- A kávé önmagában roppant egészséges – egy bizonyos mennyiségig fogyasztva –, ám a hozzáadott cukor és tej sokat ront az összképen.
- Ha főzés előtt az őrleményhez adunk egy kis fahéjat, enyhíthetjük a lefőzött kávé keserűségét anélkül, hogy megcukroznánk vagy tejjel, tejszínnel kevernénk.
- A fahéj ráadásul egy sor más jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, amit így a kávénk mellett szintén élvezhetünk.
Emberek millióinak indul reggel kávéval a napja, az íz és a koffeintartalom együtt tették a világ egyik legnépszerűbb italává a kávét. A fekete kávé önmagában csupán 5 kalóriát tartalmaz, mellette rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő növényi vegyületet. Egy bizonyos mennyiségig fogyasztva jót tesz a szívnek, az agynak, és csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát.
A tejjel és cukorral viszont gyorsan átbillenhet a mérleg, villámgyorsan felesleges zsírt és cukrot vihetünk be így a szervezetünkbe. Szerencsére van más módja is annak, hogy enyhítsük kicsit a kávé keserűségét cukor vagy tejtermékek nélkül is.
A trükk az, ha keverünk egy kevés őrölt fahéjat a ledarált kávéhoz főzés előtt. Amint kipróbáljuk, azonnal rákattanunk a módszerre, mert nemcsak elképesztően finom lesz ezzel a fűszeres csavarral a reggeli feketénk, de csodálatos illat lengi be a lakást is tőle.
A fahéj ízt és teltséget ad a kávéhoz, ami így még finomabb lesz anélkül, hogy bármilyen felesleges dologgal turbóznánk. A fahéj ráadásul amellett, hogy roppant finom, nagyon egészséges is. Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet, bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét és hozzájárul a demencia kockázatának csökkentéséhez is. Edzés után enyhíti az izomfájdalmat, arról nem is beszélve, hogy az egyik legjobb fűszer a vércukorszint szinten tartásához.
A kávéról nem kell lemondanunk, viszont a fahéj hozzáadásával a kávéfőzés előtt az őrleményhez, szükségtelenné válik a tej és cukor, ami viszont már korántsem olyan egészséges, mint a reggeli csésze feketénk. Ráadásul a fahéjjal egy csomó más hasznos egészségügyi előnyhöz is juthatunk.
Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images