A szexuális feszültség mindig kölcsönös?

A szexuális feszültség mindig kölcsönös? Hogyan döntsd el, hogy a másik érzi-e?

2023. március 22.
Szex- és párkapcsolati szakértők magyarázzák el, mit értünk pontosan szexuális feszültség alatt, és hogyan ismerhető fel.

Jó lenne hinni, hogy azokat a bizonyos pattogó szikrákat, amiket egy számunkra rendkívül vonzó ember közelségében érzünk, a másik ugyanúgy érzékeli. Hogy a testünket ilyenkor átjáró szexuális feszültség egy nagyon is kölcsönös érzés, ami azt jelzi, hogy mindkettőnkben ellenállhatatlan vágy ébredt a másik iránt. Ha jobban belegondolunk, feszültség alatt a fizikában is azt az erőt értjük, amely létrejöttéhez két különböző pont közti kapcsolatra van szükség – ezt a logikát követve a szexuális feszültségnek is kölcsönösnek kellene lennie, mindkét félből kellene fakadnia. De vajon tényleg így van? Nos, a helyzet sajnos nem ennyire egyszerű. A szexuális feszültség témáját a Vice újságírója járta körül cikkében párkapcsolati- és szexterapeuták bevonásával. 

„Ahhoz, hogy a szexuális feszültség létrejöjjön, mindkét érintett félnek éreznie kell a vonzalmat. Ám létezik olyan szexuális vonzalom is, amikor nincs szexuális feszültség. Ilyenkor az egyik személy ugyan szexuális izgalmat érez a másik iránt, ám az érzés nem kölcsönös” – magyarázza Catherine Drysdale, szex- és párkapcsolati coach. Ez tehát azt jelenti, hogy amit te szexuális feszültségnek gondolsz (ami a definíciója szerint kölcsönös), lehet, hogy valójában csak szexuális vonzalom (ami lehet egyoldalú) – és ha ez utóbbi alapján cselekszel, mert azt gondolod, mindketten ugyanazt érzitek, akkor bizony kellemetlen szituációkba sodorhatod magad. Például ráhajtasz az egyik mit sem sejtő munkatársadra, mert azt hiszed, a beszélgetéseitek közben őt is ugyanúgy átjárja a bizsergés, mint téged; vagy rajongóként azt képzeled, hogy az imádott énekesed is kíván téged, mert koncert közben pár másodpercre szemkontaktusba kerültetek. Esetleg egy régi barátod felé teszel nem kívánt lépéseket, ezzel kínossá téve a köztetek lévő kapcsolatot. „Ha azt feltételezzük, hogy a szexuális feszültség mindig kölcsönös, az azt jelenti, hogy automatikusan eldöntjük a másik ember helyett, hogy milyen érzései és szándékai vannak velünk kapcsolatban” – mondja Kyle Dean Freeman, szexuális coach.

Ám mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az egyoldalú szexuális vonzalom valami rossz dolog lenne, amit szégyellnünk kellene. „Ha meg tudunk szabadulni attól az elgondolástól, hogy a világnak, az embereknek vagy a partnerünknek kötelessége valamilyen módon kielégíteni a vágyainkat, akkor sokkal nagyobb teret tudunk teremteni magunknak, hogy élvezzük magának az életnek a tényleges megtapasztalását” – mondta Yuval Mann erotikus coach. – „Anélkül is élvezhetjük a szexuális vágyaink hullámait, hogy azok teljesülnének, hogy a másik tudtára adnánk.” A szakértő szerint tehát még csak nem is kell cselekvésbe öntenünk az érzéseinket, hogy kiélvezhessük őket. „Ha átjár ez a szexuális feszültség valaki iránt, akivel még nem kerültél intim kapcsolatba… Az egy csodálatos érzés, az egész lényedet felpezsdíti. Olyan kevés alkalom van az életben, amikor átélhetjük ezt a pezsgést, ezt az izgalmat, ezt az érzést” – mondja Kyle Dean Freeman, majd hozzáteszi, hogy a szexuális feszültség néha annak a jele is lehet, hogy két ember közös érdeklődési körrel rendelkezik. Ebből az következik, hogy a két fél között jelenlévő szexuális jellegű energiának nem feltétlenül kell szexuális jellegű cselekvésben testet öltenie. Mint mondja, a taoista és tantrikus filozófiákban a szexuális energiát kreatív energiának tekintik, „így amikor szexuális feszültséget vagy szexuális vonzalmat érzünk egymás iránt valakivel, az gyakran kreatív energiává alakítható át, ha együtt kezdünk alkotni az illetővel.” Más szóval, a szexuális feszültséget a szex fizikai, intim aktusa nélkül is kiélheted, ha az energiát olyan dolgokra irányítod, mint a tánc, a zene vagy a művészet.

De mi van, ha te mégiscsak szexelni akarsz?

Honnan tudhatod, hogy amit érzel, az kölcsönös szexuális feszültség, és nem egyoldalú szexuális vonzalom?

Mindenek előtt jó, ha a szexuális vonzalom vagy feszültség érzését, és azt, hogy mit szeretnél belőle kihozni, először magadban tisztázod le. Ennek érdekében Catherine Drysdale szex- és párkapcsolati coach azt tanácsolta, hogy tegyél fel magadnak néhány kérdést, például: „Mit akarok kihozni ebből az érzésből: csak szexet, vagy romantikus érzelmeim is vannak a másik felé? Ha csak a szexre lenne szükséged: egy alkalomról lenne szó, vagy valami hosszabb távú dologról? Ha ezeket le tudod magadban tisztázni, és megérted a szexuális vonzalom mögötti motivációdat, nemcsak a saját dolgodat könnyítheted meg, de a másikkal szemben is tisztességesen tudsz eljárni. Hiszen meg tudod pontosan fogalmazni, mik a szándékaid.” 

Ha mindezt letisztáztad magadban, a szakértők szerint úgy lehet a legegyszerűbben kideríteni, hogy a másik viszonozza-e a vonzalmadat, ha… megkérdezed. „Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy szexuális feszültségről van szó, és meg vagy győződve róla, hogy az érzés kölcsönös, mielőtt bármilyen lépéseket tennél, fontos, hogy szóbeli beleegyezést kérj” – mondja Drysdale. A coach szerint a beleegyezés kérését nem kell túlgondolni, mondhatsz egyszerűen csak ennyit: „Szia, nagyon vonzódom hozzád, és szívesen megcsókolnálak, ha benne vagy”. De hozzáteszi, hogy a másik érdeklődését egyéb módon is felmérhetjük. A mély szemkontaktus, a beszélgetés közbeni közeledés, az ujjak vagy az ajkak harapdálása mind-mind arra utalhatnak, hogy a kiszemelted szintén vonzódik hozzád. A vonzalomnak verbális jelei is lehetnek, például egy finom sóhaj, bókok a testeddel kapcsolatban, vagy kacér viccek. „Ám azt sem árt tudni, hogy vannak emberek, akiknek a személyisége alapból szórakoztató és kacérkodó. És a viselkedésük nem jelenti azt, hogy szexuálisan vonzódnának hozzád” – figyelmeztet Freeman.

A szakértők egyetértenek benne, hogy ahhoz, hogy megfelelően fel tudd mérni a helyzetet és a másik szándékait, egy jó adag tudatosságra van szükség. „Minél tudatosabb vagy és minél inkább jelen vagy a pillanatban, annál jobban tudod edzeni a testedet és az elmédet arra, hogy észre vedd az olyan finomságokat, mint a másik ember energiája, hangulata, testbeszéde, amelyek mind jelezhetik, hogy akar-e tőled valamit. Lazulj el a pillanatban, vegyél mély és lassú lélegzetet, nézz a szemébe, engedd el a fejedben zakatoló mindennapi gondokat,  engedd, hogy a pillanat varázsa természetes módon kibontakozzon benned.”

Végezetül, ne feledd: attól, hogy egyértelművé teszed a szándékaidat, még senkit sem kötelezhetsz, hogy viszonozza azokat. „Az abszolút legvonzóbb hozzáállás, ha anélkül akarsz valakit, hogy szükséged lenne rá. Vagyis, hogy nyíltan, szabadon és világosan fejezd ki a rendíthetetlen vágyadat, miközben teljesen nyugodtan viseled, ha a vágyaid nem teljesülnek” – mondja Yuval Mann, erotikus coach.

Fotó: Getty Images