Hord még bárki tangát 2023-ban?!

2023. május 18.
Kell bugyi az alváshoz? Létezik még a szexi fehérnemű? Megéri beruházni a menstruációs alsóba? A szakértő minden bugyival kapcsolatos kérdésre válaszolt.
Hord még bárki tangát 2023-ban?!
  • A bugyi igenis fontos, ha kényelmetlen és nem érezzük jól magunkat benne, az egész napunkat megkeserítheti ez az aprócska ruhadarab.
  • A legfontosabb kérdés a helyes méret: általában a szerencsén múlik csak, sikerül-e egy új fazonból elsőre a megfelelőt húznunk.
  • És még egy fontos kérdés: hord még bárki tangát 2023-ban?

A bugyival kapcsolatban mindig minden azzal függ össze, mire van szükségünk az adott pillanatban. Szülés után vagyunk, megjött a menstruációnk, vagy egyszerűen csak farmert húznánk és nincs megfelelő bugyink hozzá.
Nem tűnik túl életszerűnek, hogy legyen egy egész garmadánk mindenfajta bugyiból, viszont ami valakinek jó, nem biztos, hogy másnak is megfelelő. De mi a válasz a bugyival kapcsolatos legfontosabb kérdésekre? A szakértő elmondja!

Hord még bárki tangát?

Bármilyen meglepő, igen. Ami még különösebb lehet: az elmúlt két évben a statisztikák szerint az eladások emelkedtek, főleg a fiatalabb vásárlók között. Ennek hátterében az állhat, hogy ismét népszerűbbek az alacsonyabb derékvonalú és csípőfarmerek. Nem mindenkinek kényelmes, ráadásul egészségügyi aggályok is felmerülnek a tangával kapcsolatban (mivel az ánuszt és a hüvelyt közvetlenül köti össze, a tangaviselők körében gyakoribbak a hüvelyi fertőzések), mégis sok nő hordja. 

„Ha nagyon szeretnénk tangát hordani, érdemes a pamut vagy bambusz anyagúakat választani” – javasolta Dr. Leila Frodsham nőgyógyász. 

Tényleg csak a pamut fehérnemű egészséges?

A hüvelyflóra egészsége fontosabb, mint az, mennyire szexi a fehérnemű, ebben talán minden nő egyetért. A szoros ruhadarabok, amilyen a bugyi is, irritálhatja a bőrt. A szintetikus anyagból készült alsónemű megváltoztathatja a hüvely mikrobiomját, így ideális táptalajt teremt a gombás hüvelyfertőzéseknek.

Az is lényeges, hogy a sötét színű fehérnemű több allergén anyagot tartalmazhat a textilfestékek miatt. „De sokkal fontosabb, miből készül egy bugyi és mivel mossuk” – mondta a nőgyógyász.

Hogyan tűnhet úgy bugyiban, mintha nem lenne rajtunk bugyi?

Ha egy ruha alatt azt szeretnénk, hogy ne rajzolódjon ki a bugyivonal, sokkal hatásosabb, ha az aprócska fehérnemű helyett minél nagyobb fedéssel bíró darabot választunk. A rövidnadrágszerű fehérneműk és az egész testes bodyk például sokkal kevésbé rajzolódnak ki, mint egy tanga. 

Tényleg van értelme a menstruációs bugyinak?

A menstruációs bugyi kényelmesebb és egészségesebb lehet, mint a betét vagy a tampon

A menstruációs bugyi kényelmesebb és egészségesebb lehet, mint a betét vagy a tampon

A menstruációs bugyik belsejébe egy roppant erős nedvszívó hatású textilt varrnak. Van azonban olyan erős vérzés, amikor nem elég egy menstruációs bugyi. Ráadásul nem mindenkinek működik ugyanaz a szabásvonal. Ha környezettudatosan szeretnénk menstruálni, akkor mindenképp érdemes megfontolnunk a speciális fehérneműket, de a lényeg a menstruáció alatt a szakember szerint, hogy mit találunk kényelmesnek. 

Menopauza után milyen bugyit hordjunk?

A menopauza után az egyik legnagyobb problémát a hüvelyszárazság jelenti. Ez diszkomfortérzetet okozhat, így célszerű olyan alsóneműt választani, ami a hüvelyi síkosítókhoz és hidratálókhoz is használható. 

A fokozott izzadás is lehet probléma ebben az életszakaszban. A természetes anyagból készült bugyik azért jobbak, mint a szintetikus és/vagy szűk fehérneműk, mert utóbbiak fokozzák a diszkomfortérzetet és a bőr irritációját.

Melyik a legjobb bugyi szülés után?

Nagyban függ attól, hogyan szültünk, melyik bugyi lesz kényelmes a szülés utáni hetekben. A császármetszés után olyan alsóneműre van szükségünk, ami jóval a seb fölé ér, legalább a köldökig, és megfelelően tartja a hasat. A lélegző, természetes anyagú fehérneműk nagyon kényelmesek lehetnek, de speciálisan műtét utáni időszakra való, vastagabb betétrésszel ellátott bugyik is vásárolhatók, így a vérzésről sem kell külön gondoskodnunk.

Hüvelyi szülés után a fő szempont, hogy a bugyi elég nagy legyen ahhoz, hogy a betét beleférjen. A természetes anyagból készült fehérneműk segítenek a szagok és a baktériumok ellen. 

Aludhatunk bugyiban?

Igen és nem. A fehérnemű nélkül alvás hasznos lehet, ha valakinél gombás hüvelyi fertőzés áll fenn. A kórokozó ugyanis a nedves, meleg testtájakat kedveli, így a jó szellőzés segíti a gyógyulást. 

Aki egészséges, annál döntsön az, mi a kényelmes. A pizsamanadrág jó arany középút a bugyi és a semmi között. „Peteéréskor több váladékot termel a hüvely, így lehet, hogy praktikus éjszakára egy bugyit húzni” – javasolta a nőgyógyász.

Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images