Tudományosan igazolt módszer, amivel megelőzhető, hogy megcsaljuk a párunkat

2023. április 02.
Van olyan dolog, amivel csökkenteni lehetne a csábítást, hogy ne is akarjon senki kikacsintgatni a párkapcsolatából? Egy friss kutatás szerint igen.
A tudományos módszerrel megelőzhető, hogy megcsaljuk a párunkat
  • Mivel nem mindenki beszél őszintén a kapcsolaton kívüli szexuális kalandjairól, ezért nem pontosak az ezzel kapcsolatos statisztikák és kutatási eredmények sem.
  • Egy friss tanulmány készítői most nem arra voltak kíváncsiak, ki hányszor csalta meg a párját, hanem mi volt az, ami távol tartotta tőlük a csábítást. 
  • A kutatás szerint ha az ember a párja helyébe képes képzelni magát, sokkal kisebb eséllyel csalja meg a másikat.

Egy nem olyan rég készült közvéleménykutatás szerint az emberek harmada csalta már meg párját. Ebbe mind a fizikai, mind az érzelmi megcsalás beletartozik. Amikor viszont az volt a kérdés monogám párkapcsolatban élők felé, csaltak-e már meg valakit, az emberek 54 százaléka válaszolta azt, hogy igen. Mivel nem mindenki beszél őszintén a kapcsolaton kívüli szexuális kalandjairól, ezért nem pontosak az ezzel kapcsolatos statisztikák és kutatási eredmények sem.

A Journal of Sex Research nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint viszont nem azt kell vizsgálni, milyen gyakori a megcsalás. Sokkal fontosabb kérdés, hogyan lehet megelőzni azt. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a megcsalás ellenszere, ha valaki a párja helyébe képes képzelni magát. 

„A kutatási eredményeink gyors, rövid távú megoldást jelentenek az embereknek, akik ellent akarnak állni a kísértésnek – mondta Dr. Gurit E. Birnbaum, az izraeli Reichman Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány társszerzője. Álljanak meg, mielőtt bármi visszafordíthatatlan tennének, és gondoljanak arra, hogyan érezné magát a párjuk, ha megcsalnák.”

Nézőpontváltással a megcsalás ellen

A nézőpontváltás egyszerre csökkenti a szexuális vágyat és romantikus érdeklődést egy másik személy felé, aki nem a párunk. (Pont az ellenkezője, mint amikor például alkohol hatására elveszítjük a józan ítélőképességünket.) „A nézőpontváltás ezekben a helyzetekben erősíti az empátiát, amit a megcsalás elszenvedője iránt éreznénk” – mondta Birnbaum. 

„Amikor erősen harcol bennünk a vágy, amit egy harmadik személy iránt érzünk és a cél, hogy megőrizzük a kapcsolatunkat, a nézőpontváltás lehet a mérleg nyelve, ami a hosszú távú kapcsolat felé billenti a mérleg serpenyőjét a rövid távú gyönyör helyett.”

De hogyan fedezték fel a megcsalás ellenszerét?

A vizsgálatba 408 embert vontak be (213 húsz és negyvenhét év közötti nőt és 195 férfit. Mindenki monogám, heteroszexuális kapcsolatban élt legalább 4 hónapja). Véletlenszerűen választották ki, kik lesznek azok, akiknek a partnerük álláspontját meg kell ismerniük, és kik azok, akiknek nem. 

Az irodai csábítás leküzdésére jól működhet a kutatók megcsalás elleni módszere

Az irodai csábítás leküzdésére jól működhet a kutatók megcsalás elleni módszere

A kísérletben az önkéntes résztvevőknek vonzó idegenekre kellett gondolniuk, illetve csábító emberek képét mutatták. A pszichológusok megfigyelték az emberek arckifejezéseit és gesztusait mind a vonzó idegenek, mind a párjuk képének felidézésekor. 

A kutatók azt figyelték meg, hogy amikor a párjuk képét felidézték, az idegen iránti vágy csökkent az embereknél. 

Mikor csaljuk meg a párunkat?

Korábbi tanulmányokban már kiderítették, mikor veszítik el az emberek az önuralmukat és önszabályozó képességüket átmenetileg, és csalják meg a párjukat. Ez leggyakrabban stressz vagy valamilyen tudatmódosító szer (például alkohol) hatására következik be leggyakrabban. Ilyenkor nehezebben állunk ellen a lehetőségnek és gyakoribb a megcsalás.

Az új kutatás viszont arra mutatott rá, hogy a nézőpontváltás, párunk felidézése megelőzheti a kapcsolaton kívüli alkalmi szexet. Persze nem minden esetben. De egy irodai románcnál például működhet, míg a buli hevében, rengeteg alkohol fogyasztása után már kevésbé.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images