Ilyen színű ételekkel kerülhetjük el a diabéteszt

2023. március 28.
Egy friss kutatás eredményei szerint nem mindegy, milyen színű ételeket eszünk. Legalábbis ami a kettes típusú diabétesz kialakulását illeti. Van ugyanis a zöldségeknek és gyümölcsöknek egy olyan csoportja, ami hatásosabban csökkenti a cukorbetegség kockázatát más élelmiszereknél.
A lila színű zöldségek és gyümölcsök egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, ami segíthet a diabétesz megelőzésében.
  • A tudósok arra is rájöttek, miért a lila színű zöldségek és gyümölcsök azok, amikből többet kellene fogyasztanunk.
  • A lila színű zöldségek és gyümölcsök egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, ami segíthet a diabétesz megelőzésében.
  • A lila káposztában, lila édesburgonyában és a retekben fordul elő legnagyobb mennyiségben az antocianin.

Mindegy, hogy a lila a mi színünk-e vagy éppen trendi-e, van, ahol sosem megy ki a divatból: a tányérunkon. 

Egy friss kutatás eredményei szerint a lila burgonya, lila paradicsom, lila spárga, lila édesburgonya és más élénk lila színű zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak egy antocianin nevű nagyon erős antioxidánst. Ez adja a lila zöldségek és gyümölcsök színét, de ennél sokkal fontosabb, hogy csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben, a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok és a diabétesz kialakulását is.

Hogyan függ össze a lila szín és a kettes típusú diabétesz?

A finn Turkui Tudományegyetem élelmiszertudomány kutatói összehasonlító vizsgálatot végeztek. Olyan tanulmányok eredményeit összegezték, melyek az antocianin nevű antioxidánshoz kapcsolódtak.

Az antocianin adja a zöldségek, gyümölcsök piros, lila és kék festékanyagát. Rájöttek, hogy több módon is hozzájárul a kettes típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez. Az antociánok hatással vannak:

  • az anyagcserére
  • a bélflórára
  • a szervezet gyulladásos folyamataira
  • a tápanyagok felszívódására

Az antocianinok különösen akkor nagyon hatásosak a kettes típusú diabétesz megelőzésében, ha úgynevezett acetilált antocianin formájában vannak jelen, mivel probiotikus hatásúak. 

Mely zöldségekben van a legtöbb lila antioxidáns?

A lila színt is adó, diabéteszt megelőző antociánok például a lila répában vagy lila burgonyában vannak jelen nagy mennyiségben

A lila színt is adó, diabéteszt megelőző antociánok például a lila répában vagy lila burgonyában vannak jelen nagy mennyiségben

Az acetilált antociánok legnagyobb mennyiségben ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben vannak jelen:

  • lila édesburgonya
  • lila burgonya
  • retek
  • lila répa
  • lila vagy piros káposzta

Az áfonya és faeper tartalmazza a legtöbb nem acetilált antocianint, aminek szintén rengeteg jótékony hatása van az egészségünkre. Ráadásul kiderült a kutatásból, hogy ez a fajta antioxidáns is beválhat a kettes típusú diabétesz megelőzésére, bár más módon és mértékben.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash