Mint friss levegő a fülnek – Segíthet a barna zaj koncentrálni?

2022. október 16.
Vannak, akiknek a koncentrációban segít, mások azonnal elalszanak a barna zajtól. És vannak, akik éjjel-nappal hallgatnák. De miben különbözik a fehér és rózsaszín zajtól? Tényleg működik?

A TikTokon futott fel a fehér és a rózsaszín zaj után egy újabb zajféle, ami valójában nem is az. A barna zaj sokkal inkább egyfajta zümmögés, morajlás, mint a hullámok csapódása, egy surrogó ventilátor vagy a lassú, csendes, de kitartó őszi eső. A barna zaj közeli unokatestvére az ismertebb fehér zajnak, és főként a TikTok ADHD-s közössége kapta fel: több mint 85 millióan nézték már meg a #brownnoise hashtag alatt futó videókat.

Az egyik legnépszerűbb (1,3 millióan látták) közülük az, amin a @NatalyaBubb nevű felhasználó próbálja ki a barna zajt. Először ijedtnek tűnik, majd teljesen elbűvöli a hang. „Hová tűntek a gondolatok?” – olvasható a videó alatti kommentárban a csodálkozó tekintete mellett. A kommentelők is egyetértenek vele: „Becsuktam a szemem és konkrétan nem gondoltam semmire, az agyam úgy éreztem, mintha puhaság venné körül.” Mások úgy fogalmazták ezt meg, hogy olyan érzés volt, „mint a friss levegő a fülemnek”, vagy „mintha puha takaró borította volna be az agyam, biztonságban éreztem magam végre az agyamban” – írta egy ADHD-s kommentelő.

barna-zaj-adhd

A barna zaj egyfajta zümmögés, morajlás, mint a hullámok csapódása, egy surrogó ventilátor vagy a lassú, csendes, de kitartó őszi eső

A barna itt most nem egy szín

A barna nem egy színt jelöl a barna zaj nevében, hanem a Brown-mozgásra utal, ami például a virágpor mozgása a vízben. Ezt Robert Brown botanikus írta le először 1827-ben. Alapvetően a barna zaj az ismerős, ismétlődő hang a fehér zajból (amiben az összes hallható hangfrekvencia egyszerre szól), de az alacsony hullámhosszú hangokat megnövelték és a kevésbé jó érzést keltő magas frekvenciájú hangokat lehalkították, így ellensúlyozva az emberi fül azon sajátosságát, hogy a magas frekvenciájú hangokat hangosabbnak érzékeli. ​​„Attól, hogy a magas frekvenciájú hangok halkabbak, sokkal jobb érzés a barna zajt hallgatni, kevésbé erős, bántó vagy zavaró” – magyarázta Giles Williams zeneszerző.

„Én, mondhatjuk, hogy ebben a lecsupaszított hangkörnyezetben élek – mondta az a harmincas éveiben járó ADHD-s nő, aki még egyetemista korában hallott először a barna zajról. – Csak kávézókban tudok koncentrálni. Kezdőként, amikor még nem engedhettem meg magamnak, hogy folyton kávézókba járjak, ott dolgozzak, próbáltam megtalálni a kávézóhangot a YouTube-on, és akkor elém került valami, aminek barna zaj koncentrációhoz volt a címkéje. Azóta mindig használom, amikor az agyam képtelen egy dologra összpontosítani és muszáj a munkámmal haladnom.”

Éjjel-nappal barna zaj

Sokan éjszaka is használják a barna zajt. („Képtelen vagyok nélküle aludni” – mondta egy TikTok-felhasználó. „Segít, hogy ne ébredjek fel minden apró zajra” – tette hozzá másvalaki.) Azoknak, akik egy egész éjszakát szeretnének átaludni barna zaj mellett, jó hír, hogy a CBeebies rádió készített egy nyolc óra hosszúságú barna zaj anyagot, ami akár a fülcsengéstől szenvedők panaszain is enyhíthet. 

@natalyabubb

#brownnoise #brownnoisers #adhdinwomen #adhdcheck #adhdtipsandtricks #adhdhacks #adhdhavks #adhdproblems #adhdsquad

♬ Brown noise – Pure Brown Noise – Power of Noise

Hogy pontosan mit élnek át az emberek a barna zajt hallgatva, még nem pontosan tisztázott. A kutatások még nem vizsgálták meg, valóban nyugtató hatása van-e, mit jelent az a kifejezés – ami a TikTokon is gyakran felbukkan az ADHD-val küzdők között a barna zajjal kapcsolatban –, hogy eltűnnek a gondolatok. Ugyanakkor Dan Berlau, a coloradói Regis Egyetem gyógyszertani kutató professzora szerint nem alaptalan a barna zaj jótékony hatása. „Akik ADHD-val élnek, azoknál nincs meg a neurotipikus agyhoz hasonló rendszeres dopaminadag az agyban, emiatt folyamatosan gondolatok cikáznak az agyukban, amiket nem tudnak kordában tartani. A külső zajjal, ami olyan, mint a takaró az agyukon, ahogy néhányan fogalmaztak, lehetséges, hogy elcsendesítse a cikázó gondolatok egy részét. Ez azonban még nem tudományosan bizonyított.”

Nem való mindenkinek a barna zaj

Nagy egyéni különbségek vannak, mindenkinek más az agya, így mindenkinél más működik. ADHD és ADHD között is van különbség. „A barátnőmnek például, aki szintén ADHD-s, kifejezetten zavaró a barna zaj, míg én végre megnyugvást érzek tőle 35 év folyamatos kognitív hiperaktivitás után. Nem vagyunk egyformák” – mondta egy TikTok-kommentelő.

Nem csak azok használhatják a barna zajt, akik ADHD-sok. Egy zsúfolt, határidőkkel, utazásokkal és aggódással teli nap vagy hét után mindenkinek szüksége lehet rá. Ezt tesztelhetjük is számos Spotifyon vagy YouTube-on található barna zaj lejátszási listával. Még a zenék sem egyformák. Biztosan lesznek köztük olyanok, amiket elsőre utálunk, zavar, míg mások háttérzajnak működhetnek, de a koncentrációnkra lehet, hogy nem lesz hatással. 

De ha könnyen kizökkenthetők vagyunk, túl sok az inger körülöttünk vagy egyszerűen kíváncsiak vagyunk, alapvetően megér egy próbát. Ha csak nem hangosítjuk fel annyira, hogy az már káros a hallásunkra, valószínűleg bajunk nem lesz tőle. Ha pedig segít, annál jobb.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!