4 remek módszer a buborékfólia újrahasznosításához

2023. február 04.
Ki ne imádta volna pattogtatni a buborékcsomagolót gyerekkorában. Felnőtt fejjel a nosztalgia mellé már az a dilemma is társul, mi legyen vele azután, hogy már feleslegessé vált. Ugyanis újra nem hasznosítható. Viszont újra még használható, akár kreatív módokon.
Ha sikerül olyan helyet találni, ahol újrahasznosítják, nem gond, ha kipattogtatjuk az összes buborékot
  • A buborékfóliát nem tehetjük a műanyagos és csomagolóanyagos szelektív szemétgyűjtőbe.
  • Ha már annyi gyűlt össze, hogy azzal egy életen át küldhetnénk csomagokat, használjuk fel kreatív projektekhez.
  • Nem sok helyen gyűjtik vissza a buborékcsomagolót, hogy újra használják, így a háztartásban többféle módon hasznosíthatjuk.

Mivel a buborékcsomagoló más kategóriába tartozik, nem hasznosítható újra a műanyag dobozokkal vagy az üveggel együtt. Sokkal bonyolultabb lenne megoldani az újrahasznosítását, mint a vastagabb műanyagoknak. De mi legyen akkor a buborékfóliával, ha már nem kell?

Miért nem hasznosítható újra a buborékcsomagoló?

Újrahasznosítás szempontjából az a probléma a buborékcsomagolóval, hogy túl vékony. A sztenderd újrahasznosító gépek és eszközök nem alkalmasak a feldolgozására emiatt. Ha a vékony műanyag bekerülne a gépbe, eltömíthetné, ami nemcsak oda vezetne, hogy le kell állítani a gépet, de sérülésveszélyt is okozna. Ugyanez igaz a reklámszatyrokra és nylonzacskókra is.

Nem dobhatjuk tehát a buborékfóliát a műanyagos vagy csomagolóanyagos szemetesbe. Van azonban jó hír: néhány helyen, bizonyos boltokban le lehet adni a buborékcsomagolót, és itt újra használják. Ez azonban elenyészően kevés helyen működik egyelőre. 

Mire használhatjuk a buborékfóliát otthon?

Ha meg tudjuk állni, hogy kipattogtassuk a buborékokat, csomagolhatunk bele mi is csomagküldésnél vagy költözésnél

Ha meg tudjuk állni, hogy kipattogtassuk a buborékokat, csomagolhatunk bele mi is csomagküldésnél vagy költözésnél

Mielőtt kétségbe esnénk, hogy elborítja otthonunkat a buborékcsomagoló, és lelkiismeretfurdalással ugyan, de kidobnánk, mutatunk pár módszert arra, hogyan hozhatunk ki többet belőle:

  • Csomagoljunk bele dolgokat. Ha meg tudjuk állni, hogy kipattogtassuk a buborékokat, csomagolhatunk bele mi is csomagküldésnél vagy költözésnél. De még ha mindet ki is pattogtattuk, akkor is használható még.
  • Művészkedjünk a gyerekekkel. Nyomdázhatunk is akár a csomagolóval. A buborékokra kent különböző színekkel változatos alkotásokat hozhatunk létre a kicsikkel.
  • Twisterezzünk vele. Ha elég nagy felületű a buborékfólia, készíthetünk belőle társasjátékot. A népszerű Twister házi változatához fessünk színes köröket a buborékfóliára, és élvezzük, ahogy pattog, miközben egyensúlyozunk rajta.
  • Relaxáljunk vele. Ha sikerül olyan helyet találni, ahol újrahasznosítják, nem gond, ha kipattogtatjuk az összes buborékot. Üljünk le egy csésze tea társaságában, és kezdjük el nyomkodni a buborékokat. Legalább olyan élvezetes lesz, mint gyerekkorunkban.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Canva, Getty Images