Ez okozhatja a fehér pöttyöket a nyelveden

2023. június 15.
A térképnyelv például genetikai eltérés. Ilyenkor a nyelven kiemelkedő fehér foltok láthatók. Az alakjuk és helyük néhány óránként változik. Ám más is okozhat fehér pöttyöket, foltokat a nyelven. Ezek közül némelyik ártalmatlan, mások viszont komoly betegségre utalhatnak.
Ez okozhatja a fehér pöttyöket a nyelveden
  • A nyelven fehér pöttyök és foltok akár a saját fogaink miatt is megjelenhetnek.
  • A HPV-vírus is okozhat fehér pöttyöket a nyelvünkön.
  • A laphámsejtes rák gyakran a nyelven jelentkezik, ennek is fehér pöttyök az első jelei.

A nyelvünk nem egyszínű rózsaszín, mint általában? Ha fehér pöttyök vagy foltok jelennek meg rajta, érdemes utánajárni, mi okozza ezeket, különösen ha zavaró érzetekkel vagy fájdalommal járnak.

A fehér pöttyök a nyelven nagyon gyakoriak és számos dolog okozhatja. Attól függően, hogy csak egyetlen pöttyöt vagy sok aprót látunk, akár amiatt is lehetnek, hogy elharaptuk a nyelvünket, de komoly betegség is állhat a hátterében. 

Mutatjuk, mi az a hat leggyakoribb ok, ami fehér pöttyöket okoz a nyelven.

1. Sérülés a nyelven

„Ha kifejezetten hegyes, éles a fogunk, vagy ha stressz hatására rendszeresen rágjuk a nyelvünk szélét, a nyelv vastagabb kötőszövetrétege, ami védő funkciót lát el, folyamatos ingerlésnek van kitéve. Ilyenkor olyan sérülés alakulhat ki rajta, mint a lábon a tyúkszem egy rossz cipő miatt – magyarázta Dr. Felipe Nor, a Michigani Egyetem Fogorvostudományi Karának klinikai professzora. – Lehet, hogy észre sem vesszük, hogy rágjuk a nyelvünket. Mint amikor valaki a köröm szélét piszkálgatja. Sőt, vannak, akik alvás közben, éjszaka is ezt teszik.”

Az így kialakuló fehér foltok általában nem fájdalmasak. „De ha véletlenül elharapjuk a nyelvünket, és emiatt afta alakul ki rajta, az viszont roppant kellemetlen lehet” – tette hozzá Dr. Nor. – Ha folyamatosan ott van a nyelvünkön a fehér pötty, elsősorban megelőzni tudjuk, hogy rosszabbodjon. Harapásemelővel segíthet a fogorvos, hogy álmunkban ne rágjuk a nyelvünk szélét. Nappal pedig figyelnünk kell rá.”

2. Szájpenész

„A candida gomba okozza a szájpenészt, ez különösen gyerekeknél gyakori – mondta a fogorvos. – Viszont azoknál a felnőtteknél, akik dohányoznak vagy hajlamosak a szájszárazságra, szintén kialakulhatnak a szájpenész miatti fehér foltok a nyelven.”

A szájpenésznél általában az ízlelőbimbóknál jelenik meg az egy centiméternél nem nagyobb fehér foltocska. „Az orvos gomba elleni szereket írhat fel a szájpenész kezelésére – mondta Dr. Nor. – Bár a probléma nem feltétlenül fertőző, a csókolózást és orális szexet azért jobb kerülni, míg el nem múlik.”

3. Térképnyelv

Gyulladásos genetikai rendellenesség okozza a térképnyelvet. Ilyenkor piros és fehér foltok jelennek meg a nyelven. Ezek enyhén kiemelkedhetnek, alakjukat és helyüket néhány óránként megváltoztatják. „A térképnyelv a kinézetéről kapta a nevét – mondta Dr. Gary Cash fogorvos. – A jelenség pontos kiváltó okát nem ismerjük, de örökletes tényezők állhatnak hátterében. Családi halmozódást mutat a térképnyelv megjelenése. Azt is megfigyelték, hogy akinek mélyen barázdált a nyelve, azoknál gyakoribb a térképnyelv is.”

Szerencsére bár a látvány rémisztő lehet, a térképnyelv alapvetően ártalmatlan jelenség és nem fertőző.

4. Autoimmun betegség

Még nem tudják pontosan, mi váltja ki azt az autoimmun betegséget, ami fehér pöttyök és foltok megjelenését okozza a nyelven

Még nem tudják pontosan, mi váltja ki azt az autoimmun betegséget, ami fehér pöttyök és foltok megjelenését okozza a nyelven

A lichen ruben planus egy gyulladásos autoimmun betegség. Az immunrendszer a száj belsejének nyálkahártyáját támadja meg. „Akinél kialakul ez a betegség, az a nyelvén olyan fehér pöttyöket figyelhet meg, mint a hajtetű serkéi – szemléltette Dr. Nor. – A betegség a középkorú nőknél a leggyakoribb, illetve azoknál, akiknek valamiért legyengült az immunrendszere.”

Bár az okokat nem teljesen ismerjük, számos dolog hajlamosíthat a kialakulására:

  • bizonyos gyógyszerek
  • fertőzések
  • allergének
  • a száj sérülései
  • stressz

Az apró fehér pöttyök mellett más tünetei is lehetnek a nyelvet is érintő autoimmun betegségnek:

  • piros és duzzadt foltok
  • fájdalom

Ezek a foltok nem csak a nyelvet érinthetik. Megjelenhetnek a száj belsejében, a fogínyen és a szájpadláson is. Ha sikerült diagnosztizálni a problémát, általában szteroidkúrával kezelik.

5. HPV is okozhat fehér pöttyöket a nyelven

A human papillomavirus (HPV) szexuális úton terjedő fertőzés. Nemcsak a nemi szerveket érinthető, hanem a szájat és a torkot is. A nyelves csók vagy az orális szex útján kaphatjuk el. 

A nyelven általában fehér karfiolszerű képletek jelennek meg a HPV-fertőzés nyomán. Ezek fehér, kiemelkedő, ám alapvetően jóindulatú elváltozások. 

„Mivel a HPV által okozott fehér pöttyök a nyelven azt is jelentik, hogy továbbadhatjuk a vírust és megfertőzhetünk másokat, amíg el nem múlik, kerülendő a nyelves csók és a szex” – tanácsolta az orvos. – Egy egészséges ember általában egy-két év alatt magától meggyógyul a HPV-fertőzésből, a léziókat sebészi úton kell általában eltávolítani a nyelvről – mondta Dr. Nor, aki azt is tanácsolta, hogy aki nem volt még HPV-s, célszerű beoltatnia magát ellene.

6. Rákmegelőző állapot vagy rák

Talán a legsúlyosabb kiváltó oka a nyelven megjelenő fehér pöttyöknek és foltoknak a rák lehet. 

A leukoplakia a nyálkahártya elszarusodását jelenti, ez már rákmegelőző állapotnak tekinthető. „Az emberek 2,6 százalékát érinti. Akinél fennáll a leukoplakia, azok 17,5 százalékánál kialakul a laphámrák a száj belsejében” – mondta Dr. Nor. 

A laphámrák a nyelvet érintő rosszindulatú elváltozásainak túlnyomó része. Ez fehér pöttyökkel jelentkezik. A tünetek között lehetnek még:

  • szemölcsnek tűnő kinövés
  • könnyen vérzik a nyelven megjelenő képlet

A szájüregi rákos betegségek az összes rákos betegség 3 százalékát teszik ki. Ezek 90 százaléka laphámrák. Szerencse, hogy a betegségnek nagyon jó a gyógyulási aránya, ha időben felfedezik a problémát és kezelik. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash