A szerelem titka: ezért vonzódsz bizonyos emberekhez, míg másokhoz nem

2023. május 15.
A vonzalom rejtélyes, megmagyarázhatatlan jelenségnek tűnik, vannak azonban okok, amik segíthetnek megérteni, miért esünk szerelembe bizonyos emberekkel. Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus most be is mutat néhányat ezekből!

Ha megkérdezném tőled, hogy pontosan miért is vonzódsz ahhoz az illetőhöz, akihez éppen vonzódsz, mit válaszolnál? Gondolom, felsorolnád néhány szép és jó tulajdonságát. Ez a része a dolognak teljesen érthető. De mi a helyzet akkor, ha az az illető például egyáltalán nem törődik veled? Vagy éppen durván bánik veled? Vagy esetleg ártalmas és romboló folyamatokba visz bele téged? Ilyenkor mégis mi az oka annak, hogy továbbra is kitartasz mellette?

Nagy és szerteágazó téma, úgyhogy most csak néhány fontos jellemzőt fogunk részletesen megvizsgálni. Íme néhány faktor, ami nagyban befolyásolhatja a vonzalom alakulását:  

1) Evolúciós ok: a túlélés vágya

Tudat alatt mindannyian a lehető legmegfelelőbb partnert keressük az utódaink létrehozásához és felneveléséhez. Azaz alapvetően olyan emberhez vonzódunk, aki erős, egészséges, termékeny, védelmező és gondoskodó – vagy legalábbis ilyennek tűnik. A vonzódásunk elsődleges célja ilyenkor a túlélés, azaz a saját és a (reményünk szerinti jövőbeli) családunk túlélésének biztosítása.

2) Lelki ok: a lélek gyógyulásának vágya

Ez az ok elsőre talán meglepőnek tűnhet. Mégis mi köze a gyógyulás vágyának a szerelmi vonzódáshoz? Nagyon is sok. Gyermekkorunkban ugyanis legtöbben bizonyos mértékű érzelmi sérüléseket szenvedtünk el. Néhány esetre talán a mai napig emlékszünk. Ezek közül a régi sebek közül sok még mindig nem gyógyult be teljesen bennünk. A lélek viszont – akárcsak a test – teljes gyógyulásra vágyik, ezért tudat alatt olyan emberekhez vonzódunk, akiktől azt reméljük, hogy segíteni tudnak a gyógyulási folyamatban – mégpedig úgy, hogy egy párkapcsolat keretein belül újrajátszhatjuk velük azokat a helyzeteket, amelyekben anno megsérültünk, azt remélve, hogy most máshogyan fog végződni ez a helyzet, más lesz a dolog „kifutása”, és a régi sebeink végre begyógyulhatnak.

Erről a témáról készítettem egy munkafüzetet is, amelynek a segítségével te is kiderítheted, hogy milyen emberekhez vonzódsz és miért, hogy mire is vágysz valójában, és hogy pontosan milyen régi sebeket szeretnél tudattalanul begyógyítani magadban.

3) Az Ideális Férfi vagy az Ideális Nő képe bennünk

Ez a kép az életünk során a különböző tapasztalataink alapján formálódik ki bennünk. Felnőttként aztán mindannyiunk fejében él egy kép az Ideális Férfiról és az Ideális Nőről, aki egy bizonyos külsővel és bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik. Minél jobban hasonlít valaki erre a fejünkben élő képre, mi annál vonzóbbnak találjuk őt. 

4) Ismerősség

Ha egy illető ismerős a számunkra, mert vagy emlékeztet minket egy szerettünkre a múltból, vagy egyszerűen csak gyakran találkozunk vele a mindennapjaink során, akkor ez is felerősítheti a vonzalmat, hiszen ami ismerős, az a biztonság és az otthonosság érzését adja nekünk. (Még akkor is, ha valójában egyáltalán nem biztonságos ezzel az illetővel együtt lenni. A biztonság érzése sokszor csak illúzió.)  

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus), Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!