5 étel, ami jól jön, ha folyton fáradt vagy

2022. július 25.
Sokan saját bőrükön tapasztalják, hogy a fáradtság és kimerültség nem csak a tavasz velejárója lehet! Mindegy, hogy esik vagy fúj, netán hét ágra süt a nap, az erőtlenség ellen jól jönnek ezek az ételek!

Bár a probléma meglehetősen sokakat érint, kevesen vannak azok, akik érdemben tesznek is ellene. Pedig kár beletörődni az állandó fáradtságba és kimerültségbe, hiszen egy kis odafigyeléssel  hatásosan felléphetsz ellene! Ha okosan válogatod össze, hogy milyen ételek kerülnek a tányérodra és mit (illetve mennyit!) iszol, nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy energikusabban teljenek a napjaid.

5 étel, ha folyton fáradt vagy

Az erőtlenség önmagában is nagyon kellemetlen, ám ha tartósan fennáll, gyakran jár együtt olyan nehezítő tényezőkkel, mint a koncentrációs zavarok, a feledékenység, a fejfájás, a hangulatzavarok és a lobbanékonyság. A jó hír az, hogy ha sikerül megtalálni a módját a fáradtság csökkentésének, ezek a panaszok is köddé válhatnak.

A kávé csaknem mindenkinek a napindítás elengedhetetlen része, fáradtság esetén azonban nem ez a legjobb választás. A koffein vizet von el a szervezetedből, a dehidratáltság pedig csak fokozza a kimerültség érzését. Érdemes kipróbálni, hogy mennyivel jobb kávé helyett zöld teát, frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet, zöld turmixot inni!

Mit egyél, ha fáradt vagy?

Akármennyire nehéz reggel felkelni, és szeretnél minden percet kihasználni az ágyban maradásra, a reggelire szánt időt nagy hiba lustálkodásra fordítani. Ne hidd, hogy a nap első étkezése időpocsékolás! Néhány jól megválasztott, tápláló finomság segíthet, hogy energikusabban kezdődjön a napod: a barna kenyér, a teljes értékű gabona, a friss vagy aszalt gyümölcsök, az olajos magvak és a zöldségfélék minden napszakban jól jönnek. A nagyszerű bennük az, hogy nemcsak energiát adnak, hanem a kiürült vitaminraktárakat is gyorsan feltöltik.

Zab

Minden formában gazdag rostokban, ami miatt hosszabb időre eltelít. Ez azért klassz hír, mert elkerülheted, hogy túledd magad, amivel megterheled az emésztőrendszeredet és a kelleténél több energiát vonsz el a szervezetedtől. Sok benne a B1-vitamin is, ami jót tesz az idegeknek és segít, hogy ellenállóbb legyél a stresszel szemben.

Gyömbér

A gyömbér tele van A-, C-, E- és B-komplex vitaminokkal, magnéziummal, vassal, kalciummal, káliummal, nátriummal, foszforral, cinkkel, szilíciummal és béta-karotinnal. Nemcsak az immunrendszeredet aktiválja, hanem az egész szervezetre élénkítően hat.

Dió

Rendkívül sok ómega-3 zsírsavat és magnéziumot vehetsz magadhoz, ha diót (vagy más csonthéjast) eszel, ami egyrészt javítja a hangulatot, másrészt szuper természetes gyógyír testi-szellemi kimerültségre.

Görög joghurt

A sima joghurtnál is több probiotikumot tartalmaz, ami kedvezően hat a bélflórára. Hozzájárul a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához, segíthet puffadás esetén és egyensúlyba hozza az emésztőrendszer működését. 

Étcsokoládé

Jó hír, igaz? Amellett, hogy kiváló magnéziumforrás, antioxidáns hatású bioflavonoidokban is bővelkedik, ami nemcsak energiát ad a sejteknek, hanem az öregedéssel is sikerrel szállhat szembe. A mértéktartás azért itt is fontos!

5 étel, ha folyton fáradt vagy

Ami még segíthet

A helyes táplálkozás mellett a lelki harmónia helyreállítására is fontos figyelni, hiszen a fáradtság nem mindig a testi kimerültség jele! Könnyen megeshet, hogy pszichésen vagy túlterhelve, ami ellen szintén tehetsz néhány egyszerű lépéssel – a hangsúly itt is a következetességen van, és az eredmény nem marad el!

Tanulj meg nemet mondani!

A lelki erőtlenségnek sokszor az az oka, hogy olyan feladatokat is magadra vállalsz (vagy magadra erőltetsz), amiket valójában a hátad közepére kívánsz. Figyelj az érzéseidre: ha minden porcikád tiltakozik a bevállalt szívesség ellen, állj a sarkadra, és mondj nemet! Lehet, hogy ehhez nagyon össze kell szedned a bátorságodat, de meglátod, elképesztően felszabadító tud lenni!

Tölts minél több időt a szabadban!

Az oxigéndús levegő vitathatatlanul frissítő hatású, ám ha nemcsak a szoba levegőjét töltöd meg friss levegővel gyakori szellőztetéssel, hanem ki is mozdulsz, a hangulatodat is pozitívan befolyásoló D-vitaminhoz is nagyobb mennyiségben juthatsz hozzá.

Vedd rá magad a mozgásra!

A rendszeres, jóleső intenzitású edzés energiával tölt fel és segít, hogy az éjszakai alvás nyugodtabb, pihentetőbb legyen. Ha gyakori fáradtság gyötör, a túlzottan kemény, már-már szenvedésként megélt sport nem ajánlott, mert az fokozhatja a kimerültségedet, de az örömteli mozgás mindenképp a javadat fogja szolgálni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?