10 apró dolog, amitől 10-szer olyan jók lesznek a hétköznapok

2023. február 08.
Az elmúlt években a közösségi oldalakon egyre erősebbé vált az az üzenet, hogy tegyük kalanddá az életünket és legyünk mi az életünk főszereplői. Tény, hogy sokkal vidámabbak és szórakoztatóbbak úgy a hétköznapok, ha nemcsak szemlélői, hanem aktív részesei is vagyunk a történéseknek. A szakértők mutatják, hogyan csináljuk mindezt jól.
A lényeg, hogy a teljesen hétköznapi dolgokban találjuk meg az apró örömöket.
  • A közösségi oldalak üzenete, miszerint tegyük kalanddá az életünket és legyünk mi a saját életünk főszereplői, kissé félresiklott.
  • Ahelyett, hogy egy kirakatéletről posztolnánk tökéletesen megkomponált képeket, inkább a valóságot kellene élnünk.
  • A lényeg, hogy a teljesen hétköznapi dolgokban találjuk meg az apró örömöket. 

Ahogy az lenni szokott a közösségi oldalakkal, az Instagram és TikTok teljesen más irányba vitte el azt a mentális egészség szempontjából nagyon fontos figyelemfelhívást, hogy találjuk meg a kalandot a hétköznapokban és legyünk mi a saját életünk főszereplői.

A túlexponált Instagram-fotók és egzotikus helyeken készített TikTok-videók egyáltalán nem kellenek ahhoz, hogy megtaláljuk a hétköznapok apró örömeit. Sőt, ezeket sem posztolni, sem keresni nem a közösségi oldalakon kellene. Inkább át- és megélni kell annak örömét, hogy a kanapénk sarkába kuckózva, egy jó könyvet lapozgatva megihatjuk a kedvenc teánkat. Ha megtanuljuk meglátni és értékelni azokat a jó dolgokat, amik mindennap megtörténnek velünk, még a téli hétköznapok is sokkal élvezhetőbbek lesznek.

1. Tegyük kirándulássá a napot

Bármelyik nap lehet kaland, ha azzá tesszük. Ha van valamilyen teendőnk, amit muszáj elintézni, sokkal élvezetesebb lesz és szórakoztatóbb, ha csempészünk köré egy kis különlegességet. Például ha orvoshoz kell mennünk a városnak egy olyan részére, ahol ritkán járunk, szánjunk néhány órával több időt az egészre. Keressünk egy szép parkot a közelben, múzeumot. Ugorjunk be egy különleges kávézóba, cukrászdába, ha van a környéken olyan, ahol már rég meg akarunk kóstolni valami specialitást. 

Csodálkozzunk rá a környékre, a házakra, épületekre. Meglepődünk, mennyi szépség mellett megyünk el úgy, hogy a telefonunk képernyőjét bámuljuk ahelyett, hogy látnánk magunk körül a világot.

2. Írjunk régimódi levelet egy barátnak

Tény, hogy a leghatékonyabb módja a kapcsolattartásnak, ha felhívjuk az ismerősünket vagy küldünk egy üzenetet. Ugyanakkor mennyivel szentimentálisabb és érzelmesebb, ha valaki postán kap levelet. Egyáltalán, emlékszünk még, mikor írtunk utoljára kézzel összefüggő szöveget?

Ne lepődjünk meg, ha kicsit döcögősen indul, de hamar bele fogunk lendülni. Az pedig külön élvezet és öröm, amikor kiválasztjuk a tökéletes bélyeget a levélre.

3. Írjunk be közös eseményt a kalendáriumunkba

Bár saját magunknak biztos bevéstük az online naptárunkba, mikor vacsorázunk együtt vagy ülünk be kávézni a barátainkkal, mégis jólesik, amikor arról kapunk értesítést, hogy a barátaink közös eseményt hoztak létre ennek.

Mindig jó érzés, ha törődnek az emberrel, várják a találkozást velük. Ugyanígy örömet szerezhetünk másoknak azzal, ha kimutatjuk, nekünk is fontos a közös találkozó.

4. Megérdemlünk egy rendes pizsamát

A ruhatárunkban méltatlanul háttérbe szorított darab a pizsama. A legtöbb ember úgy van vele, hogy tökéletes alvásra a kinyúlt póló, amit máshova már nem vennénk fel és egy alsó, ami nem szorít és lehetőleg pamutból van. 

Ha viszont egy kis hétköznapi kényeztetésre vágyunk és meg akarjuk találni az örömet a hideg estékben, érdemes beszerezni egy olyan pizsamát, aminek összeillő alsója és felsője van. Garantáltan várni fogjuk az estét, hogy belebújhassunk.

5. Vigyünk magunkkal könyvet

Ha kicsit belegondolunk, rengeteg olyan helyzet van a hétköznapokban, amikor a telefonunk nyomkodása helyett sokkal élvezetesebb lenne egy jó könyvet olvasni. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi oldalak céltalan pörgetésével szemben az olvasás mentálisan feltölti az embert, boldogabbá teszi.

6. Fogjuk két kézzel a kávés vagy teás bögrét

Ellazító és megnyugtató érzés, ha két kézzel fogjuk a kávés vagy teás csészét

Ellazító és megnyugtató érzés, ha két kézzel fogjuk a kávés vagy teás csészét

Furán hangzik, de működik. Próbáljuk ki, hogy két kézzel fogjuk meg a bögrét. Elképesztően megnyugtató élmény, azonnal ellazít. Az agyunk pontosan tudja ugyanis ebben a pillanatban, hogy nem tudjuk használni a másik kezünket semmire, megnyugodhat, nincs semmi tennivalónk. Annyi a feladat, hogy élvezzük a kedvenc kávénkat vagy teánkat a maga teljességében.

7. Lassítsunk az esti rutinban

Ha este hagyunk időt magunknak, hogy megnyugodjunk, elüljenek bennünk a gondolatok, érzelmek, amik napközben értek, sokkal boldogabban ébredünk reggel. Ha azonnal lefekszünk és kihagyjuk azokat a lépéseket, amik oldanák a hétköznapok stresszét, rosszabbul alszunk és sokkal feszültebben kelünk ki az ágyból másnap.

8. Állítsuk be a fényforrásokat

Könnyen lehet, hogy sosem kapcsoljuk be az asztali lámpát vagy a konyhában a pult közvetlen világítását, mert eszünkbe sem jut, hogy kellene. Pedig lehet, hogy pont az a plusz fény kellene ahhoz, hogy ellensúlyozza azt, hogy még mindig hosszúak az esték. Egyszerű dolog, mégis sokat tehet hozzá a hétköznapok boldogságérzetéhez.

9. Próbáljunk ki valamit egyedül, amit rendszerint másokkal szoktunk

Menjünk el moziba, színházba egyedül. Üljünk be egy étterembe. Meglepően felszabadító élmény lesz, ha valami olyat csinálunk egyedül, amit rendszerint másokkal együtt szoktunk. Figyeljünk és vegyünk észre mindent, amit máskor nem, mert elterelik a figyelmünket róla a barátaink, a társaság. Elképesztő kreatív energiákkal töltheti fel az embert egy-egy ilyen élmény. Ami ha tavaszig nem is elég, de talán egy-két hétig kitart és lendületet ad.

Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Unsplash, Getty Images