Kell-e aggódnunk, ha nőként éjszaka rendszeresen izzadunk?

2023. június 12.
Az ideális nyolcórás szépségpihenő elérése nehéz lehet, különösen, ha úgy ébredünk az éjszaka közepén, mintha most jöttünk volna ki egy izzasztó edzésről. Miért izzadunk álmunkban?
Az éjszakai izzadás gyakran megszakíthatja az alvást
  • A normál izzadás különbözik az éjszakai izzadástól.
  • Több oka is lehet az éjszakai izzadásnak, ezek gyakran ártalmatlanok.
  • Ha szokatlan tüneteket tapasztalunk, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat.

Éjszakai izzadás: ismétlődő, intenzív izzadásos epizódok, amelyek átitatják a pizsamánkat és az ágyneműt, és bizonyos esetekben megzavarják az alvást is.

A szundikálás közbeni enyhe izzadás általában viszonylag ártalmatlan és könnyen orvosolható problémákból ered, mint például a környezeti körülmények (a hálószoba hőmérséklete vagy a nehéz takarókkal való alvás) és a késő esti alkoholfogyasztás – magyarázza Michael J. Breus, a The Sleep Doctor alapítója.

Az éjszakai izzadás nem hőhullám

Az éjszakai izzadást nem szabad összetéveszteni a hőhullámokkal. „A hőhullámok kellemetlen hőérzettel kezdődhetnek a mellkasban, a nyakban vagy a hasban. Ezt hirtelen melegség és látható bőrpír követi a mellkason, a fejen és a nyakon” – mondja Dr. Juan J. Remos belgyógyász. „A melegségérzet 3–4 perctől akár 20–30 percig is eltarthat, és jellemzően izzadás követi ugyanezeken a területeken. Hőhullámok bármikor elérhetnek, nem csak éjszaka” – teszi hozzá.

„Éjszakai izzadást akkor tapasztalhatunk, ha testünk nem szabályozza hőmérsékletét alvás közben, ami alapbetegség tünete lehet” – mondja Dr. Neomi Shah, a Mount Sinai Icahn School of Medicine tüdő- és alvásgyógyászatának docense.

„Normális esetben az történik, hogy a test maghőmérséklete 36–37 Celsius-fok között mozog, de az éjszakai alvási fázisban csökken” – magyarázza Dr. Peter Polos, alvásgyógyász. „Ez elengedhetetlen a minőségi alváshoz, mivel a belső hőmérséklet csökkenése az egyik kiváltó ok, ami álmosságot okoz.”

„Ha az éjszakai izzadás mellett olyan kísérő állapotunk van, mint a láz, a köhögés, az elhízás vagy a szorongás, akkor a legjobb lehet, ha beszélünk orvosunkkal, aki segíthet diagnosztizálni a problémát” – mondja Breus.

Mielőtt azonban pánikba esnénk, nézzük meg, melyek az éjszakai izzadás leggyakoribb okai a nőknél, és hogyan kezelhetjük őket.

Az éjszakai izzadás gyakran megszakíthatja az alvást

Az éjszakai izzadás gyakran megszakíthatja az alvást

A szobában egyszerűen túl meleg van

„Milyen hőmérsékletű most a hálószobánk? Ha 15–20 Celsius-foknál melegebb, akkor valószínűleg túl meleg van az alváshoz” – mondja Dr. W. Christopher Winter, alvásszakértő. A kevésbé légáteresztő anyagok (mint például a flanel pizsama) szintén hozzájárulhatnak az izzasztó alvási gondjainkhoz. A légáteresztő pamut jobb választás mind a pizsamánk, mind az ágyneműnk esetében.

A forróságérzet is akadályozhatja, hogy ténylegesen el tudjunk aludni. Az elalvás során a testhőmérsékletünknek egy-két fokkal a normális alá kell esnie, és ezt egy meleg szobában nem valósul meg.

Hiperhidrózis, azaz túlzott izzadási rendellenesség

Igen, ez egy létező dolog. Akkor beszélünk hiperhidrózisról az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) szerint, ha valaki az átlagosnál és a szükségesnél lényegesen többet izzad (igen, alvás közben is).

Egy nagy különbség van a hiperhidrózis és a hétköznapi izzadás között: az AAD szerint a hiperhidrózis jellemzően bizonyos testrészeket érint, például a tenyereket, a lábakat, a hónaljakat és a fejet. Ne feledjük azonban, hogy ez olyan túlzott izzadás, amely zavarja a mindennapi tevékenységeket (például a kilincsek kinyitását vagy a számítógép használatát) azoknál, akiknek ez a betegségük van.

Ha úgy gondoljuk, hogy hiperhidrózisban szenvedünk, akkor beszéljünk bőrgyógyászunkkal, aki speciális dezodorokat vagy más kezelési módszereket, például a verejtékmirigyek blokkolására szolgáló botoxinjekciókat írhat fel.

Rémálmaink vannak

„Ez valószínűleg a legegyszerűbb magyarázat az izzadásra. Bármi, ami »szimpatikus hullámzást« okoz az agyban, izzadáshoz vezethet” – fejtette ki Dr. Shah. „Ha folyamatos, tartós rémálmaink vannak, keressük fel orvosunkat, hogy kiderítse, mi okozhatja. A stressz gyakran bűnös.”

Fűszeres ételeket ettünk közvetlenül lefekvés előtt

A fűszeres ételek vagy bármilyen étel, amely a gyomorban savtúltermelést okoz, savas refluxot idézhet elő vagy súlyosbíthatja azt, ami az éjszakai izzadás gyakori oka. Egy 2020-as tanulmány szerint az éjszakai izzadás a savas reflux égő érzésének megnyilvánulásaként figyelhető meg. „Lefekvés előtt két órával hagyjunk abba minden ételbevitelt, egy órával pedig minden folyadékbevitelt, kivéve, ha az orvos azt mondja, hogy ne tegyük” – javasolja Breus.

A testünk hormonális változásokon megy keresztül

A nőknél az éjszakai izzadás egyik leggyakoribb oka az ösztrogénszint ingadozása. „A menopauza hőhullámokkal jár, ezért nem ritka, hogy a betegek alvás közben is izzadásról számolnak be” – mondja Dr. Shah. „De ismétlem, ezek a nap folyamán máskor is előfordulhatnak.”

Terhesség és menstruáció alatt a hormoningadozások éjszakai izzadáshoz is vezethetnek. A menopauza azonban általában tartósabb izzadást okoz, és ha ez valóban befolyásolja életminőségünk vagy alvásunk, érdemes beszélni az orvosunkkal. „A menopauza okozta izzadás kiszámíthatatlan, de ha beszélünk a nőgyógyászunkkal a hormonpótló terápiáról, az segíthet kordában tartani a testhőmérsékletet” – mondja Dr. Shah.

Szorongunk

A stressz követhet minket az ágyba is, és ez túlzott izzadásban nyilvánulhat meg. „A fokozott izzadás a szorongás fizikai tünete lehet” – magyarázza Dr. Caroline Cederquist, a táplálkozásra és anyagcserére szakosodott orvos. „A kapcsolódó stresszhormonok növelik az energiafelhasználást, és a testhőmérséklet lehűtése érdekében izzadság szabadul fel.”

Amennyiben lefekvés előtt nyugtalannak vagy feszültnek érezzük magunkat, vagy szapora szívverést és gyors légzést tapasztalunk, akkor megpróbálhatjuk enyhíteni e stresszérzések egy részét lefekvés előtti meditációval, a képernyőidő korlátozásával és azzal, hogy lefekvés előtt elkülönítünk egy időszakot (körülbelül 30 percet) a nyugalomra.

Lefekvés előtt edzettünk

„Ha lefekvésidő előtt nem sokkal mozgunk, felgyorsítjuk az anyagcserét” – magyarázza Dr. Polos. „Ez viszont azt eredményezheti, hogy este melegebbnek érezzük magunk, különösen, ha eleve melegebben alvók vagyunk.” Javasolt az edzést körülbelül két órával lefekvés előtt beiktatni túlzott éjszakai izzadás esetén.

Antidepresszánst szedünk

„Az antidepresszánsokat szedő betegeknél mindenképpen előfordulhat éjszakai izzadás” – mondja Dr. Shah, „mivel bizonyos gyógyszercsoportok adrenerg reakciót okozhatnak, ami az adrenalinszinttel van összefüggésben, és izzadáshoz vezet.”

De van egy jó hír: ha nem akarjuk lecserélni az antidepresszánst: vannak olyan gyógyszerek, amelyeket dokik felírhatnak az adrenergiás kibocsátás megnyugtatására, mégsem befolyásolják az antidepresszánsok hatékonyságát.

alvas-alvos-poz-szemelyiseg-psziche

Szervezetünk fertőzéssel, például tuberkulózissal küzd

„A fertőzések általában a hőmérséklet-változásokhoz kapcsolódnak, mert lázzal járnak, és ez nyilvánvalóan gyakori oka az izzadásnak” – mondja Dr. Shah.

Egy ritka fertőzés, amely gyakran jár együtt éjszakai izzadással: a tuberkulózis, amely a test bármely részét megfertőzheti, de jól ismert a tüdőre gyakorolt hatásáról. Dr. Shah szerint az immunhiányos állapotban, például HIV-ben szenvedő embereknél könnyebben kialakulhat a tuberkulózis. Dr. Shah szerint előfordulhat, hogy a beteg már álmában izzadni kezd, mielőtt még köhögni kezdene, vagy észrevenné, hogy valami baj van, ezért ha a tünetek továbbra is fennállnak, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Diagnosztizálatlan limfómánk van

„A limfóma – az amerikai National Library of Medicine (NLM) szerint az immunrendszer egy részének rákos megbetegedése – számos tünetet okozhat, például lázat, fogyást és igen, éjszakai izzadást” – mondja Dr. Shah. Lényegében a szervezet felismeri a limfómát, mint olyasvalamit, amivel meg kell küzdenie, és ennek érdekében megemeli a testhőmérsékletet.

Bár az NLM szerint ezek az „áztató izzadások” éjszaka történnek, az erős izzadás napközben is előfordulhat, ezért forduljunk orvoshoz, ha egyéb tüneteket tapasztalunk.

Cukorbetegséggel kapcsolatos hipoglikémiánk van

„A hipoglikémia akkor következik be, amikor a vércukorszint túl alacsonyra esik, és számos tünetet okozhat, többek között zavartságot, szédülést és bizonyos esetekben éjszakai izzadást. Amikor a vércukorszint egy bizonyos pont alá süllyed, a test hormonokat, például kortizolt használ, hogy megpróbálja megőrizni a normális vércukorszintet és a szervi funkciókat, ezért aktiválja a vegetatív idegrendszert, amely a mirigyekért felelős” – magyarázza Dr. Remos.

„Ez az aktiválás bőséges izzadást okozhat. Néha ezek az izzadások hirtelen jelentkezhetnek, és ha zavartsággal párosulnak, szükségessé válhat a glükóz szájon át vagy intravénásan történő beadása” – mondja Dr. Remos.

Nem diagnosztizált pajzsmirigy-túlműködésünk van

Az NLM szerint a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél a pajzsmirigy túlműködik, amely több pajzsmirigyhormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. A pajzsmirigyhormon befolyásolhatja a szervezet energiafelhasználását, és néhány tünete közé tartozik az izomgyengeség, a hangulatingadozás és a hőtűrési problémák.

„Ha a pajzsmirigy-túlműködéssel összefüggő éjszakai izzadást tapasztalunk, az a véletlenszerűséggel szemben következetes ütemezéssel történhet, és általában az állapot egyéb tüneteivel együtt jelentkezik” – mondja Dr. Remos.

Mellékvese-daganatunk van 

„A feokromocitómák ritka, általában jóindulatú daganatok, amelyek a mellékvese sejtjeiből indulnak ki. Az ezekkel a daganatokkal járó tünetek az epizodikus fejfájás, az izzadás és a tachycardia, azaz a szapora szívverés” – mondja Dr. Remos. Ezeket a tüneteket általában a daganat által felszabadított hormonok, például az adrenalin és az epinefrin túlzott felszabadulása okozza. „Az éjszakai izzadást a felesleges adrenalin típusú hormonok váltják ki” – mondja Dr. Remos.

Hormonális rendellenességünk van

Az éjszakai izzadás gyakori tünete a hormonzavaroknak, mivel ezek hajlamosak a szervezet funkcióit kibillenteni a kerékvágásból. Az egyik hormonális rendellenesség, amely éjszakai izzadáshoz vezethet, a karcinoid szindróma, amely a karcinoid daganatokban szenvedő emberek által tapasztalt tünetek csoportjára utal, amelyek mindenhol megjelenhetnek, de általában az emésztőrendszerből erednek.

„A kipirulás a karcinoid szindróma jellemzője, az érintett betegek 84%-ánál fordul elő; az izzadás a kipirulással egyidejűleg jelentkezhet” – mondja Dr. Remos. „A kipirulás a bőr fokozott véráramlását jelenti az értágulat miatt, és az arc, esetenként a törzs melegségeként és bőrpírként tapasztalható, ami izzadással is társulhat.” Az állapothoz kapcsolódó egyéb tünetek a kipiruláson és az izzadáson kívül a hasmenés és a nehézlégzés vagy a zihálás.

Neurológiai problémánk van

„A hormonális állapotokhoz hasonlóan a neurológiai állapotok, különösen a gerincvelő-sérülés és a syringomyelia, szintén okozhatnak éjszakai izzadást” – mondja Dr. Remos. „A vegetatív idegrendszer önkéntelen irányítást gyakorol a simaizmok, például a bél vagy a pupilla, és a mirigyek felett. A gerincvelő sérülése miatt ez rosszul működik, és nem megfelelően stimulálja a verejtékmirigyeket.”

Obstruktív alvási apnoénk van

Az obstruktív alvási apnoé olyan légzési rendellenesség, amelynél a torokizmok elernyednek alvás közben, elzárva a légutakat, és horkolást okozva. „A horkolással járó alvási apnoé hipoxiát okoz, vagyis nem jut elég oxigén a vérünkbe, ami kiváltja az adrenalin felszabadulását” –  magyarázza Dr. Stephanie Coulter, kardiológus. „Ez az adrenalinlöket a szívet erősebb és gyorsabb pumpálásra készteti, ami éjszakai izzadást okoz.”

A Cleveland Clinic szerint, ha alvási apnoéban szenvedünk, akkor hirtelen éjszakai ébredéseket, túlzott nappali álmosságot és hangulatváltozásokat is tapasztalhatunk. A megoldás: „Keressünk fel egy alvásszakértőt, végeztessünk alvásvizsgálatot” – mondja Breus.


Összefoglalás

Ha a tünetek enyhék és nem zavarják a normál tevékenységeket, Dr. Remos egyszerű viselkedésbeli változtatásokat javasol, például a szoba hőmérsékletének csökkentését, ventilátorok használatát, vagy olyan réteges öltözködést, amelyből könnyen levethetünk, ha szükség van rá. Kerüljük továbbá az izzadást kiváltó dolgokat, például a fűszeres ételeket, és próbáljuk minimálisra csökkenteni a stresszt. A bőrgyógyász segíthet az izzadás megelőzésében is, akár klinikai hatású izzadásgátlók vagy Botox-injekciók formájában.

Ha a menopauzával kapcsolatos közepes vagy súlyos éjszakai izzadással vagy hőhullámokkal küzdünk, Dr. Remos szerint érdemes lehet utánajárni a menopauza hormonterápiás kezelésének is. Ez nem mindenkinek megfelelő terápia, kockázatos lehet az olyan betegek számára, mint a szívkoszorúér-betegség vagy a mellrák, ezért beszéljünk orvosunkkal a lehetőségeinkről.

Bizonyos alapbetegséget kezelő gyógyszerek szedése is okozhat fokozott éjszakai izzadást, ezért mindig forduljunk orvosunkhoz, ha úgy érezzük, hogy valami új, szokatlan dolog történik a szervezetünkben!

Forrás: WomensHealthMag Fotó: Getty Images