- A citromnak nem csak a leve és a reszelt héja használható.
- Csodálatosan fényesre törölhetjük a mosogatót a kifacsart citrom maradékával .
- A mikrohullámú sütő kitakarításában is jó szolgálatot tehet a citrom maradéka.
Ha kifacsartuk az utolsó csepp levet is a citromból, akkor se dobjuk azonnal a szemétbe a maradékát. Egészen hosszú listánk van azokról az érvekről, miért és mire használhatjuk még a citrommaradványokat.
Takarítsuk ki a kifacsart citrommal a mikrót
Az egyik leggyakrabban használt konyhai gép a mikrohullámú sütő, viszont a legtöbben elég ritkán takarítjuk ki. Leginkább akkor, ha valami felrobban benne és beteríti a belsejét. Viszont ha a kifacsart citrom maradékát beáztatjuk egy tál vízben néhány evőkanál ecettel, majd ezt a mikróba tesszük magas fokozaton 5-10 percre, illatos és tiszta lesz a sütőnk.
Ha lejárt a mikrosütő, hagyjuk még bent a tálat 5 percig, ne nyissuk ki az ajtaját, hadd dolgozzon a gőz. Ezután már nincs más dolgunk, mint óvatosan kivenni a még mindig meleg tálat a citromos vízzel, majd egy száraz ronggyal áttörölni a mikrohullámú sütő belsejét.
Citrommaradékkal megtisztíthatjuk a vágódeszkát
A TikTokon régóta kering már az a módszer, amivel citrom és szódabikarbóna segítségével tisztíthatjuk meg a vágódeszkát.
@rosalynndaniels #howtoclean #charcuterieboard #howtocleanwoodboards #whenthepartyiaover #charcuteriehack #cuttingboards #lemonhackle #lemonhack #cleaningwithlemons
- Bőven szórjuk meg a deszkát – mindegy, hogy műanyag vagy fa – szódabikarbónával.
- Csavarjunk rá citromlevet, míg pezsegni nem kezd.
- A kifacsart citrom belsejével dörzsöljük át a vágódeszkát, így eltávolítjuk a szagokat és foltokat róla.
- Öblítsük le vízzel.
- Ha makacs foltok éktelenkednek a vágódeszkánkon, akár egy éjszakára is rajta hagyhatjuk a citromos-szódabikarbónás keveréket.
Fontos, hogy a citromban található sav (citromsav) csak a szagokat és foltokat távolítja el, de nem fertőtleníti a deszka felületét. Ehhez szükség van arra is, hogy mosogatószerrel és meleg vízzel elöblítsük a vágódeszkánkat.
Szagtalanítsuk citrommal a hűtőt
Van olyan ember, aki nem szereti a citrom illatát?! Ha kifacsartuk a gyümölcs levét, vágjuk fel a maradványokat csíkokra, tegyük egy tálba, azt pedig a hűtőszekrénybe. Néhány óra alatt csodásan felfrissíti a hűtő belsejének illatát.
Távol tartja a kerttől és szobanövényektől a macskákat
A macskák nem rajonganak a citrusfélékért, így a citromért sem. Szeretnek viszont ásni és turkálni a virágcserepekben. Ha a kifacsart citrom héját feldaraboljuk és a virágok tövéhez szórjuk, a cicáknak már nem lesz olyan nagy kedvük a szobanövények vagy kerti ágyások között molyolni. Mivel az illat gyorsan elillan, érdemes a citrommaradékot hűtőben tárolni egy dobozban, és szükség szerint pótolni a növények alatt.
Újra ragyognak a citromtól a rézedények és fém eszközök
Miután kifacsartuk a citrom levét, a maradványokat vágjuk félbe és mártsuk sóba. Ezzel a teljesen természetes súrolószerrel ragyogóvá tehetjük a fém lábasokat, fazekakat, de a konyhai és fürdőszobai csapok is olyan fényesek lesznek, mint még soha. Miután átdörzsöltük, öblítsük le meleg vízzel, majd töröljük szárazra.
Az aprítógép tálja tiszta lesz a citromtól
Ha jól megfigyeljük, az aprítógép vagy turmixgép tálja egy idő után elszíneződhet, a sok használattól már opálossá válhat. Dobjunk bele egy kis szódabikarbónát a citrommaradékkal, néhány csepp mosogatószert, majd töltsük meg félig meleg vízzel. Indítsuk el nagy fokozaton a konyhai gépet. Járassuk, míg a folyadék habos és sárgás nem lesz. Ezután már csak el kell öblítenünk alaposan a megújult tálat.
Illatosítsuk a lakást a citrommaradékkal
Tegyünk fel egy lábasban vizet a tűzhelyre, dobjuk bele a citrommaradványokat és kezdjük gyöngyöztetve forralni. Tegyünk bele néhány rozmaringgallyat, egy kanál szárított levendulát, illetve levendula vagy rózsa illóolajat. Kis lángon hagyhatjuk két-három órán a tűzhelyen, időnként ellenőrizzük. Fontos, hogy ez csak illatosításra jó, ne igyuk meg a főzetet.
Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash