Ezért felejtsd el egy életre a forró fürdőt a bőrgyógyász szerint

2023. február 09.
A hideg időben jó ötletnek tűnhet, ám a bőrünknek iszonyatosan sokat ártunk a forró fürdővel vagy zuhannyal. A bőr télen amúgy is megviseltebb védőrétegét a meleg víz csak még jobban károsítja a bőrgyógyász szerint.
A bőrünk cseppet sem örül a meleg fürdőnek
  • A meleg fürdő vagy zuhany hideg időben vagy egy kemény edzés után nagyon jól esik az embernek. De sokkal több kárt okoz, mint amennyi örömet, ha a bőrünk egészségét nézzük.
  • Ha bármilyen olyan bőrproblémánk van, aminél a bőr barrierje sérült – ekcéma, atópia, stb. – a meleg fürdő vagy zuhany súlyosbítja a tüneteket.
  • Nem csak azoknak lenne fontos kerülni a meleg vízzel fürdést, akik bármilyen bőrproblémával küzdenek. Az egészséges bőrnek is árt.

Mindenki tapasztalta már, hogy a meleg fürdő után mazsolásak az ujjai. „Ez annak a jele, hogy a nedvesség tulajdonképpen távozik a bőrből” – mondta Dr. Shari Marchbein bőrgyógyász. A meleg fürdő vagy zuhany azonban nem csak akkor árt a bőrnek, ha ekcémával, atópiával vagy pikkelysömörrel, rosaceával, vagy csak bőrszárazsággal küzdünk. Az egészséges bőrt, sőt, hajat is megviseli.

Hogyan árt az egészséges bőrnek a meleg fürdő?

„Ha jó meleg vízzel fürdőzünk vagy zuhanyozunk, hajlamosak vagyunk sokkal tovább időzni a vízben – mondta a bőrgyógyász. Így sokkal szárazabbá válik a bőr, mivel a fontos, védőréteget képező olajok és zsírok leoldódnak a bőrünkről.” A bőrgyógyász eleve a zuhanyzást javasolja, és legfeljebb közepesen meleg vízzel, nem túl sokáig. 

Ha rendszeresen forró fürdőt veszünk, könnyen válunk azzá a személlyé, akinek száraz a bőre és bőrproblémái vannak, különösen télen, a hidegebb hónapokban. Még akkor is, ha korábban semmi panaszunk nem volt. „Mindenki hajlamosabb a száraz, viszkető bőrre, ha a levegő páratartalma lecsökken. És nemcsak a forró fürdő, de a fűtés maga is szárítja a bőrünket” – magyarázta Dr. Marchbein.

A meleg vízzel való fürdés vagy zuhany az egészséges bőrnek is árt

A meleg vízzel való fürdés vagy zuhany az egészséges bőrnek is árt

Van egyáltalán bármi haszna a meleg fürdőnek?

„Ahogy a hideg víz, úgy a meleg fürdő is segíti az izmok regenerációját. Lazító hatású” – mondta a bőrgyógyász. De nem biztos, hogy megéri a bőr egészségét feláldozni emiatt. 

Milyen a fürdővíz ideális hőmérséklete?

Ha egészséges, boldog és hidratált bőrt szeretnénk, a kézmeleg vízzel való zuhanyzás a legjobb. Használjunk a bőr barrier rétegét tápláló olajos fürdőzselét szappan vagy hagyományos tusfürdő helyett. Öt percnél tovább ne tartson egy fürdés.

Persze nehéz megállni, hogy egyre melegebb és melegebb legyen a víz, amit magunkra folyatunk. De ha a tükör párás lett, az azt jelenti, hogy túl meleg vízzel fürödtünk.

Forrás: Allure Fotó: Canva