A szakértő tanácsa: így teheted túl magad az első szerelmeden

2023. június 09.
A kamaszkori első szerelemnél szinte nincs elsöprőbb érzés, csak keveseknek adatik meg, hogy idősebb korban is átéljenek erős érzelmeket.
így teheted túl magad az első szerelmeden

Nem hiába szól annyi könyv és romantikus film az első szerelemről. Az első romantikus élmények nyomot hagynak az emberben, olyannyira, hogy akár még a későbbi párkapcsolatainkat is meghatározhatják. De ha ennyire fontos szerepet játszik az első szerelem az életünkben, vajon sikerülhet valaha is teljesen elfejtenünk?

A kérdést az Elite Daily magazin boncolgatta, és a témában Denna Babul párkapcsolati szakértőt is megkérdezték. A szakértő szerint több oka is lehet annak, hogy az emberek túlságosan ragaszkodnak az első szerelmükhöz. Mivel ez az első szerelem általában a pubertáskorban történik, a folyamatos hormonális változások miatt ebben az időszakban sokkal intenzívebben éljük meg az érzéseinket – így a szerelmet is. A kamaszkori első szerelemnél szinte nincs elsöprőbb érzés, csak keveseknek adatik meg, hogy idősebb korban is átéljenek is erős érzelmeket, így hát vannak, akik túlságosan is ragaszkodni kezdenek az első, idealizált szerelemhez.

Másrészt pont azért marad meg jobban bennünk az első szerelem emléke, mert ez az első ilyen tapasztalásunk. Életünk első alkalmai – legyen bármiről is szó – sokkal jobban bevésődnek az emlékezetünkbe, és gyakran végigkísérnek egész életünkön át.

Miért olyan nehéz elfelejteni az első szerelmet?

Te is rajtakaptad már magad, hogy jelenlegi pasidat gondolatban az első szerelmedhez hasonlítgatod? Nyugi, sokan csinálják ezt, pedig a szakértő szerint nem feltétlenül okos dolog. Az első szerelmet ugyanis az agyunk az idő múltával hajlamos túlságosan is megszépíteni. Lehet, hogy az első szerelmeddel valójában egy se veled, se nélküled kapcsolatban voltatok, visszatekintve azonban rózsaszín ködben fogod látni a szerelmeteket és csak a jóra fogsz emlékezni.

A szakértő szerint ha valaki nehezebben tudja elengedni az első szerelme emlékét, annak érdemes egy kis önvizsgálatot tartania. Denna Babul szerint azok hajlamosabbak ragaszkodni a múlthoz, akiknek jelenlegi szerelmi élete boldogtalanabb, akik a családi vagy párkapcsolati életükben szeretethiánnyal küzdenek. A múltat tehát úgy lehet elengedni, ha a jelen problémáin kezdesz el dolgozni és arra törekszel, hogy a mostban is jól érezd magad.

Forrás: Elite Daily Fotó: Getty Images