Ez történik a testeddel, ha mindennap rágózol

2023. április 19.
Van egy sor jótékony hatása is annak, ha valaki mindennap rágógumit rág. Például kevesebb szuvas foga lesz. Cserébe viszont a gyakoribb puffadással is meg kell küzdenie.
Ez történik a testeddel, ha minden nap rágózol
  • A rágógumiban a gumi alapon túl édesítők, aromák és színezők találhatók.
  • Abban a rágóban, amiből buborékot is lehet fújni, több a gumi, amitől rugalmasabb lesz, és akár akkorára is felfújhatjuk, mint az arcunk.
  • Ma már leggyakrabban mesterséges édesítővel ízesítik a rágókat, de még találhatunk cukros rágógumit is.

A legtöbben azért rágóznak, hogy frissebb legyen a leheletük evés után. Az ízek és formák sora végtelen. A legnépszerűbb mentolostól a fahéjason és gyümölcsösön át a mindenféle desszert ízűig rengetegféle rágóból válogathatunk. De milyen gyakran javasolják a rágózást a szakemberek? Hogyan hat az egészségünkre, ha minden nap rágózunk?

Egészségesek a rágógumi összetevői?

Ha megnézzük a csomagolást, láthatjuk, hogy rengeteg összetevője van a rágóguminak. Alapvetően természetesen ezek egyike sem mérgező vagy káros az egészségünkre. Van azonban különbség rágó és rágó között abban, miből mennyit tartalmaz.

  1. Cukor Vannak olyan rágógumik, amiket cukorral édesítenek. Bár alapvetően egy darab rágógumiban nagyon kis mennyiség van, ez mégis számít. „A cukros rágógumit egyáltalán nem javasolt egész nap rágni – figyelmeztetett Dr. Melissa Mitri tápanyagszakértő. Egy ilyen rágógumi biztos, hogy nem segít a fogszuvasodás megelőzésében. Ráadásul a napi ajánlott cukormennyiséget (nőknél 6 teáskanál, azaz 25 gramm naponta, férfiaknál 9 teáskanál, azaz 36 gramm) is könnyebb túllépni, mint gondolnánk.”
  2. Mesterséges édesítők Ha cukormentes egy rágó, azt jelenti, hogy valamilyen cukoralkoholt tartalmaz, xilitet, eritritet vagy szorbitot leggyakrabban. Egy bizonyos mennyiségig ezekkel nincs is semmi baj, viszont a bélrendszer egészségének és a vércukorszintnek nem annyira tesznek jót hosszú távon.
  3. Adalékanyagok A tápanyagszakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző tartósítószerek és nem szerves kémiai anyagok, mint amilyen például a fogfehérítő összetevő, nem feltétlenül egészségesek, ám a kutatások még folynak azzal kapcsolatban, mekkora és milyen problémákat okozhatnak rágógumiban a szervezetbe juttatva.

Miért jó rágózni mindennap?

A rágózás alapvetően jó. Édes, finom és vannak jótékony hatásai az egészségünkre nézve.

  • A rágózás segít szabályozni az étvágyat Van, amikor csak valami édesre vágyunk. Egy fahéjas vagy gyümölcsös rágó anélkül segít az édességéhségünket csillapítani, hogy valóban megennénk egy hatalmas süteményt vagy egy tábla csokit. „A rágózás lefoglalja a szánkat olyankor, amikor csak úgy unalomból nassolnánk” – mondta Mitri.
  • Javíthatja a szájunk egészségét Nem csak a leheletet frissíti a rágózás. Mivel fokozza a nyáltermelést, így akik mindennap rágóznak, azoknak kevesebb szuvas foga van. Ez derült ki egy 2019-es összegző tanulmányból is. Viszont az is tény, hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzést nem helyettesítheti, sem a megfelelő szájhigiéniát és fogmosást.
  • A rágózás csökkenti a szorongást Mindenki máshogy küzd meg a stresszel. A rágózás is lehet egy módja a szorongás csökkentésének. Egy 2022-es kutatásból derült ki, hogy jelentősen csökkentheti a stressz mértékét a rendszeres rágógumizás.

Milyen mellékhatásai lehetnek a rágózásnak?

Nem mindegy az egészségünk szempontjából, hogy cukros vagy cukormentes rágót fogyasztunk

Nem mindegy az egészségünk szempontjából, hogy cukros vagy cukormentes rágót fogyasztunk

Ha mindennap rágózunk, annak azért lehetnek nem annyira kellemes hatásai is. Ezeket is érdemes szem előtt tartani, ha mi is azok közé tartozunk, akik akár naponta többször is bekapnak egy rágógumit.

  1. Ha evés helyett inkább rágógumit veszünk be, az étkezési zavarokhoz vezethet.
  2. Emésztési problémákat – puffadást, hasmenést, hasi görcsöket – okozhat a túlzott rágózás, mivel a benne található cukoralkoholok nem szívódnak fel megfelelően egy bizonyos szint felett a szervezetben, hanem erjedésnek indulnak. 
  3. Fokozhatja az édesség utáni sóvárgásunkat, ha túl sok és édes rágógumit rágunk. 

Melyik rágógumit válasszuk?

A rágózás nem egészségtelen, sőt, akár jót is tehet a fogainknak és a szorongást is csökkentheti. Viszont nem mindegy, mennyit és milyen rágógumit rágunk. Válasszunk lehetőleg mesterséges színezéket és ízfokozókat nem tartalmazó típust. A szájhigiénia szempontjából a cukormentes – xilitet vagy más édesítőt tartalmazó – rágó az előnyösebb, ezekkel azonban nem árt vigyázni. Ha napi 3-4 szemnél többet rágunk belőle, lehet, hogy hasmenéssel és puffadással kell számolnunk.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash