15 perces torna otthon, amitől vékonyabb lesz a derekad

2023. január 17.
Sokszor könnyű kihagyni az edzést, amikor felszerelés, pénz és főleg idő hiányában vagyunk - de szerencsére itt van a 15 perces, teljes testet átmozgató rutinunk, amit bárhol és bármikor meg tudsz csinálni! Van, aki szerint értelmetlen az ilyen röpke sportolás – nekik csak azt tudjuk üzenni, hogy ha egészségről van szó, bármennyi mozgás jobb, mint a semmi.
  • A rendszeres mozgást sokszor nyűgként éljük meg, pedig az sportolás gyakorisága sokkal fontosabb az intenzitásánál.
  • Naponta 15 perc tornázás óriási egészségügyi előnyökkel jár.
  • Mutatjuk a tökéletes napi rutint, amivel az egész testedet átmozgathatod!

Ebben a 15 perces otthoni edzésben egy kör az alábbi 8 mozdulatból fog állni, amit fejenként 30 mp-en keresztül fogunk végezni. Összesen háromszor fogjuk megismételni a kört, de mindhárom után tartunk 1 perc pihenőt is. Hasonló lesz egy HIIT-edzéshez – arról, hogy mégis mi az a High-Intensity Interval Training itt olvashatsz bővebbenNe felejtsünk el pár perces bemelegítést végezni egy 15 perces otthoni edzés előtt sem, illetve egy kis nyújtás sem maradhat el a végén.

1. Guggolás

Guggolás közben a térdek ne menjenek a boka elé!

Guggolás közben a térdek ne menjenek a boka elé!

Nagyon figyelj arra, hogy a lábaid csípőszélességben legyenek, a guggolás végrehajtásakor pedig a combok kb. párhuzamosak legyenek a padlóval. Ebben a 15 perces otthoni edzésben elengedhetetlen, hogy feszítsd a has- és fenékizmaid a gyakorlatok közben.

2. Fekvőtámasz

Ha nehéz a fekvőtámasz, engedjük le térdünket!

Ha nehéz a gyakorlat, engedjük le térdünket!

15 perces otthoni edzés következő gyakorlata a fekvőtámasz! Ügyelj arra, hogy a törzsed stabil legyen, a gerinced pedig egyenes. Ha nehéz a gyakorlat, inkább csináld lassan és stabilan, vagy csak tartsd meg a plank pózt.

3. Oldal plank tartás

Tartsuk 15 mp-ig a plank pózt, majd hajtsuk végre a másik oldalon is!

Tartsuk 15 mp-ig a pózt, majd hajtsuk végre a másik oldalon is!

Az oldalsó plank póz tartása tökéletes eleme egy 15 perces otthoni edzésnek! Figyelj a törzsfeszítésre, ne engedd le a csípődet a földre. A bokák lehetnek egymás alatt vagy egymás előtt is, a lényeg, hogy stabilan tartsd a pózt.

4. Kitörés

Kitörés közben a térd ne menjenek a boka elé!

A térd ne menjenek a boka elé!

Kitörés közben is feszítsd a hasizmokat, de leginkább fókuszálj a comb- és fenékizmokra! Hiszen egy  15 perces otthoni tornából nem maradhat el a popsi kerekítés sem! Ügyelj arra, hogy a térdeid kb. 90 fokos pozícióban legyenek!

5. Vállérintés

Ez a vállérintéses gyakorlat szinte minden izmodat meg fogja mozgatni egy 15 perces otthoni edzés keretein belül. Itt is figyelj a stabilitásra és az egyenes gerincre! Inkább csináld lassabban és feszítsd azokat has- és vállizmokat! 

6. Popsihíd

Híd gyakorlat közben sarkunkból próbáljunk nyomni, nem a derekunkból!

A sarkunkból próbáljunk nyomni, ne a derekunkból!

A popsikerekítés sem maradhat el egy 15 perces otthoni edzésből! Ebben a gyakorlatban figyelj, hogy a bokák csípőszélességben legyenek, a karok pedig egyenesen a tested mellett. Aktiváld a hasizmokat, majd a feneked feszítésével emeld meg a csípőd. A sarkadból próbálj nyomni, ne a derekadból!

7. Rákjárás

Meglepő lehet a rákjárást viszontlátni egy 15 perces otthoni edzésben, pedig tökéletes gyakorlat, ha gyorsan akarjuk az egész testünket átmozgatni. Aktiváld azokat a popsiizmokat, de a törzsfeszítés se maradjon el! Ha esetleg a csuklód nem bírja a mozgást ebben a pozícióban, csak tartsd meg stabilan magad 30 mp-en keresztül.

8. Magas térd

A törzsfeszítés a váltott magas térd gyakorlatból sem maradhat el!

A törzsfeszítés itt sem maradhat el!

A 15 perces otthoni edzés végére pedig marad egy dinamikusabb gyakorlat, a váltott, magas térdemelés. Pörgess ki annyi ismétlést, amennyit csak tudsz fél perc alatt! Legyen pörgős és folyamatos a lábak emelése, de itt is figyelj a feszes törzsre.

Még két kör, és meg is vagy a napi tornával. Mozgásra fel!

Fotók: Getty Images

Olvass tovább!