Mit tegyünk, ha a gyerek lenyelt egy gombelemet?

2022. október 07.
Kétszer annyi gyerek kerül a kórházak sürgősségi osztályára azért, mert lenyelt, fülébe vagy orrába dugott egy elemet, mint tíz évvel ezelőtt, derült ki egy friss kutatás eredményeiből. A szakemberek elmagyarázták, hogyan előzzük meg az ilyen eseteket, és mit tegyünk, ha megtörténik.

A gombelemek számos elektronikus készülékben ott vannak az otthonunkban: a tévé távirányítójában, az autó nyitójában, a termosztátban, a mérlegben, de a játékokban és LED-gyertyákban is. Sőt, a zenélő képeslapokban! Az elem kicsi, kerek és fényes, így nem csoda, ha vonzó a kisgyerekek számára, akik lenyelhetik, orrukba, fülükbe dughatják az apró tárgyakat. (Attól, hogy a mi gyerekünkkel ilyen sosem fordult elő, a jelenség olyan gyakori, hogy például a Bethesda Gyermekkórházban külön osztály van arra az esetre, ha a gyerek valamilyen idegen testet dugott az orrába, fülébe.)

Egy amerikai felmérés adatai szerint, ami a Pediatrics című gyermekorvosi szaklapban jelent meg, a probléma egyre nagyobb. Kétszer annyi öt év alatti gyerek került elemmel kapcsolatos balesetek miatt a sürgősségi osztályokra 2010 és 2019 között, mint 1990 és 2009 között. Tehát tíz év alatt megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik lenyeltek vagy fülükbe, orrukba dugtak egy elemet. „A szülők sok esetben annak sincsenek tudatában, hogy az adott eszköz gombelemmel működik, és gyakran alábecsülik annak kockázatát, hogy a gyermekük lenyelhet egy elemet” – mutatott rá Mark Chandler, a tanulmány vezető szerzője, a Safe Kids Worldwide nevű szervezet vezető kutatója, gyermekorvos. 

gyerek-lenyelt-gombelem-surgossegi

Azért veszélyes lenyelni egy elemet, mert reakcióba lép a testnedvekkel – a nyállal, gyomorsavval –, és égési sérüléseket okozhat, ahogy elektromosság keletkezik körülötte a gyerek testszöveteiben, ami életveszélyes komplikációkhoz és akár halálhoz vezethet.

Számos óvintézkedést meghozhatunk saját otthonunkban, hogy megelőzzük az olyan baleseteket, amikor a kisgyerek lenyel egy gombelemet:

  • Tartsunk nagytakarítást otthon. Egészen meglepő helyekről kerülhetnek elő gombelemek, akár a gyerekek elektromos fogkeféjéből is.
  • Tartsuk olyan helyen a tartalék gombelemeket, amit a gyerek nem ér el. Még átmenetileg se tegyük a dohányzóasztalra vagy konyhapultra.
  • Ellenőrizzük, hogy minden elemmel működő készülékünk borítója stabil-e, nem tört-e le a lezárója.

Ha megtörtént a baj és a gyerekünk lenyelt egy elemet, vagy találtunk a közelében egy elektromos eszközt, melyből úgy látjuk, hogy hiányzik az elem, pánik helyett cselekedjünk:

  • Hívjuk fel a sürgősségi osztályt, amelyikhez tartozunk (a Központi Ágynyilvántartó tud segíteni a 06-1-311-6000-as telefonszámon, hogy melyik kórházba kell mennünk), és tájékoztatnak, mit tegyünk, míg beérünk a kórházba.
  • Ne próbáljuk meghánytatni a gyereket, ha lenyelt egy elemet.
  • Figyeljük a tüneteket, ha azt gyanítjuk, hogy lenyelhetett egy elemet, jelentkezhet: hányás, vérzés, alhasi fájdalom, nyelési nehézségek, mellkasi szorító érzés, köhögés, csuklás, étvágycsökkenés, az evés elutasítása, láz. 
  • Ne adjunk enni és inni a gyereknek.
  • Ha mágnes is kerülhetett a hasába az elemmel együtt, az még súlyosabb következményekkel járhat. Azonnal siessünk az illetékes sürgősségi osztályra.
  • Ha az elemet az orrába vagy fülébe dughatta a gyermekünk, szintén járhat szövetkárosodással. Fájdalom és folyás jelezheti. Ne próbáljuk kiszedni mi az elemet, forduljunk szakorvoshoz, mivel sérülhet az elem borítása és mérgező vegyületek kerülhetnek a gyermekünk fülébe, orrába.

Forrás: The New York Times, Washington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!