Ne a félelmeink és az érzéseink irányítsanak minket! – Tippek a szakértőtől

2023. február 05.
Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója részletezi, miért fontos, hogy egy mentor segítségével lépjünk az önismeret útjára, illetve miért ünnepeljük meg, ha elértünk egy kitűzött célt.
Ne a félelmeink és az érzéseink irányítsanak minket! - Tippek a szakértőtől

Az első és legfontosabb, hogy találjuk meg a vezetőnket. Nagyon sokan belevágnak az önismereti útba, rengeteg videót néznek, olvasnak ebben a témában, viszont túlságosan sok könyv, ismeret áll rendelkezésünkre, amelyből nem tudjuk, melyek adnak számunkra igazi változást.

„A legrosszabb módszer, akkor rombolhatjuk magunkat, amikor összecsipegetünk mindenhonnan valamilyen információt, és abból egy kesze-kusza dolog sül ki, ami nagyon messze áll az önismerettől. Nagyon fontos, hogy hiteles legyen a tanácsadó, és ha ez a tényező megvan, adjuk meg a bizalmat számára” – kezdte Vicsápi Natália, aki arra is kitért, ha sikerült valamit megvalósítani, ünnepeljük meg, jelképesen pipáljuk ki, meséljük el a szeretteinknek. 

Mit tegyünk, amikor megvalósítottuk az álmunkat?

„Nagyon fontos, elmaradhatatlan, hogy ünnepeljük meg, amikor elértük az egyik célunkat. Az agyunk úgy van beállítva, hogyha kitűzzük a célt, addig, amíg el nem érjük, az adrenalin dolgozik bennünk. Amikor pedig elérjük, akkor eltűnik belőlünk, és a hiányérzetet éljük meg. Ezért lényeges, hogy rögtön tűzzük ki a következő célt. Valójában amikor odaérünk az eredményhez, akkor megjelenik bennünk az eufória, a boldogság egy rövid időre. Mi magunk tudjuk hosszabb ideig fenntartani ezt a figyelmet. Én ezt már a kollégákkal is bevezettem, amikor elérünk egy kitűzött tervet, alkoholmentes pezsgővel koccintunk a sikerre. Ezzel adunk neki egy kis időt, hogy átbeszéljük, végignézzük, mennyi idő alatt vittük véghez, és átéljük a boldogságot” – részletezte a Nati Method megálmodója.

Hogyan készüljünk fel a problémákra?

„A nehézségekre előre nem lehet felkészülni. Egyetlen egy dolgot tudunk tenni, hogy elfogadjuk azt, hogy lesz, ami lesz, mindig minden változik. Ilyenkor szintén az önismeretet kell erősíteni, hiszen mi vagyunk azok, akik stabilan ott maradunk. A tudatos ember elfogadja, hogy minden változó. Akkor pontosan, tudatosan látja, mi a következő lépés. Ne a félelmeink, az érzéseink irányítsanak minket, hanem szilárd talajon kell állnunk! Bízzunk magunkban, hogy bármi is történik, megtaláljuk a legjobb megoldást! A vállalkozók esetében pedig nagyon fontos a csapat, hogy milyenek a munkatársaink. A nehézségek során a csoport szét szokott esni, mert nem mindenki bírja a próbatételeket. Ezért szoktam kijelenti, hogy én csak tudatos emberekkel vagyok hajlandó nagy projektek során együttműködni. Ugyanis ők azok, akik tartósan tudnak helyben maradni. Ha a csapatból valaki megbillen, akkor vagyunk olyan erősek, hogy visszaállítsuk a helyes útra, képesek vagyunk közösen a helyes megoldásra lelni, és objektív szempontból látni a problémát” – mondta a tudatosságmentor.

Hogyan lazítsunk nehéz helyzetben?

„Amíg nem élünk tudatosan, addig a félelmek irányítanak minket. Tehát ha valaki kiveri a biztosítékot, azzal mindig kijön a negatív érzelem, végigmegy a vérkeringésünkön, és már stresszesek is vagyunk. Erre mondja az orvostudomány, hogyha minél kevesebb stresszt venne fel az ember, és tudatosan élne, nem menne bele ezekbe a negatív érzelmekbe, akkor annál egészségesebb lenne. Az első és legfontosabb, hogy vegyük észre, ha megint elvittek az érzéseink, illetve vegyük figyelembe, amikor a másik ember érzéseire hangolódtunk rá. Erre egyetlen egy tanácsot szoktam mondani a tanítóimnak is, hogy vegyünk egy mély levegőt, lazítsunk, eresszük le a vállunkat. Észrevesszük, hogy feszültség van bennünk, összerándul a gyomrunk, kiütések jöttek ki rajtunk, elpirultunk, ökölbe szorítjuk a kezünket. Mindannyiunknak megvannak a saját testi tüneteink. Vegyük észre rossz érzéseinket, és racionalizáljuk őket. Tegyük fel azt a kérdést, hogy ez a mi problémánk, vagy esetleg valaki más generálta a konfliktust, a feszültséget, mi pedig csak ráhangolódtunk? Ha nem a mi gondunk, akkor nem kell vele foglalkozni. A következőben kérdezzük meg magunktól, milyen probléma áll fenn? Amikor áttesszük a figyelmünket magunkra és a jelen pillanatra, tegyük fel a kérdést, hogy ebben a pillanatban van hol élnünk? Jól vagyunk? Mindenünk el van rendezve? Kezünk, lábunk megvan? Kényszerít most ebben a pillanatban valaki valamire? A pillanatban a válasz az, hogy nem!” – részletezte Natália.

Fotó: Getty Images