Ennyi kalóriát égethetsz el egy forró fürdővel

2022. augusztus 18.
Álmodni sem mertünk jobbat: az illatos és melengető fürdő szépít és még fogyaszt is!

Tévednek, akik azt hiszik, hogy időpocsékolás a fürdőkádban ejtőzni egy illatos habfürdő és jó sok meleg víz társaságában. Amellett, hogy jót tesz a léleknek, most már a tudósok által is bizonyított tény, hogy még az adott napi kalóriaégetésen is sokat lendíthet!

Ennyi kalóriát égethetsz el egy forró fürdővel

A Loughborough Egyetem közelmúltban végzett kutatása szerint a látszólagos láblógatás közben is tehetsz azért, hogy elégedetten állhass a mérlegre! A vizsgálat eredménye szerint a forró fürdőzéssel akár 140 kalóriát is elégethetsz, ami meglepően sok annak fényében, hogy sétával sem olyan könnyű elérni ezt a mennyiséget!

A szakértők szerint ennek legfőbb oka az, hogy a habok között relaxálva fokozatosan megemelkedik a testhőmérsékleted, ami az anyagcsere működésére is hat, méghozzá pozitívan. 

A kutatók 14 férfit kértek fel arra, hogy 60 percig kerékpározzanak, és ugyanennyi résztvevőt pedig kellemesen meleg fürdőbe ültettek, azonos időtartamra. Arra a megállapításra jutottak, hogy a testhőmérsékletük nagyjából ugyanannyival emelkedett, de az elégedett kalória mennyiségét és a 24 órával későbbi vércukorszintjük alakulását is figyelték. 

A bringára pattanó férfiak kalóriaégetésben felülmúlták a kádfürdőző társaikat, ám ez utóbbiaknak sem volt okuk a panaszra, főleg úgy, hogy semmilyen erőfeszítést nem kellett tenniük az anyagcsere felpörgetéséért.

Ennyi kalóriát égethetsz el egy forró fürdővel

„Ez arra enged következtetni, hogy a testhőmérséklet úgynevezett passzív emelése, amit forró fürdőzéssel vagy szaunázással érhetünk el, a feltételezettnél több kalória elégetéséhez járul hozzá, sőt gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a krónikus, azaz hosszan fennálló gyulladás akár komolyabb betegségek kialakulását is elősegítheti” – magyarázta Steve Faulkner, a Loughborough Egyetem egyik kutatója, a szóban forgó tanulmány egyik vezetője.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?