6 módszer, hogy hozzájuss a mindennapi dopaminlökethez, ami a testednek kell

2022. december 17.
A dopamin az a hormon, ami segít, hogy jobban érezzük magunkat, boldogok legyünk. Ehhez nem kellenek nagy dolgok, egészen hétköznapi tevékenységek is segítenek, hogy hozzájussunk a téli lehangoltság ellen szükséges dopaminadaghoz.
  • A dopamin az az agyunkban termelődő kémiai anyag, amitől jól érezzük magunkat, boldoggá tesz.
  • Ha valami olyat csinálunk, ami jó a testünk működése szempontjából, az agyunk nagy mennyiségű dopaminnal árasztja el a szervezetünket, emiatt máskor is kedvünk lesz azt a dolgot csinálni.
  • A dopamint sokan a függőséggel kapcsolják össze, pont azért, mert a jutalmazó rendszert aktiválja, és valóban közrejátszik benne: ez a hormon vesz rá arra, hogy valamilyen tevékenységet újra és újra csináljunk. 

Ma gyakran a rossz oldalát ismerjük a dopamin hormonnak mint a függőségek kialakulásában részt vevő, agyunk által termelt anyagnak. De ez csak egy szelet a nagy egésznek. A dopamin része a testünk természetes, mindennapi működésének.

Egészen hétköznapi tevékenységek segíthetnek hozzájutni a mindennapi dopaminadagunkhoz

Egészen hétköznapi tevékenységek segíthetnek hozzájutni a mindennapi dopaminadagunkhoz

Nem gyógyít meg konkrét betegséget, de segíthet, ha tudjuk, mikor termeli az agyunk a dopamint, és mikor számíthatunk rá a kedvünk javításában. Mutatjuk, melyek azok a teljesen hétköznapi, alapvetően ártalmatlan tevékenységek, melyek dopamintermelésre serkentik az agyunkat, így segíthetnek például leküzdeni a téli depressziót és rosszkedvet.

1. Evés

Az őseink tudták, hogy az ételen a túlélésük múlik, részben azért is, mert az evés közben termelődő dopamin aktiválja az agy jutalmazó rendszerét. Nincs ez másként ma sem. Dr. Kiran F. Rajneesh neurobiológus szerint nincs még egy olyan evolúciós védő és túlélést biztosító, a jó kedélyállapotunkhoz annyira szükséges eszközünk, ami dopamin termelődését váltaná ki bennünk, mint az evés”. Korábbi kutatások szerint kétszer is kiváltja a dopaminlöketet az agyban az evés: először, amikor az ételt megesszük, másodszor, amikor az étel a gyomrunkban van.

2. Vízivás

Gondoljuk csak át: amikor szomjasak vagyunk, egy pohár víz maga a jutalom, így nem csoda, ha dopaminlökést vált ki az agyban. Ám nem minden korty víz váltja ki a dopamintermelést egyformán az agyunkban. Valóban szomjaznunk kell a vízre, mint például egy forró nyári napon vagy egy kemény edzés után. 

3. Ha megdicsérnek

A dopamin termelődését váltja ki az agyban, amikor megdicsérünk egy gyereket valami jó cselekedetért. Ám nemcsak a gyerekek agyában, hanem például a háziállatokéban is ugyanígy dopaminlöketet okoz, ha megdicsérjük, mert ügyes volt. 

Sőt, ez a felnőttkorra sem múlik el. Ezért ne fukarkodjunk a kollégáink felé az elismerő szavakkal, és küldjünk a jeles napokon egy üzenetet a barátainknak, mert jó érzés, ha tudják, hogy gondolunk rájuk. Ez különösen fontos a kutatások szerint például azoknál az idegrendszeri állapotoknál, melyek hatására alacsony az ember dopaminszintje, amilyen például az ADHD. 

4. Videójátékok

Számos tanulmány született már a témában, és jutott arra a következtetésre, hogy a videójátékok hatására dopamin szabadul fel az agyban. Bár ez önmagában nem rossz dolog, negatív hatás is lehet, ha a videójátékozás túl pozitív és túl szórakoztató élmény. „Rá lehet kattanni a videójátékozásra, amikor a dopaminszint túlságosan megemelkedik” – mondta a neurobiológus. A videójáték-függőség akkor okoz problémát, amikor bizonyos tevékenységek helyett is játszunk, például diákok a tanulás helyett. 

5. Szex

A szex hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami a kutatások szerint dopamint is felszabadít az agyban. Az evolúció során a dopaminrendszerünk abba az irányba fejlődött, hogy a fajfenntartást segítse. Az agyunk arra van huzalozva, hogy a szex fontos a túléléshez, emiatt termelődik dopamin az agyunkban a jó szex jutalmaként.

6. Olyan tevékenységek, amiket szeretünk csinálni

Minden hobbi, sport, meditációs tevékenység segít, hogy dopamin termelődjön az agyunkban. Ösztönösen törekszünk arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, melyek jót tesznek a testi-lelki jóllétünknek, a természet erre programozta az embert. És ezért fontos, hogy időt szakítsunk ne csak a kötelességeinkre, de azokra a dolgokra is, amiket szeretünk csinálni.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!