszint feletti magasságon élő gyerekeknél magas a vérszegénység kockázata, így vasszintjüket monitorozni kell
  • ADD-vel és ADHD-val diagnosztizált gyerekek esetében fennállhat a vashiány

Érdemes tehát odafigyelni gyermekünk egészségére, de ha a gyerek kiegyensúlyozottan táplálkozik, ne aggódjunk: valószínűleg minden vitamint megkap, amire a szervezetének szüksége van!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!