A rácsodálkozás jótékony hatásai: álmodban sem gondolnád

2022. november 01.
Legyen szó az óceán végtelenségéről, egy festői naplementéről vagy egy bonyolult pókháló szépségéről, a csodálkozás jó érzést kelt az emberben, és olyan pozitív hatásai vannak, amelyekre nem is gondolnál!

Sokan keressük azt a jóleső áhítatot, amit a csodálat érzése adhat. Ez az az érzelem, amely évszázadok óta lenyűgözi a filozófusokat és a művészeket. A romantikus művészek szerint akkor érezzük, amikor belső, szubjektív világunk ütközik az objektív természeti világgal, és eláraszt bennünket egy jóleső érzés. 1757-ben Edmund Burke ír filozófus forradalmasította az áhítat megértését A filozófiai vizsgálat a fenséges és szépről alkotott elképzeléseink eredetéről című művével. Burke úgy gondolta, az áhítat nemcsak a vallási szertartások során érezhető (ahogy korábban gondolták), hanem a mindennapi élményekben is: zene, fényminták vagy a mennydörgés.

A rácsodálkozás bizonyított hatásai

Hiába foglalkoznak vele több évszázada, a csodálatot csak az elmúlt 20 évben kezdték tanulmányozni. Az áhítat fiziológiai élménye – libabőr, leesett áll, elakadt lélegzet – önmagában is csodálatos, de a kutatások azt sugallják: a rendszeres csodálkozásnak számos jótékony hatása lehet testi és szellemi jóllétünkre, valamint növeli együttérzésünket, nagylelkűségünket és kritikus gondolkodási képességünket. Dacher Keltner pszichológiaprofesszor, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Greater Good Science Center társalapítója szerint a csodálat „élesíti az agyunkat”.

A Greater Good Science Center és a philadelphiai székhelyű John Templeton Alapítvány 2018-as kutatása megállapította, a hűhaélmények összefüggésben állnak a krónikus gyulladások (rák, szívbetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, bélbetegségek) és a depresszió kialakulásának csökkenésével. Egy 2021-es tanulmány szerint az áhítat megtapasztalása segít közelebb kerülni a leghitelesebb énünkhöz. A csodálat még az időről alkotott felfogásunkat is kiterjesztheti – ahogy egy másik tanulmány is sugallja –, mert kevésbé érezzük magunkat türelmetlennek.

„Kutatásunk során az emberek hetente kétszer számoltak be áhítatról, és nem repültek mind a Grand Canyonhoz. A bámulat érzése gyakran más emberek iránt ébred bennük. Például: nem hiszem el, milyen ügyesen tud az a kislány sziklát mászni, vagy nem hiszem el, milyen kedves volt az a srác, és könnybe lábad a szemed. Ez nem csak a nagy építményekről szól. Én is rájövök, hogy csodálatot tapasztalok, amikor bámulom a kis szőrgalaxisokat a kutyám mellkasán, vagy nézem, ahogy libák szállnak le egy tóban” – mondja Keltner.

A csodálat feltétele

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy azokat a résztvevőket, akik a mindennapi életük során gyakrabban tapasztaltak csodálatot, alázatosabbnak ítélték meg barátaik. Tehát a rendszeres áhítat létfontosságú lehet jóllétünk szempontjából, és kedvesebb emberekké tehet minket. De ezek a felfedezések akkor születnek, amikor egy kicsit elfordulunk a virtuális világtól.

racsodalkozas-orome-psziche

Keltner így nyilatkozott: „Nemrég 26 ország 320 500 emberével készítettünk interjút arról, mi váltja ki bennük a csodálatot – és senki sem említette az okostelefonját.” A járvány idején olyan egyszerűbb, de mélyebb örömforrások felé fordultunk, mint a kertészkedés, a főzés, a séta és a zene. „A Spotify szerint a streamelési minták drámaian megváltoztak a járvány csúcspontján – teszi hozzá Keltner. – Az emberek érzelmes zenére vágytak, amitől elszakadtak a valóságtól. Mély érzésekre vágytunk.”

De sajnos azok, akik jóformán reggeltől-estig dolgoznak egész héten, nem mindig találják meg a hétköznapokban az áhítatot. Keltner szerint ezért kell több emberhez eljuttatni a csodálat jótékony hatásainak gondolatát. „Régebben börtönben tanítottam – meséli. – Amikor az áhítatról beszéltem a srácokkal, azt mondták, akkor találták meg, amikor megérezték a napfényt a bőrükön kint sétálva vagy a sportba merülve. Az áhítatot bárhol megtalálhatja bárki, ha nyitott rá.”

10 módja annak, hogy még több csodálatban legyen részed

1. Menj ki természetbe, és fedezd fel!

A természet – magas fák, víztömegek, hegyek – szorosan összefügg a csodálattal. Az állatok viselkedésének megfigyelése is ámulatot válthat ki. A mintákra való ráhangolódás (kéreg a fákon, erek a leveleken, pókháló) szintén váóélményt kelthet benned, még akkor is, ha nem számítasz rá.

2. … ha nincs rá módod, nézz természetfilmeket!

Tanulmányok kimutatták, hogy a videók is csodálatot kelthetnek, különösen a természettel kapcsolatos dokumentumfilmek (amelyek a szorongás csökkenéséhez is kapcsolódnak). Érdemes pihentetni a szokásos sorozatnézést, és megnézni egy Bolygónk, a Földet, vagy a netflixes Tanítóm, a polipot, és készülj az élményre!

3. Keress új zenét!

A zene erős fizikai reakciókat válthat ki. A hidegrázás azt jelenti, hogy a test izgalmat tapasztalsz, ami gyakran megtalálható az új zenében. Lehet, itt az ideje olyan zenét is meghallgatnod, amivel eddig sosem próbálkoztál!

4. Figyeld meg az egyedi képességekkel rendelkező embereket

Nézd, ahogy valaki olyasmit csinál, amit figyelemre méltónak tartasz. Ha az élő eseményeken való részvétel nem lehetséges, az internet a barátod. Nézd meg Beyoncé legjobb koncertjeit, vagy egy balettet, esetleg olyan személy előadásának „best of”-jait, akitől elfog a váóérzés vagy libabőrős leszel.

5. Mozogj együtt másokkal!

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek nagylelkűbbek és együttműködőbbek, miután másokkal együtt mozognak. Ez lehet csoportos edzés vagy táncóra, kórusban éneklés, tömegben lenni egy koncerten vagy sporteseményen, vagy akár futás, máskor meg egy séta egy baráttal.

6. Próbálj megérteni egy új fogalmat!

Az új koncepciók kulcsfontosságúak a csodálatban. Szánj egy kis időt egy nagy, új elmélet, fogalom átgondolására. Bármi lehet: kvantumfizika, bélmikrobióma, Maillard-reakció (az a kémiai reakció, ami a megbarnult étel – pirítós, steak, sütemény – jellegzetes ízét adja), vagy a hullámok keletkezésének módja.

7. Menj el egy ámulatba ejtő sétára!

Egy 2020-as tanulmány kimutatta: azok, akik nyolc héten keresztül hetente 15 perces, ámulatba ejtő sétákat tettek, kevesebb stresszről és fokozott pozitív érzelmekről számoltak be, mint például az együttérzés és a hála. Tégy egy rövid sétát a közvetlen szomszédságodban, és figyelj olyan részletekre, amelyeket általában nem veszel észre: betonon vagy kerítésen átnyomódó növényeket, fapadok textúráját, sokemeletes épületek szerkezeti mintáit.

8. Kérdezz meg másokat, mi vált ki belőlük csodálatot!

A csodálat szubjektív. Kérdezd meg barátaidat és családtagjaidat, mikor jön elő belőlük a „hűha”, és küldjenek olyan könyveket, videókat vagy képeket, amelyek megmozgatták őket.

9. Dokumentáld a mindennapi szépséget!

Egy héten keresztül minden nap fotózz le valamit, amit szépnek találsz: mintákat a lepedődben, amikor felkelsz, a kutyád szempilláit, a gyermeked kezét, miközben rajzol. A hét végén szánj néhány percet arra, hogy átnézd ezeket.

10. Ha csodálkozást érzel, maradj benne!

Ha libabőrős leszel vagy meghatódsz, maradj az érzésnél. Figyeld meg a fizikai érzéseket. Állj ellen a kísértésnek, hogy tovább lépj a következő dologra. Az érzelmeknek lehet izommemóriája: ha gyakoroljuk annak felismerését, milyen az áhítatban gyönyörködni, akkor megnyílhatunk arra, hogy mindennapi életünkben is jobban átérezzük.

Forrás: Guardian Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!