3 különböző testtípus létezik – te tudod, melyikbe tartozol?

2023. június 02.
Hónapok óta szigorú diétán élsz, de valamiért mégsem akar elmozdulni a mérleg nyelve? Nyugi, nem veled van a baj! Könnyen előfordulhat, hogy a diétád – legyen az akármilyen spártai is – egyszerűen nem a te testtípusodnak lett kitalálva.
3 különböző testtípus létezik – te tudod, melyikbe tartozol?

Lehet, hogy eddig még nem hallottál róla, de génjeidnek és hormonjaidnak köszönhetően neked is van egy veleszületett testtípusod, ami meghatározza, hogy mennyire vagy például hízékony, vagy hogy milyen módszerrel tudsz megszabadulni a plusz kilóktól. A szakemberek három fő testalkattípust különböztetnek meg, mutatjuk, mit kell tudni róluk.

Az ektomorf testtípus

Ők azok, akik bármit is esznek, egyszerűen nem tudnak hízni. Ha az ektomorf típusba tartozol, akkor a testalkatod természetesen vékony, amit a nagyon gyors anyagcserédnek köszönhetsz.  Ez azt jelenti, hogy a szervezeted a kalóriákat sokkal gyorsabban égeti el, ezért nemcsak hízni nehezebb a számodra, de a súlyodat sem könnyű megtartanod. A szakértők szerint, ha egy ektomorf típus izmosodni szeretne, akkor magas szénhidrát- és fehérjetartalmú étrendre kell váltania, edzés során pedig érdemes kevés ismétlésszámmal, de nagy súlyokkal dolgoznia. A legjobb gyakorlatok a számodra: a súlyzós edzések, vagy éppen a guggolás.

Hírességek ektomorf testtípussal: Keira Knightly és Karlie Kloss.

3 különböző testtípus létezik – te tudod, melyikbe tartozol?

Keira Knightley

A mezomorf testtípus

A mezomorfok vannak közepén, az ektomorfok és az endomorfok között. Ha a mezomorf típusba tartozol, akkor a testalkatod természetesen atlétikus, tehát erősebb a csontozatod, de mellette alacsonyabb a testzsír-százalékod. Egy ilyen testalkattal a fogyás és a hízás is könnyen megy. Amennyiben izmosodni szeretnél, fogyassz összetett szénhidrátokat, mint például teljes kiőrlésű gabonát és babot, mellette pedig sovány fehérjét, edzésnél pedig koncentrálj a súlyzózásra és a kardióra.

Hírességek mezomorf testtípussal: Gigi Hadid, Jennifer Lawrence és Irina Shayk.

3 különböző testtípus létezik – te tudod, melyikbe tartozol?

Jennifer Lawrence

Az endomorf típus

Az endomorf típusúak zömökebb testalkattal rendelkeznek, ők azok, akiknek általában magasabb a testzsírszázalékuk is. Ha ebbe a típusba tartozol, biztosan te is megtapasztaltad már, hogy a kilók nagyon könnyen felszaladnak rád, szinte olyan, mintha a levegőtől is híznál. Ennek az oka a lassú anyagcserédben keresendő. Ez a típus könnyen hízik és nehezen tud lefogyni, nagyon is oda kell tehát figyelnie a megfelelő étrendre. Próbáld meg kerülni a finomított szénhidrátokat, például a fehér kenyeret, és inkább a sovány fehérjére, a sok gyümölcsre és zöldségre koncentrálj. Edzésnél összpontosíts a kardió gyakorlatokra, hogy felgyorsítsd kicsit az anyagcseréd, de mellette súlyzózz is, hogy a zsírt izommá tudd alakítani.

Hírességek endomorf testtípussal: Kim Kardashian, Jennifer Lopez és Kate Winslet.

3 különböző testtípus létezik – te tudod, melyikbe tartozol?

Kate Winslet

Forrás: The Sun Fotó: Getty Images